Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2022

Ο τραγικός Λιανός ωσεί παρών στο πάρτι της κερδοσκοπίας!




Μιλώντας στη Βουλή παραδέχτηκε τον διακοσμητικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέναντι στο ράλι της ακρίβειας


Τον διακοσμητικό ρόλο που διαδραματίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέναντι στο ράλι της ακρίβειας, που πλήττει βάναυσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παραδέχθηκε ο επικεφαλής της Ιωάννης Λιανός, δηλώνοντας επί της ουσίας πλήρη αναρμοδιότητα για το πληθωριστικό κύμα, προκαλώντας ευλόγως ερωτήματα για το ποια είναι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις της επιτροπής, καθώς και το για το αν έχει παράξει κάποιο έργο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη για τον ανταγωνισμό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού -ο οποίος, σημειωτέον, άφησε αιχμές για την απάλειψη διατάξεων οι οποίες περιλαμβάνονταν στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και οι οποίες θα ενίσχυαν, όπως είπε, έτι περαιτέρω την ανεξαρτησία της επιτροπής- ισχυρίστηκε πως η Αρχή έχει δήθεν ενεργό δράση εναντίον της αισχροκέρδειας, υποστηρίζοντας ωστόσο πως είναι αρμόδια να παρέμβει όταν αυξάνεται μια τιμή μόνο σε περίπτωση που αυτή η αύξηση είναι προϊόν καρτελικής σύμπραξης ή σε περίπτωση που υπάρχει μια υπερβολική τιμή που ορίζεται από εταιρίες οι οποίες έχουν δεσπόζουσα θέση σε μια αγορά. «Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει αρμοδιότητα» ανέφερε ξερά ο κ. Λιανός, παραπέμποντας σε άλλους «αρμόδιους φορείς», οι οποίοι και μπορούν να παρέμβουν, δίχως ωστόσο να τους κατονομάζει. Ο απλώς διαπιστωτικός ρόλος της επιτροπής επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι ο πρόεδρός της πανηγύρισε επειδή, όπως είπε, «έχουμε πλέον τα εργαλεία, τα τεχνολογικά εργαλεία να παρακολουθούμε τις διάφορες τιμές και την εναρμόνιση αυτών».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και ο ισχυρισμός του αναφορικά με την έκρηξη των τιμών, καθώς, όπως υποστήριξε, στις 12 από τις 14 κατηγορίες βασικών προϊόντων «η Ελλάδα είναι πάρα πολύ πιο πίσω σχετικά με τις αυξήσεις που βλέπουμε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Με λίγα λόγια, η χώρα μας τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες…


Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στις αυξήσεις στο ρεύμα, μίλησε περί συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να παρακολουθηθεί η πορεία των τιμών. Ερωτηθείς δε από βουλευτές για τη «μαύρη οικονομία», απάντησε «δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, δεν έχει κάνει έρευνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού για αυτό το θέμα». Αναρμόδιος δήλωσε επιπροσθέτως και σχετικά με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου