Τετάρτη, Μαΐου 22, 2019

Πέτρος Κόκκαλης: Ο προοδευτικός κόσμος στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πλειοψηφικός (video)




Ο υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μιλάει για όλα στο altsantiri.gr


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μανώλης Καλουδάς

Τους λόγους της συμμετοχής του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία εξήγησε ο Πέτρος Κόκκαλης στο altsantiri.gr,καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, έχοντας ψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, τάσσεται απέναντι στην «άνοδο της ακροδεξιάς και στο πάντρεμά της με τον ακραία νεοφιλελεύθερο οικονομικό δογματισμό» και οραματίζεται μια Ευρώπη με πρόσημο τον άνθρωπο.

Ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη,τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα fake news, τον Ολυμπιακό, τις επιθέσεις που δέχθηκε για το όνομα που κουβαλά και το ενδεχόμενο να τον δούμε κάποια στιγμή υποψήφιο στις Εθνικές εκλογές.


Γιατί ο Πέτρος Κόκκαλης αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, με την κεντρική πολιτική σκηνή να το πω έτσι και αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος για την ευρωβουλή;

«Καταρχήν να πω ότι έχω ασχοληθεί με τα κοινά εδώ και πολλά χρόνια και από τον Ολυμπιακό, θυμάσαι εσύ, που είναι μια κοινότητα η οποία έχει μια ζωή και έχει ένα δικό της κόσμο ας το πούμε. Στη συνέχεια στον Δήμο του Πειραιά ως Αντιδήμαρχος για την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη και τώρα».
Στην κεντρική πολιτική σκηνή.

«Στην κεντρική πολιτική σκηνή διότι νομίζω ότι σαν ΚΟΣΜΟΣ αποτελούμε μέρος μιας παγκόσμιας, ενός παγκοσμίου αιτήματος να τεθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Αυτό συμβαίνει διότι η επιστημονική κοινότητα μας προειδοποιεί ότι έχουμε 12 χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο όπου θα χρησιμοποιούμε το μισό πετρέλαιο από ότι χρησιμοποιούμε σήμερα.

Αυτό λοιπόν αποτελεί έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και εμείς πρεσβεύοντας τους 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών ως πολιτικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι μια καινοτομία, θέλουμε να τους ακολουθήσουμε για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έναν κόσμο ο οποίος και θα έχει αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή αλλά και τις ακραίες ανισότητες και την ακραία φτώχεια και με αυτό τον τρόπο είναι προοδευτική.

Δηλαδή σχεδιάζεις έναν κόσμο για το 2030 που θα έχει 10 δισεκατομμύρια κατοίκους και θα πρέπει να χωράνε όλοι στον κόσμο.

Είναι λοιπόν ένας ριζοσπαστικός προοδευτικός μετασχηματισμός και είναι αντίθετος στον σκοταδισμό και το μίσος που προτείνει η ανερχόμενη άκρα δεξιά και τα μεταφασιστικά κινήματα της Ευρώπης που απέναντι στην πραγματικότητα της αλλαγής της τεχνολογίας και της κλιματικής κρίσης προτάσσουν την άρνηση του ανθρωπογενούς της κλιματικής αλλαγής και προτείνουν τη δημιουργία τειχών είτε γύρω από τη χώρα τους γινόμενοι έτσι κοσμομηδενιστές, είτε γύρω από την Ευρώπη με πλωτά τείχη που θα βουλιάζουν βάρκες με γυναικόπαιδα.

Αυτή λοιπόν η μάχη γίνεται τώρα, ο κόσμος βρίσκεται σε μια τρομερά ασταθή κατάσταση και γεωπολιτικά και οικολογικά και οικονομικά και πολιτικά και νομίζω ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ καταρχήν να ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και ευρύτερες συνεργασίες και να δημιουργήσει την προοδευτική συμμαχία και να δώσει χώρο γύρω του να συνταχθούν ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου μας έδωσε και εμάς το έναυσμα και την δυνατότητα και την τιμή και το καθήκον να συμμετέχουμε σε αυτό τον σπουδαίο αγώνα που γίνεται τώρα για τις ευρωεκλογές και θα γίνει και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το κοινοβούλιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».


Πέτρο, πώς φτάσατε στην απόφαση να συνεργαστείτε; Nα το πω απλά, ποιος πήρε το πρώτο τηλέφωνο για να γίνει πράξη αυτή η συνεργασία;

«Ο Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξουσιοδοτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ευρωψηφοδέλτιο και να υλοποιήσει το άνοιγμα προς την Προοδευτική Συμμαχία για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς και το πάντρεμά της με τον ακραία νεοφιλελεύθερο οικονομικό δογματισμό που έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτά τα πλαίσια επικοινωνήσαμε μαζί, έγινε αυτή η πρόταση. Συζητήσαμε τη δική μας πολιτική τοποθέτηση με την οποία είναι απόλυτα σύμφωνος διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας μαζί με αρχηγούς κρατών άλλων 194 χωρών την υπέγραψε στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη του 2015 και μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τη δική μας πολιτική πρόταση στα πλαίσια της Προοδευτικής Συμμαχίας».
Πες μας μερικά πράγματα για τον ΚΟΣΜΟ. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για την Κίνηση ΚΟΣΜΟΣ.

«Ναι, ο ΚΟΣΜΟΣ καταρχήν να πούμε ότι είναι η πρώτη πολιτική κίνηση η οποία αποδέχεται το αδερφό κείμενο της συνθήκης των Παρισίων, τη συμφωνία για τους 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών που μπορεί κανείς να τη βρει στο site μας kosmos.gr ως πολιτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και της χώρας μας.

Το 2030 είναι πολύ κοντά μας. Είναι τόσο κοντά μας όσο ήταν η αρχή της κρίσης και πρέπει πολύ άμεσα να προχωρήσουμε σε αλλαγές που δεν αφορούν μόνο, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την οικολογία που λέγαμε παλιά.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι χρησιμοποιούμε τη λέξη ΚΟΣΜΟΣ γιατί έρχεται από την κοσμιότητα, από τη διαγωγή κοσμία που λέγαμε παλιά και είναι το σύμπαν με τους ανθρώπους, με το νόημα που δίνουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτό. Επομένως είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι εμείς θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη. Δεν μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη και δεν μπορούμε και να τον καταστρέψουμε.

Πολλές φορές στο παρελθόν η γη έχει αλλάξει κλίμα και αυτό έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση των ειδών όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι με τη δική μας δραστηριότητα κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεν θα μπορούμε να ζούμε.

Όπως πάνε τα πράγματα και αν συνεχιστεί η κλιματική αδράνεια, κλιματική αδράνεια για την οποία διαδηλώνουν οι μαθητές σε όλη τη βόρεια Ευρώπη και διαδηλώνουν πλέον και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Λονδίνο και οδηγήσανε τα κοινοβούλια της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας να κηρύξουν τις χώρες τους σε κατάσταση κλιματικής κρίσης, κινδυνεύουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που στην Ελλάδα προβλέπεται συν 5 βαθμούς θερμοκρασία.

Αυτό σημαίνει 40%, μάλλον σημαίνει πολύ παραπάνω αλλά η μάχη που δίνεται πλανητικά για να συγκρατήσουμε την αύξηση στο συν 1,5 από το συν 0,8 που είναι τώρα σημαίνει ότι ούτως ή άλλως θα έχουμε 40% παραπάνω πυρκαγιές στην Ελλάδα στο καλό σενάριο και πάρα πολλά άλλα πράγματα.

Επομένως όλο αυτό το ζήτημα είναι βαθιά οικονομικό, βαθιά πολιτικό. Η χρήση, παραγωγή, χρήση, κατανάλωση της ενέργειας, σε ποιον ανήκει, πως διανέμεται, πως θα προχωρήσουμε σε αυτό που λέει και ο πέμπτος άξονας της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή του επενδυτικού προτύπου ούτως ώστε να προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, πως θα βοηθήσουμε την έρευνα να λειτουργήσει νέες τεχνολογίες, πως θα υλοποιήσουμε τις τεχνολογίες που υπάρχουν για να έχουμε μια δίκαια μετάβαση σε αυτό το νέο κόσμο, γιατί μετάβαση θα έχουμε ούτως ή άλλως.

Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε μια μετάβαση η οποία θα είναι με πρόσημο τον άνθρωπο ή αν θα είναι με πρόσημο τις συγκρούσεις. Είναι πολύ κρίσιμο να καταλάβουμε ότι το προσφυγικό, το ζήτημα της οικονομικής ανισότητας, όλα αυτά έχουν να κάνουν με το οικονομικό μοντέλο και είναι πλέον η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχουμε συμφωνήσει σε 17 κοινούς στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα και μπορούμε να συστρατευτούμε και να αλλάξουμε αυτά τα 12 χρόνια.

Ρωτάνε πολλοί αν αυτά τα 12 χρόνια είναι πολλά ή λίγα και αν μπορούμε να το κάνουμε».


Θα σε ρώταγα και εγώ, ναι.

«Ναι, υπάρχει μια απάντηση η οποία είναι πολύ τρομακτική αλλά νομίζω ότι είναι ουσιαστική. Πριν μια εβδομάδα γιορτάσαμε τη συντριβή του Γ΄ Ράιχ, τη συνθηκολόγηση του Γ΄ Ράιχ. Ο Αδόλφος Χίτλερ εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες καγκελάριος της Γερμανίας το 1933 και αυτοκτόνησε το 1945.

Σε αυτά τα 12 χρόνια γύρισε τον κόσμο ανάποδα. Χρησιμοποίησε τις νέες τότε μεθόδους μαζικής επικοινωνίας που ήταν τότε το ραδιόφωνο και ο κινηματογράφος, υπήρξε πρωτοπόρος στην προπαγάνδα με τον Γκέμπελς.

Σήμερα έχουμε ένα νέο τρόπο μαζικής επικοινωνίας τα social media. Και βεβαίως κινητοποίησε όλη του την κοινωνία συνολικά δημιουργώντας έναν φανταστικό εχθρό, δημιουργώντας τους Εβραίους ως μη ανθρώπους και δίνοντας την αίσθηση στον κόσμο ότι για όλα φταίνε οι Εβραίοι όπως σήμερα γίνεται π.χ. στην Ουγγαρία του Όρμπαν με τους πρόσφυγες. Έχει 2000 πρόσφυγες στην Ουγγαρία αλλά για όλα φταίνε οι πρόσφυγες.

Και έκανε έναν τεράστιο πολεμικό μηχανισμό, δηλαδή παρήγαγε εκατοντάδες τανκς, αεροπλάνα, σάρωσε την Ευρώπη και οδήγησε τη Σοβιετική Ρωσία να συστρατευτεί και να συμμαχήσει με τον σκληρό αντικομουνιστή Τσόρτσιλ και βεβαίως με τον Πρόεδρο Ρούσβελτ της Αμερικής, οι οποίοι προχώρησαν σε έναν συνολικό μετασχηματισμό της οικονομίας τους και της κοινωνίας τους κάνοντας τεράστιες ανακαλύψεις.

Ανακαλύφθηκε τότε το πλαστικό, η ατομική ενέργεια, η τηλεόραση, το ραντάρ, όλα τα πράγματα που σχεδόν μέχρι πριν λίγα χρόνια καθορίζανε την οικονομία. Αλλά αυτό βέβαια κόστισε 50 εκατομμύρια νεκρούς. 6 εκατομμύρια από τους οποίους εξολοθρεύτηκαν με βιομηχανικό τρόπο για χάρη αυτής της ιδεολογίας του μίσους.

Το ζήτημα είναι τώρα αν μπορούμε συντεταγμένα να εργαστούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό και το καλό των παιδιών μας μπροστά σε μια τεράστια υπαρξιακή απειλή.

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αυτό και αυτός είναι ο λόγος που και εγώ ήθελα να είμαι στην κεντρική πολιτική σκηνή διότι όταν είδα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη συνδιάσκεψη των μερών για το κλίμα στην Πολωνία τον Γενάρη να κλαίει στο βήμα, να βάζει τα κλάματα και να λέει κάντε κάτι, πάρτε μέτρα, αισθάνομαι ως άνθρωπος και ως πατέρας ότι δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό και εγώ να έχω αυτή τη γνώση και να μην κάνω ότι μπορώ και ότι περνάει από το χέρι μου».
Για τον ΚΟΣΜΟ καταλαβαίνω, ο Πέτρος Κόκκαλης πώς αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά;

«Νομίζω ότι εγώ πολιτικά αυτοπροσδιορίζομαι στον προοδευτικό χώρο, είμαι υπέρ της προόδου, της συμμετοχής των ανθρώπων. Η δική μου πορεία πάντα έχει να κάνει με το πώς μπορείς να δημιουργήσεις τις συνθήκες ώστε οι άνθρωποι να περνάνε απ μια απάθεια σε μια συμμετοχή.

Εκεί στον Ολυμπιακό ας πούμε είχαμε, το θυμάσαι, με τα μέλη και τους φιλάθλους που λέγαμε ότι φίλαθλο λέμε και αυτόν που καταναλώνει αθλητικά προϊόντα, παίζει τάβλι στο καφενείο, διαβάζει το ΦΩΣ και βλέπει τηλεόραση και αγοράζει μια φανέλα, φίλαθλος είναι όμως και αυτός ο οποίος αθλείται ο ίδιος, συμμετέχει σε σωματεία τα οποία στηρίζουν τη δυνατότητα των νέων να αθληθούν.

Εμένα με ενδιαφέρει να μπορώ να είμαι χρήσιμος σε ομάδες ανθρώπων οι οποίοι θέτουν κοινούς στόχους και προσπαθούν να τους πετύχουν με μεθοδικό τρόπο και με συμμετοχή των ανθρώπων.

Αυτό νομίζω είναι προοδευτική.., εντάξει σήμερα στον 21ο αιώνα νομίζω ότι προοδευτικό είναι να αποδεχόμαστε την επιστημονική αλήθεια, να μην πιστεύουμε το μεγαλύτερο από όλα τα fake news ότι η κλιματική αλλαγή είναι απάτη. Η κλιματική κρίση δεν είναι απάτη, είναι επιστημονική αλήθεια.

Άρα η πίστη στην επιστήμη είναι προοδευτικό και βεβαίως το να πιστεύεις ότι ο κόσμος πρέπει να χωρά όλους τους ανθρώπους είναι προοδευτικό και όχι να τους αποκλείεις και να τους εξολοθρεύεις».
Πες μου κάτι, πως αντιλαμβάνεσαι τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4 χρόνια που είναι στην εξουσία;

«Κοίταξε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία μετά από τη χρεοκοπία και την οικονομική και την κοινωνική και την πολιτική της χώρας. Ήρθε στην εξουσία μετά από μια διαχείριση η οποία οδήγησε σε τεράστια δεινά τον ελληνικό λαό και η οποία δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει μετά από αυτή την χρεοκοπία.

Ήρθε λοιπόν για πρώτη φορά στην εξουσία με πολύ συγκεκριμένο λόγο και αίτημα. Έκανε νομίζω πολύ περισσότερα από ότι θα περίμενε κανένας από ένα χώρο που δεν είχε ξανά κυβερνήσει, δεν είναι κάτι εύκολο να κυβερνάς το ελληνικό δημόσιο, το οποίο έχει μεγάλες αγκυλώσεις, η δημόσια διοίκηση εννοώ.

Και το έκανε με ένα πρόσημο που είναι νομίζω ειλικρινές ως προς τις προθέσεις που έταξε στην αρχή. Δηλαδή με φροντίδα για τους πολλούς, για τους περισσότερους. Με μια ανατροπή εκείνου του σκηνικού της ακραίας λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με εκείνη τη φρικτή πτώση του βιοτικού επιπέδου και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Και το έκανε με έναν τρόπο που στην Ελλάδα δεν βρέθηκε χώρος για την άκρα δεξιά. Μόνο ίσως πρόσφατα με τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς αυτήν.

Και με μεγάλες τομές στη δημόσια διοίκηση. Δηλαδή προχώρησε και έκανε πράγματα με γενναιότητα που είναι δύσκολα χωρίς να κοιτάει το πολιτικό κόστος και αυτό νομίζω είναι κάτι που χρειάζεται ο τόπος και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι ο προοδευτικός χώρος, ο προοδευτικός κόσμος στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πλειοψηφικός και νομίζω ότι με αρχή αυτές τις εκλογές και την Προοδευτική Συμμαχία ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ο κεντρικός πόλος της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και της προόδου στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια».


Είναι έτσι όπως λες; Εγώ βλέπω στην κοινωνία πραγματικό συντηρητισμό. Έτσι το αντιλαμβάνομαι. Εσύ όχι;

«Εγώ όχι γιατί έχω δει ας πούμε ότι στην ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα πάντα όταν ανοίγει ο χώρος της αριστεράς και της προόδου είναι πλειοψηφικός. Όταν κλείνεται και λειτουργεί σαν σκαντζόχοιρος τότε έρχεται η δεξιά και η πιο συντηρητική άποψη στην πολιτική».
Αυτό ακριβώς θέλω να πω, ότι η κρίση έχει βγάλει συντηρητικές δυνάμεις στην επιφάνεια οι οποίες δεν ξέρω τα προηγούμενα χρόνια ούτε τι ψήφιζαν, ούτε που ήταν, αλλά τέλος πάντων βλέπω ένα συντηρητικό ρεύμα πραγματικά πολύ δυνατό. Δεν ξέρω που εντάσσεται αυτό. Αν εντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία ή εντάσσεται σε κάποιο άλλο πολιτικό χώρο.

«Κοίτα, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα αποκομμένο φαινόμενο από το γενικό δρόμο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωπαϊκή δεξιά ας το πούμε, η παραδοσιακή δεξιά η οποία υιοθέτησε τον οικονομικό δογματισμό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο. Δεν έχει πια να προτείνει κάτι άλλο εκτός από τη λιτότητα η οποία είδαμε ότι και ανάπτυξη δεν φέρνει και διαλύει τις κοινωνίες.

Για αυτό λοιπόν έχει δημιουργήσει τις συνθήκες στην Ευρώπη για την άνοδο ακροδεξιών, σκοταδιστικών εντελώς φασιστικών κομμάτων, δυνάμεων και πιέζεται τρομακτικά από τα δεξιά της.

Το να έρχεται η Νέα Δημοκρατία και να διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών παραδείγματος χάρη και να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια στην ουσία έρχεται και συντάσσεται με την πολύ πιο παλαιής ας πούμε αντίληψης τάση του πατρίς, θρησκεία, οικογένεια το οποίο είναι σεβαστό, δεν υπάρχει κανενός είδους εθνομηδενισμός αλλά δεν υπάρχει και κοσμομηδενισμός. Πρέπει να καταλαβαίνουμε και που βρισκόμαστε.

Έχει έρθει λοιπόν πολύ πιο δεξιά και η Νέα Δημοκρατία όπως έχει έρθει και η ευρωπαϊκή δεξιά και ο κος Βέμπερ ο οποίος προτείνεται για επικεφαλής της Κομισιόν και εμείς πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την κατάσταση».
Πες μου κάτι, τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας όξυνσης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με σημείο αιχμής τους πατεράδες τους. Φαντάζομαι το παρακολούθησες. Έχεις δεχθεί και εσύ επικρίσεις για το επώνυμο που κουβαλάς.

«Τι να σου πω, εμένα πρώτη φορά μου συμβαίνει. Ίσως και στον κ. Τσίπρα πρώτη φορά συμβαίνει φαντάζομαι ότι και στον Κυριάκο τον Μητσοτάκη έχει συμβεί πολλές φορές γιατί ο δικός του πατέρας ήταν ένα πολιτικό πρόσωπο. Εγώ είμαι πολύ περήφανος για την οικογένειά μου και για τον πατέρα μου και για τον παππού μου και για τη μάνα μου όπως έχω πει και δεν ξέρω κατά πόσον αφορά τον πολιτικό διάλογο αυτή η συζήτηση».
Μίλησες πριν για fake news και θα ήθελα να σταθούμε σε αυτό. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να γιγαντώνεται καθημερινά. Εσύ από πού ενημερώνεσαι; Από τα δελτία ειδήσεων, από τα social media, από sites που εμπιστεύεσαι, από τις εφημερίδες, από πού; Γιατί τα fake news παρατηρούνται πλέον και σε μεγάλα ειδησεογραφικά sites.

«Ναι, κυρίως εγώ ενημερώνομαι από το Internet, από το web ας το πούμε από site που εμπιστεύομαι. Εντάξει εγώ έχω τη δυνατότητα να μπορώ να καταλάβω τι είναι fake και τι δεν είναι, έχω μια μεγάλη βιβλιοθήκη, παρακολουθώ την πολιτική πολλά χρόνια.

Εκείνο που είναι τρομακτικό είναι το πώς μπορεί να βγαίνει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να λέει παραδείγματος χάρη ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν έναν ήχο ο οποίος προκαλεί καρκίνο.

Έχουμε πάει σε μια εποχή της μετά-αλήθειας. Πάντα είναι καλό λοιπόν να ψάχνουμε την πηγή της οπλοφορίας, είναι λίγο παραπάνω κόπος και βεβαίως είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιεί κανείς νούμερα για αυτό και οι παγκόσμιοι στόχοι ως μια κοινή γλώσσα μπορούν να μας δώσουν μια βάση συνεννόησης και αντίληψης του τι είναι αληθινό και τι δεν είναι».


Πάμε στο κεφάλαιο Ολυμπιακός. Τι σημαίνει για τον Πέτρο Κόκκαλη ο Ολυμπιακός, δεδομένης της παρουσίας της δικής σου αλλά και της οικογένειάς σου γενικότερα στον σύλλογο και τι θα έλεγες στον οπαδό του Ολυμπιακού που αυτή τη στιγμή σε διαβάζει. Η οπαδική προτίμηση επηρεάζει τελικά την ψήφο;

«Καταρχήν να πω ότι ο Ολυμπιακός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1925, λέγεται Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Εάν ήθελε να έχει οπαδούς ο Ολυμπιακούς θα λεγόταν Ολυμπιακός Σύνδεσμος Οπαδών Πειραιώς.

Νομίζω λοιπόν ότι δεν ταιριάζει η οπαδικότητα στον Ολυμπιακό και δεν ταιριάζει η οπαδικότητα με την έννοια της τυφλής οπαδικότητας και πόσο μάλλον στα πολιτικά. Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία δουλειά με την πολιτική, κακώς χρησιμοποιείται και χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό πάρα πολύ έντονα και με έναν ας πούμε κακό τρόπο, με έναν αντιαισθητικό τρόπο.

Αυτό νομίζω ότι είναι προσβολή στο μυαλό και στο συναίσθημα κάθε Ολυμπιακού και αυτό αντικατοπτρίζεται και από την πορεία της ομάδας και τον τρόπο με τον οποίο τη στηρίζει ο κόσμος.

Δεν νομίζω βεβαίως ότι κανένας θα σταματήσει να είναι ο Ολυμπιακός. Υπήρξαμε Ολυμπιακοί και σε άλλες εποχές. Ο Ολυμπιακός είναι λοιπόν μια αγάπη, την στηρίζουμε σαν ομάδα όπως και να έχει αλλά θέλουμε και η ομάδα να σέβεται τη διαφορετικότητα.

Ο Ολυμπιακός είναι ένας χώρος ο οποίος έχει λειτουργήσει σαν συνεκτικός ιστός επί ένα σχεδόν αιώνα, ένας χώρος όπου συναντώνται κόσμοι και όχι ένας χώρος όπου διαχωρίζονται κόσμοι. Ο Ολυμπιακός πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει».
Πέτρο πες μου κάτι, γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Πέτρο Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

«Τι να σου πω τώρα δεν ξέρω. Κοίτα να δεις, ο καθένας πρέπει να.., καταρχήν να πω ότι για εμένα είναι πολύ σημαντικό η συμμετοχή στις εκλογές. Να πάει ο κόσμος να ψηφίσει.

Να ψηφίσει όποιο κόμμα πιστεύει ότι τον εκφράζει, να δει τις προγραμματικές του απόψεις και από εκεί και πέρα ας μελετήσει τι λέει ο κάθε υποψήφιος και τι είναι το ζήτημα που τον αφορά περισσότερο για να επιλέξει δηλαδή με κριτήρια πολιτικά ως ευρωπαίος πολίτης μετά από 40 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους αντιπροσώπους μας στο κοινοβούλιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
Δεν απάντησες όμως.

«Να απαντήσω εγώ τι θα κάνω αν εκλεγώ, αν έχω την τιμή να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είναι τα εξής τρία πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να λειτουργούμε φαντάζομαι όλοι οι ευρωβουλευτές ως θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας για κοινά ευρωπαϊκά θέματα.

Προφανώς με τους άλλους 21 πλην ο μη γένοιτο όποιους δεν ανήκουν στο δημοκρατικό κόσμο ευρωβουλευτές να συνεργαζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας όπως αυτά εκφράζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Και επειδή είναι μόλις η δεύτερη φορά όπου οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με σταυρό προτίμησης ενώ παλιότερα η διαδικασία μέσα από την οποία ας το πούμε κατά κάποιο τρόπο διοριζόντουσαν σε μια τιμητική αποστρατεία ή σε μια πολυτελή εξορία αυτό δημιουργούσε μια απόσταση μεταξύ του ελληνικού λαού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, του κοινοβουλίου της κοινής μας ευρωπαϊκής δημοκρατίας, πιστεύω λοιπόν ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να έχουν και το ρόλο του πρεσβευτή της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Και να γίνω πιο συγκεκριμένος, εγώ χειρίστηκα ως Αντιδήμαρχος στον Πειραιά την επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευκαιρίες που δίνονται στις τοπικές κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου τους.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που θα ήθελα εγώ να μπορώ να κάνω θα ήταν να συνεργάζομαι στενά με όλους τους δημάρχους και όλους τους περιφερειάρχες στην προώθηση των δυνατοτήτων που τους ανοίγονται από την καλή, στοχευμένη και σχεδιασμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ευκαιριών».
Την ατζέντα σου την κατάλαβα εφόσον εκλεγείς ποια θα είναι. Σε περίπτωση που δεν εκλεγείς τι θα γίνει, ο ΚΟΣΜΟΣ θα συνεχίσει να υφίσταται, έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου;

«Ε, φαντάζομαι ότι δεν θα χαλάσει ο ΚΟΣΜΟΣ αν δεν εκλεγώ. Ο ΚΟΣΜΟΣ, εγώ ασχολούμαι με τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την κοινωνία των πολιτών και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη εδώ και πάνω από 10 χρόνια».
Αυτό σημαίνει, με συγχωρείς, ότι δεν είναι ένα όχημα για να είσαι υποψήφιος στην ευρωβουλή.

«Όχι σε καμία περίπτωση, ο ΚΟΣΜΟΣ θα συνεχίσει να προτάσσει την πολιτική πλευρά της υλοποίησης του ριζοσπαστικού προοδευτικού μετασχηματισμού της κοινωνίας μας και της πολιτικής μας μέχρι το 2030».
Ενδεχομένως μπορεί να γίνει σύμπραξη με κάποιον άλλον τρόπο; Για παράδειγμα στις εθνικές εκλογές;

«Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί αυτή την ώρα ούτε που το γνωρίζουμε. Πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μια πολιτική κίνηση η οποία ευαγγελίζεται μια παγκόσμια ιδέα, μια ιδέα που ανήκει σε όλους και θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος αλλά δεν είναι για τους λόγους που συζητήσαμε πριν και η οποία αφορά σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Είναι η πρώτη κοινή γλώσσα που αφορά εξίσου τις χώρες του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, του βορρά και του νότου, τις κυβερνήσεις, τις τοπικές κυβερνήσεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις επιχειρήσεις, τις ομάδες, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τα σπίτια μας τα ίδια.

Εμάς λοιπόν θα συνεχίσει η δουλειά μας να προσπαθούμε να διαδώσουμε αυτή την γλώσσα ως ένα κοινό τόπο για μια συνεργασία για έναν καλύτερο κόσμο».
Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.

«Ευχαριστώ και εγώ, να είσαι καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου