Παρασκευή, Δεκεμβρίου 04, 2020

Κορονοϊός: «Φρένο» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό – Τι είπε ο Πέτσας για τα Χριστούγεννα


Από δύσκολο έως απίθανο είναι το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, αν κρίνει κανείς από τα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με το πώς ακριβώς θα γίνει το άνοιγμα θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει. Οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε». 

«Όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα», συνέχισε ο κ. Πέτσας πριν εξηγήσει πώς λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις.

«Εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν».

Ερωτηθείς τι δεν πήγε βάσει των προβλέψεων που είχαν γίνει, απάντησε «στη βόρεια Ελλάδα είδαμε στοιχεία με εισόδους και εξόδους από τη χώρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις».

Επιπλέον, σε ερώτηση αν η Επιτροπή Ειδικών είχε προτείνει πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «μόνο ο κ. Βατόπουλος είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα. Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της».

Κλείνοντας αναφέρθηκε εκ νέου στον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό.

«Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων για να εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατ. πολίτες τον μήνα.

Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Έχουμε εξασφαλίσει 25 εκατ. εμβόλια, δεδομένου ότι υπάρχουν 2 δόσεις για κάθε πολίτη υπερκαλύπτεται η ανάγκη για το εμβόλιο που θα είναι προαιρετικό, όχι υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με προτεραιοποίηση και θα έχουμε ειδική εκστρατεία για να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις, στην οποία θα μετέχουν επιφανείς πολίτες.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να ξέρει ο πολίτης πως δεν θα λείψει κανένα εμβόλιο για κάποιον που θα ζητήσει να το κάνει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου