Σάββατο, Μαΐου 25, 2019

«Στόχος του Ποταμιού το 5% στις ευρωεκλογές»...




«Το Ποτάμι θα είναι η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού καλεί τους πολίτες να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στηρίζοντας το κόμμα του και όχι τους «παλιούς υπουργούς» των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. 

Κατηγορεί τους...

Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδίωξαν να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση για την Ευρώπη, ενώ επικρίνει ιδιαίτερα τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. που χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα.
• Αν κάποιος θέλει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση, γιατί να ψηφίσει Ποτάμι στις ευρωεκλογές και να μην ψηφίσει Ν.Δ.;

Γιατί ψηφίζοντας Ποτάμι αποδοκιμάζει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν επιβραβεύει τους παλιούς υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στις ευρωεκλογές, υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος. Το Ποτάμι είναι στην Ευρώπη με τις σύγχρονες δυνάμεις που θέλουν την αναγέννησή της. Δεν είναι με τους συντηρητικούς και τον κ. Βέμπερ, με τους οποίους συστρατεύεται η Ν.Δ. Ψηφίζοντας Ποτάμι, οι πολίτες στέλνουν ένα μήνυμα ψυχραιμίας και σοβαρότητας, ειδικά μετά το τελευταίο διχαστικό κρεσέντο Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τις έχει χαρακτηρίσει δημοψήφισμα...

Είναι προσβολή για την ευρωπαϊκή υπόθεση να λέει κάποιος ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα εσωτερικής κατανάλωσης ή πρώτο ημίχρονο της μάχης για να επανέλθουν οι πρώην υπουργοί του στην εξουσία. Οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης προσπάθησαν όλες αυτές τις εβδομάδες να μη γίνει καμία κουβέντα για την Ευρώπη.

Δεν δέχτηκαν να γίνει ούτε καν ένα ντιμπέιτ για τα μείζονα ζητήματα της Ευρώπης. Λες και η Ευρώπη είναι κάτι δεύτερο και το προέχον είναι να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

• Γιατί τόση κριτική προς τη Ν.Δ. τώρα τελευταία; Μιλάτε για εθνικιστικές εξάρσεις, επικρίνετε την ταύτιση με τον Βέμπερ. Μήπως διασπάτε το περίφημο «μέτωπο της λογικής»;

Το Ποτάμι δεν χαρίζεται σε κανέναν και δεν χρωστάει σε κανέναν. Οπως αντιπολιτευόμαστε την κυβέρνηση και αναδεικνύουμε τους λαϊκισμούς της, έτσι είμαστε απέναντι στις συντηρητικές επιλογές της Ν.Δ. Η εθνικιστική και πολλές φορές ακραία ρητορική στελεχών της Ν.Δ. είναι πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό όραμα.

Και ο κ. Βέμπερ δεν είναι προφανώς ο ηγέτης που ονειρευόμαστε για την Ευρώπη. Επιμένει να είναι αντίθετος στην ύπαρξη ενός ταμείου για την απασχόληση, δεν συμφωνεί με τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα μέτωπο μαζί του.

• Αυτοπροσδιορίζεστε ως κόμμα του φιλελεύθερου προοδευτικού Κέντρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε ευρύτερη προοδευτική παράταξη;

Ολοι σε αυτή τη χώρα προοδευτικοί είμαστε. Και ο κ. Τσίπρας, αφού κυβέρνησε 4 χρόνια με τον ακραίο δεξιό κ. Καμμένο, τώρα μιλάει για προοδευτικές γέφυρες και προοδευτική σύμπλευση. Ενα καινούργιο παιχνίδι που εξυπηρετεί προφανώς την προεκλογική του ρητορική. Το ερώτημα είναι: εδώ τελειώσαμε ή σε μια άλλη προεκλογική περίοδο θα έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη;

• Γιατί υποστηρίζετε την ατζέντα Μακρόν την ώρα που οι πολιτικές του Γάλλου προέδρου δεν φαίνονται τόσο δημοφιλείς ούτε στη χώρα του;

Νομίζω ότι πολλοί πλέον –ακόμη και από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας– βλέπουν πολύ θετικά την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Ηδη τη στήριξή του έχει εκφράσει και ο Γκι Φέρχοφσταντ με τους φιλελεύθερους του Alde. «Το τρίτο ρεύμα της Ευρώπης» έχει απαντήσεις για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί πάνω στο τραπέζι.

Ζητά Ευρωπαϊκό Ταμείο Απασχόλησης, ζητά υπουργό Οικονομικών που θα ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητά τη φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών, ενιαία πολιτική ασύλου, δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή, ενίσχυση των προγραμμάτων τύπου Erasmus. Τα περισσότερα από αυτά τα λέει το Ποτάμι από το 2014. Τότε που κάποιοι μας χαρακτήριζαν απολίτικους και γραφικούς.

• Ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος για το Ποτάμι στις ευρωεκλογές;

Ο στόχος μας είναι το 5%. Και πιστεύω ότι το Ποτάμι θα είναι η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών. Αυτό μαρτυρούν και τα λόγια των δημοσκόπων τις τελευταίες ώρες. Ενας στους τρεις νέους έως 35 ετών σκέφτεται θετικά το Ποτάμι. Οπως και ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που παράγουν και δημιουργούν.

Με όλους αυτούς λοιπόν προσπαθούμε να συνομιλήσουμε και να τους πούμε να τολμήσουν στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν το Ποτάμι. Ενα κόμμα που δεν κορόιδεψε ποτέ κανέναν.

• Σε ένα αρνητικό ενδεχόμενο που δεν εκλεγεί ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, είναι δεδομένη η συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές;

Οι ευρωεκλογές είναι για το Ποτάμι η μάχη των μαχών. Μετά το μπούλινγκ που υπέστη από τις καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις, την εξαγορά στελεχών του, επανήλθε με ένα ευρωψηφοδέλτιο που μάλλον είναι το καλύτερο αυτού του Μαΐου. Δίνουμε λοιπόν με αυτοπεποίθηση τη μάχη. Ολα τα άλλα δεν είναι του παρόντος.

• Περίπτωση προεκλογικής συνεργασίας πριν από τις εθνικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.;

Οχι. Το Ποτάμι θα παραμείνει αυτόνομο. Η προσπάθεια που έγινε με τη ΔΗΣΥ ήταν μια αρνητική εμπειρία και δεν θα επαναληφθεί. Προφανώς συνεργαζόμαστε με άλλες δυνάμεις για να λύσουμε συγκεκριμένα προβλήματα αλλά μέχρι εκεί.

• Εχετε ψηλά στην ατζέντα τα θέματα ασφάλειας, με αφορμή τις ενέργειες του «Ρουβίκωνα». Θεωρείτε επικίνδυνο αυτού του είδους τον αναρχικό «ακτιβισμό»;

Δεν θα τον χαρακτήριζα «αναρχικό ακτιβισμό». Μια βαρβαρότητα βλέπω κρυμμένη πίσω από μαύρα κράνη, βαριοπούλες και σφυριά. Δεν είναι μόνο ο «Ρουβίκωνας» που λέτε. Είναι τα «ντου» στις γειτονιές. Οι συμμορίες που ληστεύουν. Οι φασιστικές ομάδες που το παίζουν εκδικητές σε περιοχές όπου ζουν μετανάστες. Το χάος στις φυλακές που «εξάγει» έγκλημα. Όλα είναι στην ίδια ατζέντα. Οι πολίτες πρέπει να πάψουν να φοβούνται και να τρομοκρατούνται. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση μιας σύγχρονης πολιτείας.



Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου