Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2020

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να πετάξει στα σκουπίδια τις θυσίες του ελληνικού λαού και να φέρει νέο Μνημόνιο





Όπως ανακοινώθηκε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέγραψε απόκλιση από τον στόχο του κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, ποσό «μαμούθ» για τα δεδομένα της ελληνικής οικοομίας.

Το παραπάνω έλλειμμα που το πιθανότερο είναι να βαθύνει περαιτέρω αναμένεται να φέρει εκτίναξη του χρέους, νέα υποβάθμιση, αποκλεισμό από τις αγορές και όλα αυτά θυμίζουν επιστροφή στα μνημόνια.

Μπορεί η απόκλιση από τον στόχο ήταν αναμενόμενη, η έκταση όμως της δείχνει ότι η πανδημία έχει εκτροχιάσει πλήρως τον ελλειπέστατο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αφενός η τεράστια μείωση των εσόδων του Δημοσίου (αναστολή πληρωμών, νέες ρυθμίσεις, μείωση κίνησης στην αγορά),αφετέρου η αύξηση των εξόδων (επιδόματα, κρατικές ενισχύσεις, έκτακτα μέτρα για κορωνοϊό και πληγέντες Εύβοιας), φέρνουν ακόμα πιο κοντά έναν νέο δανεισμό από τις αγορές μέσα στο Φθινόπωρο, για να κλείσουν οι «τρύπες» των ταμείων, ο οποίος δεν θα γίνει με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστροφή στις αγορές αναμένεται να γίνει πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου και ίσως πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, που θεωρείται πλέον σίγουρο ότι θα δείχνουν διψήφια ύφεση.

Όσο και αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η Αθήνα δίνει το παρών στις αγορές και ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να δανειστεί επιτυχώς, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Μία τέτοια επιδείνωση, δηλαδή ένα δεύτερο εκτεταμένο κύμα, θα οδηγούσε σε νέα αυστηρά μέτρα περιορισμού της Οικονομίας, θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή, μνημόνιο και την πλήρη ανατροπή των θυσιών του ελληνικού λαού την δεκαετία των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου