Σάββατο, Νοεμβρίου 07, 2020

Εκλογές στις ΗΠΑ: Διάγγελμα νίκης ετοιμάζει ο Μπάιντεν – Με «πόλεμο» προσφυγών απειλεί ο Τραμπ (video)





Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο, καθώς έκανε την ανατροπή και προηγείται στην Πενσιλβάνια αλλά και σε άλλες τρεις κρίσιμες πολιτείες, όμως, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την ήττα του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη νομική μάχη του, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με κάθε πτυχή του νόμου ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας. Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζονται για σας και το έθνος μας».


Την ίδια ώρα το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν δωρητές, καθώς επιδιώκουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις προσφυγές του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με το Reuters.

Το επιτελείο του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου κατέθεσε αγωγές σε διάφορες πολιτείες μετά την εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης εναντίον του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Θέλουν 60 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ένας ρεπουμπλικανός δωρητής, που έλαβε σχετική πρόκληση από το επιτελείο του Τραμπ και την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία την Τρίτη, το επιτελείο του Τραμπ έστειλε προσκλήσεις μέσω email και μηνυμάτων κάνοντας λόγο για παρατυπίες και ζητώντας από τους δωρητές να συνεισφέρουν σε ρευστό.

Διάγγελμα από Μπάιντεν

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί το βράδυ της Παρασκευής στους αμερικανούς πολίτες, ενώ εκτός από την Πενσιλβάνια, προηγείται ακόμα στην Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.



Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από το προπύργιό του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ο 77χρονος Μπάιντεν δεν έχει ανακηρύξει τη νίκη του στις εκλογές, όμως νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, είπε ότι είναι «προφανές» ότι «θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο» και τον αποκάλεσε «εκλεγμένο πρόεδρο.



Την ίδια στιγμή ένας εκπρόσωπος του δημοκρατικού υποψηφίου απείλησε σήμερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θα εκδιωχθεί» από τον Λευκό Οίκο αν αρνηθεί να παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, η οποία φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

«Οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Μπάιντεν, ο Άντριου Μπέιτς. «Και οι αμερικανικές αρχές είναι απολύτως ικανές να εκδιώξουν τους εισβολείς από τον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το 95% των καταγεγραμμένων ψήφων στην Πενσιλβάνια προηγείται του αντιπάλου του, ενώ έχει περάσει μπροστά σε ακόμα μία αμφίρροπη πολιτεία, αυτής της Τζόρτζια.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη, με αργούς ρυθμούς, σε πολλές Πολιτείες. Αν ο Μπάιντεν διατηρήσει τελικά το μικρό προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια, θα συγκεντρώσει αρκετούς μεγάλους εκλέκτορες για να αναδειχθεί πρόεδρος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις υπόλοιπες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν, στο μεταξύ, είδε το προβάδισμά του στην Αριζόνα να συρρικνώνεται νωρίς σήμερα το πρωί σε περίπου 47.000 ψήφους. Στη Νεβάδα εξακολουθεί να προηγείται με μόλις 12.000 ψήφους.

Η καταμέτρηση της πλειοψηφίας των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, όπως ανέφερε απόψε ένας αξιωματούχος.

Στη Νεβάδα, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά 20.352 ψήφων του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, απομένουν να καταμετρηθούν 63.000 επιστολικές ψήφοι. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν περίπου 60.000 προσωρινές ψήφοι για να διαπιστωθεί αν είναι έγκυρες. Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.

Ο Τραμπ κάνει λόγο για νοθεία και τον «κόβουν» στον αέρα

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ έκανε για άλλη μια φορά λόγο για «νοθεία» στις εκλογές, χωρίς να παρουσιάσει νέα στοιχεία. Ήδη είχαν προηγηθεί προσφυγές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν με τις οποίες το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ απαιτούσε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών και οι οποίες απορρίφθηκαν.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι σε ορισμένες πολιτείες (προφανώς σε αυτές που χάνει), εκλογικοί αντιπρόσωποι μετρούν καταμετρούν ψήφους που έχουν κατατεθεί παράνομα αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα και προειδοποίησε ότι «θα έχουμε πολλές δίκες στο εγγύς μέλλον. Από ότι φαίνεται, ο επόμενος πρόεδρος θα αποφασιστεί στις δικαστικές αίθουσες».

Το σημαντικό σε όλο αυτό το παραλήρημα του Τραμπ είναι ότι μπορεί να πείθει κάποιους από τους ψηφοφόρους του, δεν πείθει όμως πολλούς ρεπουμπλικανούς που παίρνουν απόσταση από τα λεγόμενά του. Και εξίσου σημαντικό είναι ότι πλέον δεν του προσφέρεται απλόχερα το έδαφος να προκαλεί. Ενδεικτικό είναι ότι μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως το ABC και NBC τον έκοψαν σε ζωντανή μετάδοση μόλις ανέφερε τα περί νοθείας.

Twitter και Facebook τιμωρούν τον Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλο του Τραμπ

Το Twitter και το YouTube έλαβαν μέτρα σήμερα σε βάρος του Στιβ Μπάνον, μετά το κάλεσμα για τη διάπραξη δολοφονιών που απηύθυνε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών του κορυφαίου επιδημιολόγου της χώρας Άνθονι Φάουτσι.

Η λειτουργία του λογαριασμού @WarRoomPandemic, όπως ακριβώς ο τίτλος της διαδικτυακής εκπομπής του Μπάνον, «ανεστάλη οριστικά, καθώς παραβίασε τους Κανονισμούς του Twitter, ιδίως την πολιτική μας σχετικά με τον εγκωμιασμό της βίας», επισήμανε το Twitter σε ένα δελτίο τύπου.

Το YouTube απέσυρε για τους ίδιους λόγους το επεισόδιο του καναλιού “Steve Bannon’s War Room”, που παραμένει, εντούτοις, ενεργό και μετρά περισσότερους από 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή εφαρμόζοντας τις πολιτικές μας κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής περιόδου», διαβεβαίωσε ο Άλεξ Τζόζεφ, ένας εκπρόσωπος τύπου του YouTube.

Το κανάλι του Μπάνον δεν θα μπορεί να μεταφορτώσει κανένα νέο βίντεο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, διευκρίνισε το YouTube.

Σε ένα επεισόδιο που καταγράφηκε χθες, ο Μπάνον καταφέρθηκε εναντίον του Φάουτσι, του διευθυντή του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, όπως και κατά του επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, λέγοντας ότι θέλει να «κρεμάσει τα κεφάλια τους σε πασσάλους» και να τους τοποθετήσει «σε κάθε μία από τις πλευρές του Λευκού Οίκου ως προειδοποίηση στους ομοσπονδιακούς γραφειοκράτες».

Ο 66χρονος Μπάνον ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, προτού απομακρυνθεί από το στενό περιβάλλον του Τραμπ, από τον ίδιο τον ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου