Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2020

Σάλος στην Ιταλία: Κωμωδία έγινε viral – Σατιρίζει τον κορονοϊό και προκαλεί (video)





Διχασμένη η ιταλική κοινωνία


Η ταινία «Lockdown all’italiana», μια παραγωγή για τις παράνομες σχέσεις εν μέσω πανδημίας κορονοϊού έχει προκαλέσει διαφόρων τύπου αντιδράσεις στη γείτονα χώρα.

Η αφίσα της ταινίας «Lockdown all’italiana» απεικονίζει έναν ηλικιωμένο άνδρα με κατεβασμένα παντελόνια, και μια νεαρή και όμορφη γυναίκα με καυτό σορτς.

eivy2uwwsaaqygt.jpg

Και αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει αηδία στους Ιταλούς ακόμη και πριν την κυκλοφορία της ταινίας Lockdown all’italiana την Πέμπτη (15/10), μιας κωμωδίας που εκτυλίσσεται την περίοδο του ιταλικού lockdown λόγω κορονοϊού.

Ο σκηνοθέτης, Ενρίκο Βαντσίνα, είχε σκοπό η ταινία του, μια φθηνή παραγωγή με θέμα την απιστία, να είναι «ένας φάρος ελπίδας» εν μέσω μιας τραγωδίας που έχει στοιχίσει περισσότερες από 36.000 ζωές Ιταλών. Αντ’ αυτού, όμως, πολλοί τον έχουν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να κερδοσκοπήσει επί των νεκρών. Την εποχή που η ταινία διαφημιζόταν σε όλη την Ιταλία, εκατοντάδες πολίτες εξέφρασαν την οργή τους στα κοινωνικά δίκτυα. «Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε ομορφιά και παρηγοριά, αυτού του είδους οι ταινίες μας δίνουν μια ταπεινωτική ασχήμια», έγραψε ένας χρήστης.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια υπόθεση μεταξύ ενός πλούσιου δικηγόρου και μιας υπάλληλου σούπερ μάρκετ, των οποίων οι σύζυγοι ανακαλύπτουν την απιστία τους την ημέρα που ανακοινώθηκε εθνικό lockdown. Για τους επόμενους δύο μήνες, τα ζευγάρια αναγκάζονται να ζήσουν μαζί με τη σκιά της πανδημίας και την παράνομη σχέση που «κρέμεται» πάνω τους.

Η αρνητική αντίδραση των Ιταλών μπορεί να οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι η ταινία δεν είναι πετυχημένη, παρά στο ότι είναι κακόγουστη.

Όπως εξηγεί η κριτικός ταινιών Γκαμπριέλε Νιόλαμιλώντας στον Guardian, η ταινία δεν είναι καν αστεία. «Γνωρίζοντας, όμως, τους συμπατριώτες μου, πολλοί απλώς θα είδαν την αφίσα και θα έκριναν ότι ήταν κάτι που έγινε με μόνο σκοπό τα χρήματα και χωρίς κανένα σεβασμό για τον κινηματογράφο ή την τέχνη».

Η απάντηση του δημιουργού της ταινίας

Απαντώντας στους κριτικούς, ο δημιουργός της ταινίας δήλωσε σε συνέντευξη στην Corriere τον περασμένο μήνα: «Αστειεύομαι για το lockdown για να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ταινία μου, αλλά το ίδιο δικαίωμα ύπαρξης της κωμωδίας». Δύο μέρες πριν την κυκλοφορία της ταινίας, ο Βαντσίνα τόνισε ότι ποτέ δεν θα επεδίωκε να βγάλει κέρδος από τον θάνατο, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται και ο αδερφός του.

Η κριτικός ταινιών Γκαμπριέλε Νιόλα σημειώνει πως «το κάνουν για να γεμίσουν τους κινηματογράφους και φυσικά η πρώτη ταινία για το Lockdown έχει κάποιο πλεονέκτημα. Αλλά δεν ξέρω αν θα προσελκύσει κοινό. Η ταινία είναι χαρακτηριστική του παλαιού ιταλικού χιούμορ, την οποία απολαμβάνει μια γενιά που έχει ως επί το πλείστον εξαφανιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου