Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2022

Κορωνοϊός: Έρχεται νέο κύμα με 30.000 κρούσματα ημερησίως από την παραλλαγή «Κένταυρος»






Δυσοίωνες οι προβλέψεις των ειδικών

Για νέο κύμα κορωνοϊού από Σεπτέμβρη έκανε λόγο ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά καθώς θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή «Κένταυρος».

Ο καθηγητής ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε ένα νέο κύμα μέχρι και 30.000 κρούσματα την ημέρα.

Οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα είναι καλές

«Θα είναι μια μεικτή περίοδος, με την αρχή του Σεπτεμβρίου να είναι σχετικά καλή γιατί θα υπάρχει ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης που βλέπουμε τον Αύγουστο», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Η αποκλιμάκωση που βλέπουμε αυτή την περίοδο, όπως σημείωσε ο καθηγητής, δεν οφείλεται σε κάποια μέτρα, αλλά σε κάποιο είδος φυσικής ανοσίας σε πολλές τοπικές περιοχές.

Έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι γύρω από την χώρα υπάρχει η υποπαραλλαγή “Κένταυρος”, που έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από τις άλλες δύο παραλλαγές τις Όμικρον, που σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει αν μπει στη χώρα» είπε ο καθηγητής.

«Πιστεύω ότι είναι απίθανο να μην μπει στη χώρα εφόσον έχουμε αυξημένες τουριστικές ροές τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

«Ενδεχομένως να δούμε μια γρήγορη αύξηση» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί αν τα μέτρα μείνουν ως έχουν.
30.000 αν κυριαρχήσει η «Κένταυρος»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε μάλιστα ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου 10.000 κρούσματα, με την πτώση να φθάνει μέχρι και τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο στην περίπτωση που κυριαρχήσει η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» και δεν λάβουμε μέτρα, τα κρούσματα ενδεχομένως να φτάσουν και τις 30.000.

Τι είναι η παραλλαγή «Κένταυρος»

Ο «Κένταυρος» είναι η τελευταία υποπαραλλαγή της νόσου και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες.
Γνωστή και ως παραλλαγή Όμικρον BA.2.75, είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραλλαγές BA.5 και BA.2, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη πιο γρήγορα από τα «ξαδέλφια» της, όπως γράφει η «Mirror».

Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τον «Κένταυρο», αν και μελετάται από επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου