Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2022

Προς παράταση μιας εβδομάδας τα μέτρα - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή- Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου βλέπουν οι ειδικοί





Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου βλέπουν οι ειδικοί - «Στα ύψη» ακόμη η πανδημία


Συνεδριάζει σήμερα στις 13:00 η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με θέμα την παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για επικρατέστερο σενάριο την παράτασής τους κατά μια εβδομάδα, ενώ υπό εξέταση θα τεθεί το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής με προοπτική την άρση του.

Μιλώντας στο Open ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης γνωστοποίησε την ώρα και το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής, «προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και να αποφασίσει για την παράταση ή μη των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των γιορτών».

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οπότε στην περίπτωση χρονικής επέκτασής τους θα εφαρμοστούν τουλάχιστον έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Ένας νέος παράγοντας που θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις, εκτός από τους επιδημιολογικούς δείκτες, την εξέλιξη των κρουσμάτων, την πορεία των εμβολιασμών και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα είναι και οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία «Ελπίς» που επηρέασε το ρυθμό προόδου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που θα ισχύουν έως το τέλος Ιανουαρίου είναι:

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.


Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου βλέπουν οι ειδικοί - «Στα ύψη» ακόμη η πανδημία





«Στα ύψη παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας» σημειώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Ηρακλής Τσαγκάρης χαρακτηρίζοντας μάλιστα το γεγονός «αναμενόμενο» την ίδια ώρα που η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος σημείωσε πως «Η πανδημία είναι εδώ» επισημαίνοντας ότι στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων στην κοινότητα.
Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Η. Τσαγκάρης ανέφερε πως «Περιμένουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Οι σκληροί δείκτες είναι όντως σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Χθες στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, πέθαναν 28 άνθρωποι. Στην Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό έχει μόνο διπλάσιο αριθμό διασωληνωμένων» και συμπλήρωσε πως «Αυτό συμβαίνει γιατί η έκταση της πανδημίας έχει ξεπεράσει κάποια όρια, οι επιδόσεις του συστήματος είναι γνωστές και γιατί η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. Ο συνδυασμός των πραγμάτων αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το σύστημα υγείας μας είναι καλύτερο από των υπολοίπων χωρών».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ δήλωσε ότι η εικόνα από τις αναλύσεις των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σχετική μείωση του ιιού φορτίου. “Στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης του -47%, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας”. Όπως δήλωσε στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων γιατί πάρα πολλοί, όντας εμβολιασμένοι, περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά.

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τεστ, η θετικότητα είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 5,8%. Έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αυξηθούν τα κρούσματα. «Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε. Το δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι ένα διάστημα με έξαρση λοιμώξεων και να προκύψει ένα κύμα από τη διασπορά του ιού. Μετά την άνοιξη ενδέχεται η μεγάλη αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη η πίεση στο ΕΣΥ είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα εφυσηχασμού στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου