Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2019

LIVE: Κατάθεση τροπολογιών «από το παράθυρο» – Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

.

Ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο
Αποχώρησε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης μετά την κατάθεση δύο τροπολογιών της τελευταίας στιγμής
Καταγγελίες για παραβίαση της διαδικασίας από την αντιπολίτευση
Έμφαση στην ιδιωτική εκπαίδευση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του
Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή με οτιδήποτε δημόσιο
«Πυρά» και στους δύο από Φώφη Γεννηματά
Ονομαστικές ψηφοφορίες για επίμαχα άρθρα ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Η κατάθεση δύο τροπολογιών του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «από το παράθυρο» λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία (με τη διαδικασία του επείγοντος), ήταν αρκετή για να δυναμιτίσει το κλίμα της συνεδρίασης στη Βουλή, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και αποχώρηση αρχικά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 και στη συνέχεια του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, σύσσωμης δηλαδή της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ μέσω του Νίκου Καραθανασόπουλου έκανε λόγο για μεθόδευση της κυβέρνησης και συμπαιγνία με το προεδρείο και στη συνέχεια με τα μέλη του να φωνάζουν «Ντροπή σας» αποχώρησε από την Ολομέλεια.




Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος είπε ότι «αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια να καθυστερήσει η διαδικασία, ώστε να έρθει εδώ ο κύριος Βρούτσης να μας καταθέσει μετά από 30 ώρες διαδικασίας δύο τροπολογίες, οι οποίες στην ουσία τους είναι απαράδεκτες ούτως ή άλλως, αλλά επί της διαδικασίας είναι επίσης απαράδεκτες και καλούμε το προεδρείο να μην τις κάνει αποδεκτές ή την κυβέρνηση να τις αποσύρει τώρα». Μετά από αυτό σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε σε κλίμα έντασης.

Ο κ. Κεγκέρογλου αλλά και ο Γιώργος Καμίνης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης καταδίκασε την ενέργεια και ανακοίνωσε ότι η ΚΟ του ΜέΡΑ25 αποχωρεί επίσης από τη διαδικασία.

Τέλος και ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε την απόσυρσή τους, αποχωρώντας και αυτός με την κοινοβουλευτική του ομάδα εκτός αίθουσας.





Κόντρα για δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση

Νωρίτερα, με τις σαφώς διαφορετικές οπτικές τους για το πώς αντιλαμβάνονται δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκαν μέσω των ομιλιών Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, διατύπωσαν τις θέσεις τους στο πλαίσιο της συζήτησης του«διυπουργικού» νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Η διαδικασία βρίσκεται στη δεύτερη μέρα της, με την ψηφοφορία να αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης.



Σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τηκυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου είχαν ταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα



Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ομιλία του στιςαταξίες του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου,υπογραμμίζοντας πως «δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή».

«Είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα». «Επί δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο». Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.

Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή με οτιδήποτε δημόσιο



Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του έκανε λόγο για ιδεολογική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας με οτιδήποτε δημόσιο και πιο συγκεκριμένα «με το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία».

«Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε.

Γεννηματά: Αξιόποινες πράξεις τηρούνται και εκτός ασύλου



Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην τοποθέτησή της εξαπέλυσε «πυρά» τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για γιγάντωση της ανοχής της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση ανεξάρτητα με το εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Αξιόποινες πράξεις τελούνται και στις πλατείες όπου δεν προστατεύονται από το άσυλο. Διακινούνται ναρκωτικά και υπάρχει παραεμπόριο. Γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα;», διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στη ΝΔ και τόνισε ότι «Δεν σας ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε ισχυρή πλειοψηφία η οποία θα δώσει και στις αστυνομικές αρχές την αίσθηση ότι έχουν την πλήρη κάλυψη να προχωρήσουν».

Κουτσούμπας: Προφάσεις εν αμαρτίαις τα περί πάταξης της εγκληματικότητας και της ανομίας



Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπαςμίλησε για ταύτιση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑστο θέμα των πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης.

“Αυτό το πανεπιστήμιο-επιχείρηση το υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έδωσαν άσυλο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν μέσα στα πανεπιστήμια”, είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, η ΝΔ έκανε σημαία της το πανεπιστημιακό άσυλο, που ήταν μια κατάκτηση του Κινήματος, για σηματοδοτήσει την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού που πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική της”, υπογράμμισε ακόμα.

Βελόπουλος: Αυστηρότερες ποινές για αδικήματα όπως η κατασκευή μολότοφ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότιεκτός από το να μην εμποδίζεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει όταν διαπράττονται αδικήματα, θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε η υποτροπή στην τέλεση αδικημάτων που θεωρούνται πλημμελήματα όπως η κατασκευή μολότοφ να τιμωρείται αυστηρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου