Κυριακή, Μαρτίου 07, 2021

Υποχώρησαν τα νερά σε πολλές παραλίες στην Ελλάδα – Πώς εξηγούν το φαινόμενο οι επιστήμονες (video)


Από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και την Κρήτη, καταγράφηκαν πρωτόγνωρες εικόνες, με τα νερά της θάλασσας να υποχωρούν σε πολλές παραλίες. Το ίδιο έχει συμβεί και στο Ιόνιο, όπως στην Κεφαλονιά. Στα παράλια της Βόρειας Κρήτης η θάλασσα υποχώρησε ως και κατά 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες. Το ίδιο συνέβη και στην Ερμιόνη, όπου αποκαλύφθηκαν τείχη από την αρχαία πόλη.

Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης, που κάποιες φορές είναι πιο έντονο – και δεν είναι ούτε προοιωνίζεται – κάτι επικίνδυνο, επισημαίνουν οι επιστήμονες…

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στην ακτογραμμή του Ηρακλείου έκανε το γύρο του Διαδικτύου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να το συνδέσουν με την οργή του Εγκέλαδου και το σεισμό της Θεσσαλίας.

«Ουδεμία σχέση υπάρχει», διαβεβαιώνει ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην «ΕΡΤ». Το φαινόμενο καταγράφεται στην ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν.

Ο γεωλόγος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς εξήγησε και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο «OPEN TV» το γιατί υποχώρησε η θάλασσα ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό:

«Είναι φυσιολογικό φαινόμενο και σχετίζεται με την εαρινή ισημερία που θα έχουμε σε λίγες ημέρες. Αυτό ποικίλλει σε ένταση ανά χρονιά. Ένας από τους παράγοντες είναι αν θα καταφέρουν να ευθυγραμμιστούν ο ήλιος, η γη και η σελήνη. Η έλξη που ασκούν αυτά τα ουράνια σώματα στον όγκο του θαλασσινού νερού είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν μετατοπίσεις του νερού.

Άλλοι παράγοντες είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες. Στην ανατολική μεσόγειο υπάρχουν τα φαινόμενα των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Ο ίδιος ο άνεμος πιέζει το νερό περισσότερο. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να εμφανιστεί. Θα κρατήσει μερικές ημέρες και μετά θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό».

 

Πηγή: ekefalonia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου