Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2021

Δεύτερη ημέρα αντιδράσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ






Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, εξακολουθεί -και θα συνεχίσει- να προκαλεί αντιδράσεις. Συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επικρίνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος, με τους εκπροσώπους της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ.

Ν. Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αποφάσισε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης των τιμών, να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, να στερήσει δηλαδή από το Δημόσιο ένα τόσο σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».


«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγική εξέλιξη για τη ΔΕΗ, ανεξάρτητα από την μεγάλη ανησυχία που έχουν οι πολίτες σήμερα για τις τιμές του ρεύματος», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που η τιμή του ρεύματος στη χονδρική σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα στο καλοκαίρι».

Και πρόσθεσε: «Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η έκρηξη των τιμών δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 με 9 μήνες», ενώ «με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, μέσα σε αυτό το διάστημα τα ελληνικά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν ένα κόστος της αύξησης στο ρεύμα που αγγίζει συνολικά το 1 δισ.».

«Ένα πρόβλημα στο οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαντήσει το εντελώς ανεπαρκές μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας ότι θα δώσει 150 εκ. για να καλύψει τις αυξήσεις στο ρεύμα, τα οποία αντιστοιχούν σε μόλις 9 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό μέχρι τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Και κατέληξε:

«Είναι προφανές λοιπόν ότι σε μια τέτοια συνθήκη το να χάνεις δημόσια εργαλεία, όπως είναι η ΔΕΗ, σε φέρνει σε πολύ πιο δύσκολη θέση», και «ειδικά σήμερα σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μια γειτονιά με γεωπολιτικές εντάσεις, το να χάνεις ενεργειακά εργαλεία θέτει και ζήτημα ασφάλειας της χώρας».

«Το να χάνει το Δημόσιο το πλειοψηφικό πακέτο στη ΔΕΗ, στερεί από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών, ενώ θέτει σε μεγάλο κίνδυνο και την ενεργειακή αυτονομία μας ως χώρα», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα ενταθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, με τα νοικοκυριά να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους σε ενέργεια, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα γιατί συνδέεται άμεσα με τις κλιματικές συνθήκες».

«Μου κάνει δε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα όταν πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στη ΔΕΘ, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι μια εξέλιξη των τελευταίων πέντε ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κίνημα Αλλαγής: Παράδοση της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου «παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα», την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα».

«Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.
ΚΚΕ: Κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στον λαό

Στο δικό του σχόλιο το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβερνητική απόφαση «για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό. Αυτήν την πολιτική, που ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήριο το κέρδος, τη “μονοκαλλιέργεια” των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, υπηρετεί με στρατηγική επιμονή και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που βήμα-βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, την ιδιωτικοοικονομική της λειτουργία, την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο».

Και προσθέτει ότι ο «νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο. Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο. Γι’ αυτό και είναι κροκοδείλια τα δάκρυα όσων “κλαίνε” για τις συνέπειες, όμως την ίδια στιγμή αποδέχονται την αιτία, την πολιτικής της απελευθέρωσης και τα τεράστια κέρδη στον ενεργειακό τομέα».

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που -αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως δικαίωμα- μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό», καταλήγει.
ΜέΡΑ25: Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας

Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)».

Επισημαίνει ότι «ένας από τους βασικούς στόχους της μνημονιακής διαδικασίας ήταν και το ξεπούλημα (ουσιαστικά χάρισμα) όλης της ενεργειακής δομής της χώρας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία». Κατά συνέπεια, προσθέτει, «δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία η σημερινή εξέλιξη για τη ΔΕΗ. Είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα, ψηφισμένο μάλιστα από ΣΥΡΙΖΑ, NΔ, ΚΙΝΑΛ (τότε ΠΑΣΟΚ), δηλαδή τα μνημονιακά κόμματα».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισαν τότε, έβαλαν όλοι μια σειρά καρφιά που σφράγισαν το φέρετρο της Ενέργειας ως Δημόσιου αγαθού στη χώρα μας:
χάρισαν το 50% της λιανικής πελατείας της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της,
επέτρεψαν στους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη να προχωρούν σε κινήσεις καθετοποίησης ενώ απαγόρευαν στη ΔΕΗ να κάνει το ίδιο,
υποχρέωναν τη ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά από τους εν λόγω ανταγωνιστές της και ταυτόχρονα να τους πουλάει κοψοχρονιά στη χοντρική,
αγκάλιασαν το Υπερταμείο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κοινού ότι γίνεται δήθεν για το δημόσιο συμφέρον,
δημιούργησαν το χρηματιστήριο ενέργειας και όλη αυτή την ψευτοαγορά γύρω από το ρεύμα».

«Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι, οι μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα, όλα όσα έχτισε ο ελληνικός λαός θα έρθουν αναπόφευκτα πίσω στα χέρια του μέσα από ένα νέο κίνημα που θα σαρώσει τη χρεοδουλοπαροικία και τα καρτέλ της ολιγαρχίας που υπηρετεί το μνημονιακό τόξο», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου