Κυριακή, Μαΐου 03, 2020

Οι σχέσεις των «προφητών» της μάσκας με ΝΔ...




Με τη σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα» η χρήση της προστατευτικής μάσκας θεωρείται πλέον επιβεβλημένη ως μέσο αποφυγής διασποράς του Covid-19. Ειδικοί της αγοράς μασκών στην Ελλάδα, μιας αγοράς που γνωρίζει άνθηση το τελευταίο διάστημα, θεωρούν ότι...

οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν, όχι για το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο αλλά τουλάχιστον για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό.

Μέχρι σήμερα η χώρα κάλυψε τις όποιες ανάγκες του ιατρικού προσωπικού αλλά και απλών πολιτών με όσα αποθέματα είχε αλλά και με τη συνδρομή ξένων χωρών (π.χ. Κίνα). Στο επόμενο στάδιο φαίνεται πως τα ηνία θα αναλάβει η εγχώρια παραγωγή. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη αλλάξει τη γραμμή παραγωγής τους επενδύοντας στην κατασκευή μασκών, αλλά μια επενδυτική πρωτοβουλία ήταν εκείνη που συγκέντρωσε πάνω της το φως της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: η Larisa Face Cover Α.Ε.

Πρόκειται για μια νέα εταιρεία που έστησαν πριν από λίγο καιρό (με 130.000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο) δύο επιχειρηματίες από τη Θεσσαλία. O ένας είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών και ιδιοκτήτης του κέντρου αποκατάστασης Animus, Αχιλλέας Νταβέλης, και ο δεύτερος είναι ο αντιπρόεδρος του ίδιου συνδέσμου, Γιάννης Τσερέπας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Lariplast, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενό της την παραγωγή προϊόντων πλαστικού.



Το εργοστάσιο της εταιρείας Lariplast που ανήκει στον αντιπρόεδρο του ΣΒΕΘ, Γιάννη Τσερέπα (ένθετη φωτ.)
eleftheria.gr

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δυο επιχειρηματίες «χτύπησαν» σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό δύο ολοκληρωμένες γραμμές αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών από την Κίνα έναντι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία πλήρωσαν σχεδόν μισό εκατ. ευρώ προκειμένου τα τεράστια μηχανήματα να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα και να στηθεί έτσι η γραμμή παραγωγής της νέας εταιρείας. Εκαναν δηλαδή μια επένδυση που άγγιξε τα 3,4 εκατ. ευρώ, αλλά όχι για το κέρδος.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο ένας εκ των δύο συνεταίρων, Γιάννης Τσερέπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, στις 25 Απριλίου: «Δεν το κάναμε για να βγάλουμε λεφτά, όσο οξύμωρο ακούγεται στον χώρο του επιχειρείν». Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα περιγράφει την ιστορία ίδρυσης της εταιρείας σαν μια... περιπέτεια. Λέει χαρακτηριστικά: «Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχαμε συντάξει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο, κάποιο Master Plan, δεν γνωρίζαμε τις τιμές πρώτων υλών, τις τιμές πώλησης στην αγορά, το κόστος της επένδυσης, τίποτα. Εξάλλου πίεζε και ο χρόνος. Γι’ αυτό και επιχειρήσαμε να φέρουμε με υψηλό κόστος μέσω απευθείας πτήσης cargo από τη Σαγκάη στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Αθήνα τις μηχανές, από ό,τι αν το κάναμε ακτοπλοϊκώς, με λιγότερα χρήματα». Με απλά λόγια, αυτό που περιγράφει ο επιχειρηματίας θυμίζει λίγο το αμερικάνικο όνειρο του προηγούμενου αιώνα, όταν πήγαινε κάποιος στις ΗΠΑ με... όνειρα και με διάθεση, ανακαλύπτοντας πως όποια πέτρα κι αν σηκώσει εκεί, θα βρει δολάρια. Ετσι, απλά, χωρίς σχέδιο.

Από την ίδια συνέντευξη μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει το know how να βοηθά επιχειρηματίες αναφορικά με το ποιες αεροπορικές εταιρείες θα διαλέξουν για τις επιχειρήσεις τους. «Η κυβερνητική βοήθεια όμως ήταν μεγάλη στο θέμα της μεταφοράς των γραμμών παραγωγής, αφού μας υπέδειξε τους αξιόπιστους αερομεταφορείς, αποφύγαμε τις ενδιάμεσες στάσεις, όπου υπήρχε ο κίνδυνος το προϊόν να κατασχεθεί και να μπλέξουμε σε δικαστικές περιπέτειες κι όλα καλά», λέει ο επιχειρηματίας.

Στη συνέντευξη δεν μάθαμε για ποιον λόγο έγινε αυτή η επένδυση (μια και δεν έγινε για να βγάλουν χρήματα οι επενδυτές). Δεν ξέρουμε βέβαια αν μοιράζεται την ίδια άποψη κι ένας από τους χρηματοδότες της εταιρείας του κ. Τσερέπα, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι βασικός επενδυτής στο fund Diorama, που διαχειρίζεται η εταιρεία Deca Investments. Διαβάζοντας μάλιστα τον οικονομικό ιστότοπο capital.gr, η επένδυση του fund στην εταιρεία του κ. Τσερέπα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα «επτά επενδυτικά θαύματα» (Capital.gr, 16 Ιαν. 2019).




Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που έχει συμφέροντα στην εταιρεία του Γ. Τσερέπα, σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κ. Χατζηδάκη
EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου