Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2019

Έρευνα: Η πολύωρη χρήση των κοινωνικών δικτύων κάνει πιο αντικοινωνικούς τους εφήβους


Οι έφηβοι που αφιερώνουν περισσότερες από τρεις ώρες τη μέρα στα μέσα κοινωνικής
δικτύωσης, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα εσωτερικευμένων συμπεριφορών και κλείσιμο στον εαυτό τους.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Η εσωτερίκευση περιλαμβάνει τη μοναξιά και την κοινωνική απόσυρση, τη δυσκολία αντιμετώπισης της κατάθλιψης και του άγχους, καθώς και τη δυσκολία έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Το αντίθετο πρόβλημα εξωτερίκευσης είναι η επιθετικότητα προς τους άλλους, η ανυπακοή, η γενικότερη αντικοινωνική συμπεριφορά κ.ά.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής την Κίρα Ριμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 6.600 παιδιά 13 έως 17 ετών, συσχετίζοντας σε βάθος τριετίας το χρόνο που περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ψυχική τους υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται ο χρόνος στα κοινωνικά δίκτυα, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα για προβλήματα εσωτερίκευσης, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με αντίθετα προβλήματα συμπεριφοράς.

Δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση των social media και μόνο, στα προβλήματα εξωτερίκευσης.

Περίπου το 17% των εφήβων που εξετάσθηκαν δεν έκαναν καθόλου χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Το 32% αφιέρωναν σε αυτά λιγότερο από 30 λεπτά τη μέρα, το 31% μισή ώρα έως τρεις ώρες, το 12% τρεις έως έξι ώρες, ενώ το 8% -δηλαδή ένα παιδί στα δέκα - πάνω από έξι ώρες τη μέρα.

Το 9% των παιδιών είχαν μόνο προβλήματα εσωτερίκευσης, το 14% μόνο εξωτερίκευσης, το 18% και τα δύο, ενώ το 59% μικρά έως καθόλου προβλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου