Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2020

Από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Κι άλλο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη λίστα Πέτσα







«Ελληνικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση τέθηκαν εκτός ή περιορίστηκαν από την καμπάνια οικονομικής υποστήριξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19 (...) Αρκετά Μέσα που χαρακτηρίζονται ως "αντιπολιτευόμενα" έλαβαν δυσανάλογα μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, σε σύγκριση με Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως (τα πρώτα) είχαν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό», αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην απόφαση 85/2020 της πλατφόρμας για την ελευθερία του Τύπου






Το Συμβούλιο της Ευρώπης με την απόφαση 85/2020 της πλατφόρμας για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της δημοσιογραφίας επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για τη λίστα Πέτσα και τον τρόπο που διένειμε τα 20 εκατ. ευρώ σε φιλικά της ΜΜΕ.

Η απόφαση του Συμβουλίου αναφέρεται στα ελληνικά Μέσα τα οποία άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση και αντιμετωπίστηκαν... διαφορετικά από την κυβέρνηση, με το παράδειγμα του Documento, το οποίο αποκλείστηκε πλήρως, να αποτελεί το κύριο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

Η απόφαση ήρθε μετά από καταγγελίες από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το οποίο είχε στείλει επιστολή - καταπέλτη προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Documento. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφαση της πλατφόρμας που αναδεικνύει τους κυβερνητικούς χειρισμούς αλλά και τα όσα έχει υποστεί το Documento.







(To κείμενο της απόφασης όπως δημοσιεύεται στη σελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης)

Τι αναφέρει η απόφαση

Στην εισαγωγή, τονίζεται μεταξύ άλλων πως: «Ελληνικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση τέθηκαν εκτός ή περιορίστηκαν από την καμπάνια οικονομικής υποστήριξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μία ανάλυση έδειξε ότι αρκετά Μέσα που χαρακτηρίζονται ως "αντιπολιτευόμενα" έλαβαν δυσανάλογα μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, σε σύγκριση με Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως (τα πρώτα) είχαν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό».

Στη συνέχεια αναφέρεται το παράδειγμα του Documento. Στο κείμενο γίνεται σαφές, ότι η εφημερίδα αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα αποκλεισμού από την κυβέρνηση.

«Η περίπτωση του Documento αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Η εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα τέθηκε ολοκληρωτικά εκτός...», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά και στον τρόπο με τον οποίον κλήθηκε να απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τον αποκλεισμό της εφημερίδας: «Όταν ρωτήθηκε για τον αποκλεισμό του Documento, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για ΜΜΕ που δεν πληρούσαν ορισμένα κριτήρια, όπως αυτό της μη διασποράς ψευδών ειδήσεων, γεγονός που αρνείται κατηγορηματικά το Documento. Η εβδομαδιαία εφημερίδα, που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία ήταν ένα Μέσο μεγάλης κυκλοφορίας που εξαιρέθηκε από την καμπάνια...», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Όταν ανακοινώθηκε η καμπάνια, το Documento είχε αποκλειστεί εντελώς. Εν τω μεταξύ στην 18σέλιδη λίστα που περιελάμβανε τα 1,232 ΜΜΕ που έλαβαν οικονομική βοήθεια, υπήρξαν ιστοσελίδες οι οποίες δεν λειτουργούσαν, ή και blogs με μηδενικούς αναγνώστες.

Η πλήρης λίστα δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από συντονισμένες πιέσεις των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας. Έδειξε ότι αρκετά Μέσα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση έλαβαν δυσανάλογα ποσά, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες σχετικά με τον έλεγχο της κυβέρνησης στο πεδίο των ΜΜΕ και για προσπάθειες καταπίεσης της ελευθερίας του Τύπου», καταλήγει το κείμενο.

Πληροφορίες από documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου