Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2021

Κορονοϊός: Άλλη μια εβδομάδα lockdown στην Αττική – Ακόμα 10 περιοχές στο «κόκκινο» (video)





Τι είπε για την Τσικνοπέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς - Τι αλλάζει στα σύνορα


Μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με 1.790 νέα κρούσματα στη χώρα , 29 θανάτους μέσα σε 24 ώρες και 371 διασωληνωμένους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά επιβεβαίωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής την παράσταση του lockdown... και των μέτρων που ισχύουν στην Αττική (είχαν ισχύ από τις 11 του μήνα και έληγαν στις 28/02), μετά και την εισήγηση των ειδικών. Άλλες 10 περιοχές μπήκαν στο «κόκκινο» με βάση τα όσα ισχύουν στον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στο «κόκκινο» – επίπεδο αυξημένου κινδύνου – μπαίνουν από αύριο Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου, οι εξής περιοχές:
Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου

Κάνοντας αναφορά στη Λάρισα και στον Βόλο κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένουν «κόκκινες»:
Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

Βγαίνουν από το «κόκκινο»
Οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε… βαθύ κόκκινο μένει η Αττική και προβληματίζει πολύ ο Πειραιάς. Όπως τόνισε, στη συγκεκριμένη περιοχή θα ενταθούν οι έλεγχοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ίδια εικόνα και στον δυτικό τομέα Αθηνών που τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.000.

Επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης που θα ισχύουν έως τις 8 Μαρτίου, με όλα τα μέτρα και τους αυστηρούς όρους που ισχύουν ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές».

Για την Τσικνοπέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είπε ότι θα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες.

Τι αλλάζει στα σύνορα

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ακόμα ότι: «Προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από την Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15 σε Κακκαβιά και Ευζώνους το ωράριο θα είναι επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως».

Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

«– Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών».

Ο κ. Χαρδαλιάς κλείνοντας την ενημέρωση και κάνοντας τον απολογισμό του ενός χρόνου, λύγισε και με σπασμένη φωνή ευχαρίστησε όλους για την προσπάθεια που καταβάλουν.

«Αποδίδουν τα εμβόλια, καλώ όσους ήταν διστακτικοί να το ξανασκεφτούν»

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ήταν αυτή που ξεκίνησε την ενημέρωση, και είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Η διασπορά του ιού παρουσιάζει αυξητική τάση», είπε ακόμα και τόνισε ότι γίνονταν 260 νέες εισαγωγές την ημέρα.

«Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής. Στην Αττική είπε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στον Πειραιά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, είπε η κα Παπαευαγγέλου και είπε ότι παρατηρούνται πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων από συγκεντρώσεις σε σπίτια.

Δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που περιμέναμε, τόνισε. Σε αυτό συμβάλλουν εκτός από τον κακό καιρό που επικράτησε και τα μεταλλαγμένα. Το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη είπε ακόμα. Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί διαπίστωσε και θα βρεθούν έξυπνες λύσεις για να πορευθούμε έως την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας», ανέφερε…

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα από το Ισραήλ το οποίο επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Επίσης, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Αττικόν έγινε εισαγωγή υπερηλίκων οι οποίοι νόσησαν ελαφρά γιατί είχαν εμβολιαστεί. «Κανείς τους δεν διασωληνώθηκε», είπε.

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.

Θεμιστοκλέους: Καμία δόση εμβολίου χαμένη

O γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για τους εμβολιασμούς και υπογράμμισε: «Καμία δόση εμβολίου χαμένη».

«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000», ανέφερε. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνούνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού και με αυστηρό ύφος τόνισε αυτό δεν είναι επιτρεπτό.

Δείτε την ενημέρωση:

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (24/02) σε καθολικό lockdown μπήκε η Αρκαδία από την Πέμπτη (25/02) έως τη Δευτέρα (01/03), ενώ στο «κόκκινο» είναι ο Δήμος Ναυπλιέων.

Θυμηθείτε εδώ τα μετρά που ανακοινώθηκαν (και ποιες περιοχές είχαν μπει σε καθολικό lockdown, μαζί με Κάλυμνο, Εύοσμο-Κορδελιό) στην ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής (19/02), όταν και έγινε γνωστό και τότε ότι συνεχίζονται τα αυστηρά έκτακτα μέτρα στην Αττική (είχαν ισχύ έως τις 28 Φλεβάρη και παρατάθηκαν για μία εβδομάδα), με βάση τα όσα ισχύουν στον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου