Παρασκευή, Αυγούστου 13, 2021

Εφιαλτική πρόβλεψη Καπραβέλου: «10.000 κρούσματα και 100 νεκροί την ημέρα το φθινόπωρο»





Την εφιαλτική πρόβλεψη ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα φτάσουν τα 5.000 ή ακόμα και τα 10.000 και οι θάνατοι θα ξεπερνούν τους 100 ημερησίως το φθινόπωρο έκανε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως σε περίπτωση που οι παράμετροι όπως η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, οι συνωστισμοί, το άνοιγμα των σχολείων, οι ανεμβολίαστοι, η αλλαγή του καιρού που θα κλείσει ξανά τον κόσμο στους εσωτερικούς χώρους δεν ληφθούν υπόψη, τότε «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κορωνοϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά» σημείωσε.

Μάλιστα, επεσήμανε πως υπάρχουν άνθρωποι που βγήκαν από την μονάδα και μετά από οκτώ μήνες δεν μπορούσαν ακόμη να περπατήσουν και είναι άγνωστο αν θα αφήσει ο κορωνοϊός μόνιμες βλάβες στον οργανισμό τους.
«Μεγάλη διασπορά του ιού»

Παράλληλα, επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση και η μετάλλαξη αυτή έχει αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλον τον κόσμο. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι η εκρίζωση του ιού, αυτό δεν είναι δυνατόν, αλλά προσπαθούμε να μειώσουμε την συχνότητά του και την καταστροφική του συνέπεια που είναι η απώλεια της ζωής και αυτό το καταφέρνουμε με τα εμβόλια» εξήγησε.

Ο κ. Καπραβέλος έκανε αναφορά και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς. «Ωστόσο και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν, γιατί ορισμένοι που έχουν μολυνθεί, φτάνουν στο νοσοκομείο, με κάποιους να χρειάζονται και οξυγόνο. Προς το παρόν πάντως, το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται όσο πιέστηκε με το 2ο και 3ο κύμα», συμπλήρωσε.
«Το εμβόλιο προφυλάσσει από την δύσκολη νόσο»

Όπως είπε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο μοναδικός εμβολιασμένος που βρίσκεται σε ΜΕΘ στον ελληνικό χώρο, βρίσκεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, είναι οδοντίατρος, είχε κάνει και τις δύο δόσεις, έπαιρνε όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα παρέκαμψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και τώρα δίνει μάχη για την ζωή του. «Βλέπουμε μια κατάρρευση του ανοσοποιητικού του συστήματος και δεν μπορώ παρά να το ανακοινώσω ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι το εμβόλιο προφυλάσσει από την δύσκολη νόσο, την απειλή που χτυπάει την ζωή των ανθρώπων» τόνισε.

Ο κ. Καπραβέλος προβλέπει μεγάλη επέκταση της μόλυνσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που διαφαίνεται ήδη. «Από την στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Από το νοσηλευτικό προσωπικό, στο νοσοκομείο μας, 3-4 μπήκαν σε καραντίνα έγκαιρα γιατί ήρθαν μολυσμένοι με την μετάλλαξη Δέλτα» υπογράμμισε και κατέληξε: «Επομένως, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια. Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου