Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2020

Και άλλο διπλωματικό μέτωπο με φόντο τον τουρισμό – Σουηδία κατά Ελλάδας





Μετά τον αποκλεισμό της από τις πτήσεις προς τη χώρα

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται φαίνεται να γεννούν νέα προβλήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, σχετικά με τις χώρες από τις οποίες επιτρέπονται να έρχονται πτήσεις στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, έντονη ήταν η αντίδραση της σουηδικής κυβέρνησης η οποία με ανάρτησή της στον ιστότοπό της κάνει λόγο για λυπηρή απόφαση της Ελλάδας συστήνοντας, μάλιστα, στους τουρίστες από τη χώρα της Σκανδιναβίας να επανεξετάσουν τη σκοπιμότητα να ταξιδέψουν στην χώρα φέτος το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι αποφασίστηκε «μπλόκο» στις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (29/06) στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, ουσιαστικά προτρέπει τους πολίτες της, εάν δεν είναι απαραίτητο να μην έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές. Η φρασεολογία της σουηδικής κυβέρνησης μπορεί, πάντως, να εκληφθεί και ως αρχή διπλωματικού επεισοδίου, αντίστοιχου με αυτό που δημιουργήθηκε για το ίδιο θέμα με τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, με την Ιταλία.

Δείτε τη μετάφραση την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σουηδίας και τις ειδικές οδηγίες που δίνει σε όσους σουηδούς αποφασίσουν τελικά να επισκεφτούν επισκεφτούν τη χώρα μας:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να μην επιτρέψει απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία προς την Ελλάδα μετά τις 15 Ιουλίου. Αυτή η απόφαση είναι λυπηρή. Δημιουργεί αβεβαιότητα και ανησυχία για ταξιδιώτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν από τη Σουηδία στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα διατηρήσει συνεχή επαφή με υπουργεία και αρχές της ελληνικής κυβέρνησης. Οι σουηδοί τουρίστες ίσως χρειαστεί να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν πρέπει να προετοιμαστούν διεξοδικά και να μείνουν ενημερωμένοι. Οι ταξιδιώτες καλούνται να διατηρήσουν στενή επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορές τους και να επανεξετάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Θα πρέπει επίσης να κατεβάσουν την εφαρμογή Resklar της MFA και να ενημερώνονται σχετικά με τις ταξιδιωτικές πληροφορίες που παρέχονται από την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα στον ιστότοπο Sweden Abroad».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση – στις 29/05 – της λίστας με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επίσημα αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, αρκετές κυβερνήσεις (Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά) αντέδρασαν, καθώς η εν λόγω λίστα αντί να ονοματίσει τα αεροδρόμια από τα οποία η Ελλάδα θα δέχεται απευθείας πτήσεις, ανέφερε κράτη, με συνέπεια όσοι απουσιάζουν από τη λίστα να διασύρονται. Το ζήτημα απέκτησε, ωστόσο, διπλωματικές διαστάσεις, με τον ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες της Ελλάδας. Πριν από τις υπογραφές για την ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας.

Έτσι, από γκάφα του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη (στην περίπτωση της Ιταλίας είχε την κάλυψη του Στέλιου Πέτσα) και της κυβέρνησης μπήκε «φωτιά» στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες της Ευρώπης, και δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνδυνοε για επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Τι είπε ο Υπουργός

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε για το θέμα ότι πολίτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα από χώρες που επιτρέπονται οι πτήσεις.

«Δεν απαγορεύεται σε κανένα τουρίστα να έρθει από την Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση την εθνικότητα. Αυτό που απαγορεύεται είναι η απευθείας πτήση. Αν έρθουν από άλλη χώρα επιτρέπεται. Όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, με πτήσεις με ανθρώπους που έρχονται για λόγους προώθησης της χώρας, δίνονται ειδικές άδειες. Ήρθαν άνθρωποι με τέτοιο σκοπό, ήμασταν σε συνεννόηση με την σουηδική πρεσβεία κι έτσι δόθηκε η άδεια», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου