Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020

Σχέδιο - μαμούθ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας - Τι περιλαμβάνει





Σχέδιο-μαμούθ με προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας ύψους 35 δισ. ετοιμάζεται να προτείνει σήμερα Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης βδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιωμένος από τους τρεις αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Νίκο Παππά και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με το real.gr.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδίδει το real.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει να δοθούν περίπου 22 δισ. μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών και χρηματοδοτικών εργαλείων και 13 δισ. "ζεστό" χρήμα (όχι δάνεια). Οι επιδοτήσεις των 15 δισ. επαρκούν να καλύψουν πλήρως το μισθολογικό κόστος (μισθούς και εισφορές) για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τα μέσα Μαρτίου έως και όλον τον Μάιο. Επιπλέον, το σχέδιο της Κουμουνδούρου προτείνει μέρος των χρημάτων αυτών, που θα δοθούν χωρίς να επιστραφούν, να διατεθεί για να διασωθούν επιχειρήσεις, αλλά και για τις αυξημένες ανάγκες του ΟΑΕΔ πέραν του Μαΐου, ώστε να καλυφθούν οι πολλοί περισσότεροι άνεργοι που θα προκύψουν ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς και ευάλωτα στρώματα.

Για το σχέδιο αυτό είχε δοθεί ειδική εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα στο οικονομικό επιτελείο να καταρτιστεί από τις πρώτες μέρες τις εξάπλωσης της επιδημίας, πριν καλά-καλά γίνει απολύτως εμφανές ότι η ύφεση θα έχει διεθνείς διαστάσεις και μεγάλο βάθος. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής, όπως μεταδίδει το real.gr επικαλούμενο στενό συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα: "Η τα μέτρα θα παρθούν τώρα με ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ή εκ των υστέρων η κρίση θα κοστίσει πολλαπλάσιες προσπάθειες". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονηθεί στη βάση της διεθνούς πρακτικής αυτή την περίοδο, συνδυάζοντας την αμερικανική απάντηση στον κορωνοϊό, η οποία γίνεται μέσω ζεστού χρήματος και την ευρωπαϊκή, η οποία δίνει έμφαση κυρίως στην εγγυοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου