Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2020

Ντιέγκο Μαραντόνα: Όταν σκόραρε το «χέρι του Θεού» (video)





Ακόμα και μια αμφιλεγόμενη φάση ήταν ικανή να φουντώσει τον μύθο του θρυλικού παίκτη


Στον προημιτελικό του Μουντιάλ το 1986, ανάμεσα στην Αργεντινή και την Αγγλία γράφτηκε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλά και πιο διάσημες σελίδες στη μακρά ιστορία του θρύλου του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, που άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη.

Τότε ήταν που ο Θεός… έβαλε το χέρι του και σκόραρε, σε μια στιγμή που θα συνοδεύει για πάντα τον αργεντίνο άσσο των γηπέδων.

Η Αργεντινή είχε νικήσει 2-1 χάρη στα δύο γκολ του Μαραντόνα. Το ένα ήταν το «χέρι του Θεού» που στιγμάτισε αρνητικά τον προημιτελικό και το άλλο ήταν το γκολ του αιώνα.

Το «χέρι του Θεού»

Πρόκειται για το γνωστό γκολ που έβαλε ο Μαραντόνα χρησιμοποιώντας το αριστερό του χέρι πάνω από το κεφάλι του, κάτι που δεν είδε ο τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπιν Νασέρ, κατακυρώνοντας το.

Ο Ντιεγκίτο από την πλευρά του το πανηγύρισε φυσιολογικά, ενώ η εξήγηση για το πώς έβαλε το γκολ έμελλε να αποτελεί μια από τις πιο διάσημες φράσεις του: «Un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios», δηλαδή «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».

Τέσσερα λεπτά μετά το γκολ ο Μαραντόνα έκανε τη σόλο κούρσα που οδηγούσε στο γκολ του αιώνα: μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάλυψε 60 μέτρα και αφού πέρασε δεξιοτεχνικά την μπάλα από πέντε παίκτες έκανε το 2-0 με τον κόσμο να τον αποθεώνει. Αυτό το γκολ ανακηρύχθηκε ως «γκολ του αιώνα».

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου