Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Ενίσχυση 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά




Η ώρα για την πολυαναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση για το κοινωνικό μέρισμα... έφτασε! 
Δείτε όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή. 
Οι τέσσερις κατηγορίες των δικαιούχων που παίρνουν 700 ευρώ. 50.000 νοικοκυριά περισσότερα από όσα αρχικά υπολογίζονταν. 
Πριν τα Χριστούγεννα θα κατατεθούν τα ποσά.



Πολλά ειπώθηκαν κι ακόμα περισσότερα… γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί την φετινή χρονιά.

Πλέον, όμως, όλα είναι… επίσημα! Οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν πως τις επίσημες ανακοινώσεις επρόκειτο να κάνει από το βήμα της Βουλής ο… καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης, 05.12.2019.


Όπερ και εγένετο, με τον “τσάρο” της οικονομίας να ανεβαίνει -έστω με μια καθυστέρηση περίπου μισής ώρας- στο βήμα της Βουλής.

Στην ομιλία του, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους δέκα βασικούς άξονές του.
Αυτοί παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως 250.000 νοικοκυριά θα πάρουν το βοήθημα φέτος. Νοικοκυριά που αριθμούν συνολικά 950.000 μέλη.

1η ομάδα: Πολύτεκνες οικογένειες με 4 τέκνα και πάνω.

2η ομάδα: Οικογένειες με μακροχρόνια ανέργους.

3η ομάδα: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι κάτω από 12 μήνες. Πρόκειται για 40.000 οικογένειες.

4η ομάδα: Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη ΑΜΕΑ. Πρόκειται για 35.632 νοικοκυριά.

Υπάρχουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια για κάποιες από τις κατηγορίες.:



Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών

Τι προβλέπεται για το Κοινωνικό Μέρισμα του 2019

- Διανομή υπερπλεονάσματος που δημιουργήθηκε το β΄ εξάμηνο του 2019 - Αξιοποιούμε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο (1,1 δισ. ευρώ) υπέρ του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.
Χορηγούμε έκτακτη ενίσχυση 175 εκατ. ευρώ στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Έκτακτη ενίσχυση 700 ευρώ ανά νοικοκυριό χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη, που ανήκουν στις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες:

Για την απόφαση του Eurogroup

- Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία και πρόοδος της ελληνικής οικονομίας - Επιβεβαιώθηκε η κάλυψη των μεγάλων κενών που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup της θετικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

- Η ελληνική οικονομία προχωρά με σταθερά βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξεί ότι η τροχιά της οικονομίας θα συνεχιστεί και μοιράζεται την αισιοδοξία αυτή με τους Έλληνες πολίτες.
Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

- Το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση: Κινείται πάνω σε δέκα άξονες.

1ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

2ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 για όλες τις επιχειρήσεις.

3ος άξονας: Ενίσχυση των εργαζομένων. Ειδικά σε εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις προβλέπεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής.

4ος άξονας: Ενίσχυση της οικογένειας. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές σε βρεφικά είδη.

5ος άξονας: Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

6ος άξονας: Επανεκκίνηση κλάδων της Οικονομίας.

7ος άξονας: Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης: Εισάγεται δέσμη μέτρων για την προώθηση της χρήσης των ΜΜΜ και οικολογικών αυτοκινήτων.

8ος άξονας: Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

9ος άξονας: Η ενίσχυση της διαφάνειας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

10ος άξονας: Η μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για τη φορολογία και τις επιχειρήσεις.
Για την προστασία της μεσαίας τάξης

«Η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως της προηγούμενης. Πρέπει να επαναφέρουμε τις συνθήκες και να προστατέψουμε ενεργά τη μεσαία τάξη», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερφορολόγησε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, που οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου