Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2021

Εμβόλιο διαφάνειας...

 



Οι πληροφορίες για διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών (Γερμανίας, Δανίας, Κύπρου) και εταιρειών παραγωγής εμβολίων και η διαφαινόμενη ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων ενισχύουν την εσωστρέφεια και... δημιουργούν νέους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ώρα που η μάχη με τον ιό και τη συνεπαγόμενη οικονομική κρίση μαίνεται.


Η αποκάλυψη του διεθνούς ενημερωτικού μέσου «Politico» ότι η Ελλάδα και άλλα κράτη της Ε.Ε. δεν προχωρούν στην αγορά του συνόλου των εμβολίων που τους αναλογούν προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα αγόρασε 1,8 εκατ. δόσεις από τα εμβόλια της Moderna, ενώ της αναλογούν επιπλέον 2 εκατ. δόσεις, δηλαδή συνολικά 3,8 εκατ. δόσεις. Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να υποβιβάσει το θέμα, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας αγόρασε όλες τις προβλεπόμενες δόσεις.


Με ποιο σκεπτικό όμως η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματός της να προμηθευτεί δόσεις που θα μπορούσαν να εμβολιάσουν ένα εκατομμύριο πολίτες; Η κυβέρνηση ακόμα μια φορά επιχειρεί να θολώσει την κατάσταση χωρίς να παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση.


Μήπως επιλέχθηκε, άραγε, η αναμονή ενός φτηνότερου εμβολίου όπως της AstraZeneca, το οποίο όμως αργεί ακόμα; Και αν κάτι τέτοιο ισχύει, με ποια οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή; Το σίγουρο είναι πως κάποιες χώρες της Ε.Ε. είχαν ποντάρει υπερβολικά στο συγκεκριμένο εμβόλιο, θεωρώντας ότι θα ήταν το πρώτο που θα έπαιρνε ευρωπαϊκή έγκριση.



Ωστόσο, πολλές χώρες ήδη ζητούν –και κάποιες το πέτυχαν– τον επανασχεδιασμό της διανομής των δόσεων, τόσο για το εμβόλιο της Moderna όσο και για τη δεύτερη δόση της Pfizer. Το θέμα έχει φτάσει και στην αρμόδια Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου έγιναν έντονες συζητήσεις, όμως στην Ελλάδα είναι απλά μια ακόμα... Δευτέρα. Με καραντίνα, με ανοιχτά δημοτικά σχολεία, με ισχνό αριθμό καθημερινών εμβολιασμών και με ελλιπή ενημέρωση.



Ακόμα μια μέρα, δηλαδή, στην οποία δυστυχώς δεκάδες συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη μάχη για τη ζωή, στην πλειονότητά τους, μάλιστα, εκτός ΜΕΘ. Ο υφυπουργός Υγείας, με μια βαθιά προσβλητική κατηγορία προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, ισχυρίστηκε πως οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ οφείλονται στις αποφάσεις των γιατρών και όχι στην έλλειψη θωράκισης του συστήματος.


Αναζητείται αμέσως εμβόλιο κατά της αδιαφάνειας και της αποποίησης ευθυνών...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου