Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020

Γεννηματά για κορονοϊό: Απαιτείται οπωσδήποτε ενίσχυση του ΕΣΥ (video)







«Έχετε ευθύνη για τις ουρές στις τράπεζες, αργήσατε με τα σούπερ μάρκετ και τις εκκλησίες», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση


«Η κυβέρνηση ολιγώρησε κι έτσι είχαμε τις ουρές στις τράπεζες, το ίδιο έκανε και με τα σούπερ μάρκετ και τις εκκλησίες», είπε η Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.


«Υπάρχει απόσταση από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, που όντως υπάρχει, με αυτό της πολιτικής ευθύνης. Απαιτείται οπωσδήποτε ενίσχυση του ΕΣΥ». Αυτό τόνισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της. Μ’ αυτήν την φράση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ενίσχυσε την άποψή της πως η κυβέρνηση ολιγώρησε, τόσο στο θέμα των τραπεζών, όσο σε αυτό των σούπερ μάρκετ και των εκκλησιών.

Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να προβλέπει και να προλαμβάνει, επισήμανε η κ. Γεννηματά, κάτι που, όπως συμπλήρωσε, δε συνέβη από την πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να έχουμε συνωστισμούς και προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό.


«Είναι δυνατόν να μην έχουν ληφθεί μέτρα για τις τράπεζες; Να μην έχει γίνει διευκόλυνση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις οφειλές τους, ιδίως όσον αφορά στους λογαριασμούς τους; Διανοείται κανείς πως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα μπορούσε να κοπεί το νερό, το ρεύμα ή το τηλέφωνο σε πολίτη;», διερωτήθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Επιπλέον, οι συντάξεις θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί νωρίτερα, πρόσθεσε.

«Επιβάλλεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, πρόληψη και γρήγορα αντανακλαστικά», συνέχισε η κ. Γεννηματά, που -όπως είπε- «ο πόλεμος γίνεται σε τρία μέτωπα:

– Καθυστέρηση και συγκράτηση της διασποράς του ιού για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Ελπίζουμε κι εύχομαι να τα έχουμε καταφέρει,
– αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας που απαιτεί ενίσχυση του ΕΣΥ,
– τρίτον, το μέτωπο της οικονομίας. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη, αλλά χρειάζεται από την πλευρά μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης που θα προστατεύει τους εργαζόμενους».

«Όσον αφορά, τώρα, στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης: Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα. Πώς; Μέσα από ένα κορονο-ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε κρίση χρέους, σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Στο μέτωπο της οικονομίας και της στήριξης των εργαζομένων: Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που ως τώρα έχει πάρει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πολλά από αυτά είναι στις προτάσεις μας. Είναι, όμως, αποσπασματικά και ανεπαρκή».

«Είναι ώρα όμως να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις, όρθια την κοινωνία. Γιατί αν καταρρεύσουν κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και η χρονική διάρκεια πολύ μεγαλύτερη», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, για να προσθέσει:

«Θέλω να κάνω εδώ, μία πρόταση: Είναι σκόπιμο να αγοράσει το δημόσιο προϊόντα από τους παραγωγούς και να τα διαθέσει στους οικονομικά αδύναμους, σε ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν».



Κίνημα Αλλαγής: Απροστάτευτοι 470.000 μακροχρόνια άνεργοι

Για περισσότερους από 470.000 μακροχρόνια άνεργους η κυβέρνηση δεν προβλέπει κανένα μέτρο ενίσχυσης εν μέσω πανδημίας, υπογραμμίζει, νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Από το πακέτο στήριξης, στο οποίο περιελήφθησαν 1,7 εκ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού Τομέα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 3,2 εκ. φυσικά και νομικά πρόσωπα, δεν προβλέφθηκε το παραμικρό για όσους ανθρώπους παραμένουν εκτός εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, όπως αναφέρει.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στις 31/12/2019 ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες του Οργανισμού 1.064.526 άνεργοι, εκ των οποίων μόνο οι 191.776 έπαιρναν επίδομα. Από αυτούς, οι 500.049 ήταν άνεργοι για χρονικό διάστημα πέραν του έτους, εκ των οποίων μόνο οι 30.000 λαμβάνουν την μικρή ενίσχυση των 200 ευρώ ανά μήνα. Και ενώ παρατάθηκαν οι ενισχύσεις του ΟΑΕΔ για όσους τις ελάμβαναν το α’ δίμηνο του 2020, αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων εξαιρέθηκε από τα μέτρα ενίσχυσης.

«Κατά συνέπεια προκύπτει τεράστιο θέμα επιβίωσης αυτών των ανθρώπων οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να βρουν εργασία (πανδημία, καθυστέρηση έναρξης τουριστικής περιόδου), αλλά τους ξέχασε επιδεικτικά και η πολιτεία» σχολιάζει και καλεί το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει άμεσα συμπληρωματική απόφαση ενίσχυσης αυτής της κατηγορίας των ανέργων. «Κανείς μέσα στην κρίση δεν μπορεί να νοιώθει ή να παραμένει αβοήθητος, να μην έχει τα αναγκαία για την επιβίωσή του» καταλήγει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου