Κυριακή, Ιουνίου 07, 2020

Έρευνες κάτω από την Κρήτη συμφώνησαν Ερντογάν και Σάρατζ






Μόλις έξι μίλια νότια του νησιού - Τι αποκαλύπτει η «Γενί Σαφάκ»



«Πράσινο φως» για έρευνες και γεωτρήσεις ακριβώς κάτω από την Κρήτη άναψαν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φαγιέζ Σάρατζ που συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Το δημοσίευμα μάλιστα παρουσιάζει και χάρτη που δείχνει τα τεμάχια τα οποία έχει βάλει στο μάτι η εταιρεία τουρκικών πετρελαίων και στα οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τις έρευνες. Πρόκειται για τα τεμάχια 15 και 20 τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα ανήκουν στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ.

Το τουρκικό προκλητικό δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ήθελε να καταχωρίσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αποκτήσει παράνομα – όπως γράφει η «Γενί Σαφάκ»- 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης.

Η Τουρκία η οποία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα νησιά – παρά τις σαφείς προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου -, θεωρεί ότι μπορεί να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις σε απόσταση μόλις έξι μιλίων νότια της Κρήτης.

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ έχει προαναγγείλει έναρξη των ερευνών στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου