Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2021

Έρχεται «Project Manager» για τις εκκρεμείς συντάξεις – Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης





«Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο»


Τον τοποθέτηση «Project Manager» που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εκκρεμείς συντάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.

«Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χατζηδάκης.



Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η τοποθέτηση «Project Manager», ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό και την επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απονομή των εκκρεμών συντάξεων αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να «τρέξει» πιο γρήγορα. Κεντρική δέσμευση είναι να φέρουμε εις πέρας το έργο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα διατεθούν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό για να στηριχθεί ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά την επικουρική ασφάλιση και ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο, μπορεί να έχει ψηφιστεί εντός πρώτου εξαμήνου του 2021.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, τα στοιχεία που αφορούν το τέλος Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις ανέρχονται σε πάνω από 173.500. Μόνο για το Δημόσιο, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν συσσωρευθεί περισσότερες από 23.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης πολιτικών υπαλλήλων. Παράλληλα, υπάρχουν 121.862 εκκρεμότητες που αφορούν αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων, ενώ σε περίπου 60.000 εκτιμώνται οι αιτήσεις για εφάπαξ παροχές.

Αν σε αυτές προστεθούν και οι σχεδόν 62.500 αιτήσεις ήδη συνταξιούχων, που μάταια περιμένουν έως και 5 χρόνια για να λάβουν την παράλληλη σύνταξη που δικαιούνται, τότε οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 415.000.

Ποιες άλλες αλλαγές δρομολογούνται

Πέρα από την επικουρική ασφάλιση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλες μεγάλες αλλαγές οι οποίες δρομολογούνται και αφορούν:

– Στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση της προσπάθειας της πάταξης της αδήλωτης εργασίας. Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Με ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε -όχι μόνο στις μητέρες- αλλά και στους πατεράδες.

– Στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό μας δυναμικό. Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι και ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει σημαντικότατο κοινωνικό αποτύπωμα διότι ουσιαστικά δίνει δεύτερη ευκαιρία και τρίτη ευκαιρία σε συμπολίτες μας οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, η οποία διαρκώς αλλάζει

– Τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Το Υπουργείο απέκτησε για πρώτη φορά στη χώρα μας Υφυπουργό γι’ αυτά τα ζητήματα κι αυτό σηματοδοτεί την έμφαση μας σε έναν σχέδιο για την οικογενειακή πολιτική, με μέτρα όπως η άδεια πατρότητας, η επιβράβευση επιχειρήσεων που προωθούν έμπρακτα την ισότητα των φύλων, η ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε επιμέρους πολιτική μας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, που ήλθε μετ’ επιτάσεως στην επικαιρότητα με την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου και περιέγραψε τις από εδώ και πέρα πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: «Και βέβαια ένα θέμα βαρόμετρο το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, το οποίο η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ανέδειξε με έναν τρόπο που -πιστεύω- ότι μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου