Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2020

Καρναβάλι στην Αθήνα: Τεράστιοι φαλλοί… κατέλαβαν το Σάββατο τη Δονυσίου Αεροπαγίτου






Αναβίωσαν τα διονυσιακά Φαλληφόρια




Το αρχαίο ελληνικό διονυσιακό έθιμο, Φαλληφόρια, αναβίωσε το Σάββατο (22/2) στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το φετινό Καρναβάλι στην Αθήνα.

Όπως μαρτυρά το όνομα του εθίμου, οι φαλλοί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διονυσιακό αυτό δρώμενο που αποσκοπεί στον ερχομό της Άνοιξης, όπως ακριβώς γινόταν πριν 1700 χρόνια.



Έτσι η Διονυσίου Αεροπαγίτου γέμισε τεράστιους χρωματιστούς φαλλούς, ενώ η χαρούμενη πομπή όπου συμμετείχαν Βαυβώγριες, Μαινάδες, Σάτυροι, Σειληνοί, και γλεντοκόποι ξεκίνησε το Σάββατο στις 18.30 από την είσοδο του Μουσείου Ακροπόλεως και περνώντας από την Πλάκα, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Πλατεία Μοναστηρακίου και το Θησείο κατέληξε στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού.

Τα Φαλληφόρια

Τα Φαλληφόρια ήταν εορταστική, τελετουργική πομπή προς τιμήν του θεού Διονύσου με οργιαστικό χαρακτήρα, κατά την οποία «περιήγετο (…) φαλλός ως σύμβολον της παραγωγικής δυνάμεως της φύσεως».



Στην Αρχαία Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών που γίνονταν κατά το μήνα Ποσειδεώνα (Μικρά ή Κατ’ αγρούς Διονύσια), επ’ ευκαιρία της παραγωγής και χρήσης των νέων κρασιών, πραγματοποιούνταν πομπή, στην οποία προηγούνταν ο φαλλός, σύμβολο παραγωγής και γονιμότητας, κατασκευασμένο ομοίωμα από δέρμα και αναρτημένο πάνω σε κοντάρι.



Ακολουθούσαν οι «εορταστές», οι οποίοι έβαφαν τα πρόσωπά τους ή φορούσαν προσωπεία και στεφάνια από κισσό. Έπιναν το νέο κρασί της χρονιάς, τραγουδούσαν βωμολοχικά τραγούδια (τα φαλλικά), και χόρευαν κωμικούς χορούς.



Κατά την πορεία της πομπής άντρες μεταμφιεσμένοι σε φαλλοφόρους Σειληνούς, Σατύρους και Βακχίδες (Βάκχες ή Μαινάδες), με θύρσους δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς, χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου, ενώ προπορεύονταν πάντα το φαλλικό άρμα. Ο παραδοσιακός φαλλός της κάθε Διονυσιακής πομπής ήταν κατασκευασμένος από ξύλο αγριοσυκιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου