Κυριακή, Ιουνίου 13, 2021

Προσκλητήριο... διαρκείας του Αλέξη Τσίπρα προς ΚΙΝΑΛ





Πού οδηγούν οι «έρευνες αγοράς» του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντροαριστερά και στην αριστερή όχθη


Δίαυλοι παρασκηνιακοί, παρουσίες σε συνέδρια αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, χρησμοί του Αλέξη Τσίπρα για το πώς βλέπει ή και πώς χτίζει τη δική του στρατηγική για τις κάλπες ....και τις διερευνητικές όταν και αν αυτές προκύψουν. Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κίνηση για το πώς διαβάζει τις αναγκαίες συμπορεύσεις πριν και μετά τις εκλογές στον άξονα της προοδευτικής επικράτειας.

Για την Κουμουνδούρου εξάλλου πάντα είναι πιθανός ένας εκλογικός αιφνιδιασμός. Εξού και η συστράτευση στελεχών που έχουν κινητοποιηθεί να διατηρούν ενεργούς τους διαύλους με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής (Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Θάνος Μωραΐτης κ.ά.). Αλλά και άλλα στελέχη που κοιτάζουν προς την έξω Αριστερά, τα κινήματα, παρακολουθούν τις διεργασίες εκεί και έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία σε αυτήν παρά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με το ΜΕΡΑ25

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος που χαιρέτισε εκπροσωπώντας επίσημα τον ΣΥΡΙΖΑ στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 στη Δραπετσώνα. Και ας ξεκινήσουμε από αυτόν τον χώρο. Οπως λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με εικόνα διαφόρων διεργασιών που εξελίσσονται στο παρασκήνιο, την Κουμουνδούρου την ενδιαφέρει ένα μοντέλο α λα 17 Νοέμβρη του 2020. Τότε που τρία κοινοβουλευτικά κόμματα συμπορεύθηκαν κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. «Το εμπόδιο είναι ο ίδιος ο Βαρουφάκης, αλλά στα επιμέρους βέβαια» συμπληρώνει και έχει σημασία πως και με τις δύο ομιλίες του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στο συνέδριο του κόμματός του δεν άφηνε περιθώρια στρατηγικών συμπορεύσεων σε αυτή τη φάση, επαναφέροντας τη ρητορική 2015, επιθετική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την τότε συνθηκολόγηση.

Παρ' όλα αυτά στα ραντάρ της Κουμουνδούρου συνεχίζονται οι «έρευνες αγοράς» προς το ΜέΡΑ25 και τυχόν φίλια πτέρυγα εντός του. «Εμείς λέμε για την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής: Συμπράξεις» λέει έτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και μας υπενθυμίζει με νόημα πως ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει από τώρα σε πολλές συνεντεύξεις για προοδευτική διακυβέρνηση στην πρώτη κάλπη.


Με το Κίνημα Αλλαγής

Ας θυμίσουμε πως στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αν ο χώρος του είναι πρώτο κόμμα, «θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας». Kαι σε συνάρτηση με αυτό συμπλήρωσε κάτι ακόμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να βρίσκει προγραμματικές συνθέσεις και συναινέσεις...». Ενα σενάριο εδώ θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί σε προγραμματική συμφωνία το Κίνημα Αλλαγής προ κάλπης. Με τον κίνδυνο βέβαια εσωτερικών διαφωνιών από την πιο αριστερή του πτέρυγα. Ομάδες κρούσης και γέφυρας με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έχουν σχηματιστεί πάντως.



Με το ΚΚΕ τα πράγματα είναι απείρως πιο δύσκολα. Σε επίπεδο Βουλής, υπάρχουν εκατέρωθεν αβρότητες, αλλά στο στενά πολιτικό ο Περισσός δεν έχει στον νου του ούτε κατά διάνοια συμπορεύσεις και συμπράξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντάς τον εγγράψει στις αναλύσεις του οριστικά ως «αστικό πια κόμμα». Στην Κουμουνδούρου βέβαια προσβλέπουν αυτή την εβδομάδα, που κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο, πως οι δύο χώροι θα μπουν στο ίδιο κάδρο ανυπακοής στην κυβέρνηση, και αυτό εκ των πραγμάτων διαμορφώνει ένα ρεύμα τακτικού έστω βηματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου