Σάββατο, Ιουλίου 11, 2020

Γιώργος αντί Φώφης...



"Η ανάληψη της ηγεσίας του Κινάλ από τον Γ. Παπανδρέου θα έχει χαρακτήρα ιστορικής διόρθωσης"...

‘Το κίνημα των δημοκρατών της χώρας θεμελιώθηκε τους δρόμους με διαρκείς αγώνες κόντρα στο κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς- που πάντα έβρισκε τρόπο να έχει “προβοκάτορες” στις διαδηλώσεις με σκοπό να σπιλώσει την αξία τους. Το...
νομοσχέδιο παραμένει στη βάση του αντιδημοκρατικό και σας προτρέπω να το αποσύρετε«. ‘

Με αυτές τις φράσεις ο Γ. Παπανδρέου διατύπωσε την αξιοπρεπή και δημοκρατική στάση του στη Βουλή απέναντι στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις .

Ήταν ένα δημόσιο χαστούκι στη Φώφη Γεννηματά που λειτουργεί πλέον ως δορυφόρος του Κυριάκου Μητσοτάκη μακριά από τις αρχές και την ιστορική διαδρομή της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ που η ίδια διέλυσε για να συστήσει το ΙΧ Κινάλ.

Κόμμα της αντιπολίτευσης που στηρίζει την κυβέρνηση σε ‘ιδεολογικά’ νομοθετήματα είναι απλώς παράρτημά της. Επι της ουσιας ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο ως αντιδημοκρατικό κατήγγειλε και τη Φώφη για την αποδοχή του.

Η στάση του πρώην Πρωθυπουργού ήταν και αποδοκιμασία και ο για τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο πρόεδρό του Κώστα Σκανδαλίδη -τον μόνο βουλευτή της Φώφης που συνδέεται με την ιδρυτική πράξη του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά σύρεται από την «άκαπνη κληρονόμο» στην υποστήριξη του Μητσοτάκη και ψήφισε το νομοσχέδιο.


Από μια άποψη ήταν αποδοκιμασία και άλλων από το ΠΑΣΟΚ. Π.χ. του Κ. Λαλιώτη που βρήκε χρόνο να μιλήσει για τις παρεμβάσεις του στην Αθήνα, αλλά όχι και για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο Χρυσοχοΐδη- χάριν του οποίου ξηλώθηκε από τη θέση του γραμματέα το 2002. Όπως και του Κ. Σημίτη που σιωπά για την αντιδημοκρατική νομοθέτηση του παλιού υπασπιστή του.

Όπως σιωπά και ο κηδόμενος για το Σύνταγμα Βαγ. Βενιζέλος. Σε αντίθεση με τον έτερο παλαιό βουλευτή Χάρη Καστανίδη που συντονίστηκε με τον Γ. Παπανδρέου στην καταγγελία του νομοσχεδίου και την αποχή από τη ψηφοφορία εξευτελισμού του Κινάλ.

Αξιοπρόσεκτη ήταν επίσης και η κριτική κατά του νομοσχεδίου από τον καθηγητή Γ. Σωτηρέλη που δεν έχει κακές σχέσεις με το Κινάλ.

Για την Γεννηματά ίσως χειρότερο από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ήταν το θέαμα που παρουσίασε στη Βουλή.

Το ύφος της παρουσίας της -με τις ‘συνοικιακού’ τύπου εξάρσεις στην ανάγνωση του κειμένου της – και οι σχεδόν παρανοϊκές θεωρίες ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί το …’ ξανάγραψε ‘ και το μετέτρεψε υπέρ των πολιτών και των διαδηλώσεων, εκφεύγουν από τα όρια της πολιτικής.

Ακραίο δείγμα του μικρομεγαλισμού της Φώφης είναι ότι αξιοποιώντας τη θέση της επικεφαλής της ΚΟ, κίνησε διαδικασία κατά του … Γ. Παπανδρέου-με το κόμμα του οποίου το Κινάλ, απλώς συμπράττει. ΤΟ ΚΙΔΗΣΟ δεν έχει διαλυθεί.


Μια περιφερειακή πολιτικός οχυρώνεται πίσω από μια τυπική αρμοδιότητα και απειλεί με… κυρώσεις, έναν προκάτοχό της- που είχε κερδίσει τις εκλογές με 44% και της έδινε υπουργεία λόγω ονόματος- μη σεβόμενη το προνόμιο ενός πρώην Πρωθυπουργού να διαφοροποιείται. Το πράγμα ξεφεύγει.

Καθώς είναι από καιρό προφανές ότι από καιρό υπάρχει θέμα ηγεσίας σ’ αυτό το κόμμα -που προσπαθεί να πείσει ότι παραμένει στο χώρο που κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ- τα τελευταία επεισόδια οδηγούν σε αναζήτηση λύσεων όσους βρίσκονται ακόμα σ’ αυτό το κόμμα για διάφορους λόγους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα μπορούσε να θέσει θέμα ηγεσίας έχει διαποτισθεί από το πνεύμα της Φώφης -που τον αντιμετωπίζει ως…παιδονόμος του- και δεν είπε λέξη για το νομοσχέδιο. Αντίθετα διατύπωσε την εξωφρενική ιδέα να ζητηθεί η… απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τι ακούμε, Θεέ μου.

Ο αξιοπρεπής Παύλος Γερουλάνος, πέραν του ότι δεν έχει ουσιώδη σχέση με τον χώρο -δεν είναι ούτε καν μέλος του Κινάλ, αυτή την εποχή είναι απασχολημένος με την στήριξη του Κώστα Μπακογιάννη στον διασυρμό του ‘Μεγάλου Περιπάτου’.

Για πολλούς η μόνη λύση είναι ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός βαρύνεται με την κακοδιοίκηση του ΠΑΣΟΚ και τον διεθνή οικονομικό έλεγχο στον οποίο οδήγησε τη χώρα. Αλλά είναι πολιτικό μέγεθος απείρως μεγαλύτερο από την Φώφη Γεννηματά.

Επιπροσθέτως με τη στάση του έδειξε ότι διατηρεί ακόμη τα δημοκρατικά, ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ. Η ανάληψη της ηγεσίας του Κινάλ από τον Γ. Παπανδρέου θα έχει χαρακτήρα ιστορικής διόρθωσης.

Θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με το όνομα και τα σύμβολά του.

Επιπλέον θα το ενίσχυε με στελέχη όπως ο Δημ. Ρέππας και ο Χ. Καστανίδης κ.α. στη θέση των ‘αυλικών’ της Γεννηματά και των δακτυλοδεικτούμενων που εμφανίζονται ως ‘ηγετική ομάδα’.

Γ. Λακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου