Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2022

Ποια θα είναι τα σύνορα των νέων περιοχών της Ρωσίας;...

 



Τη Δευτέρα αναμένεται να επικυρώσει η Δούμα την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, την ώρα που έρχονται στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες για τα ακριβή σύνορα, αλλά και το καθεστώς που αυτές θα έχουν μέσα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο... Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε προς τη Δούμα τα σχετικά έγγραφα, τα οποία και θα επικυρωθούν στην αυριανή συνεδρίαση.

Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα, είναι ότι η Ζαπορίζια και η Χερσώνα θα ενσωματωθούν ως περιοχές στη Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να αλλάξουν το όνομά τους, αλλά οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, θα συνεχίσουν να έχουν το στάτους των «Λαϊκών Δημοκρατιών».

Την ίδια στιγμή με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι τελικές διατυπώσεις για τα σύνορα των νέων περιοχών και, κατ΄επέκταση, αυτό που θα θεωρεί η Μόσχα ως συνοριακή γραμμή της.


Στα έγγραφα της προσάρτησης αναφέρεται ότι οι περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια καθορίζονται ως τα σύνορα που είχαν καταγραφεί την ημέρα που έγιναν οι δύο αυτές περιφέρειες δεκτές στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που, ενδεχομένως, σημαίνει ότι η Μόσχα δεν διεκδικεί περισσότερα εδάφη. Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος των περιφερειών αυτών, αλλά όχι ολόκληρες τις περιφέρειες.

Στον αντίποδα, η κατάσταση για τις «Λαϊκές Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, δηλαδή του Ντονμπάς, το οποίο είχε από την αρχή χαρακτηριστεί ως ο βασικός στόχος της ρωσικής εισβολής και το οποίο είναι θέρετρο αιματηρών συγκρούσεων εδώ και οκτώ χρόνια, είναι ελαφρώς διαφορετική και παρουσιάζονται ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα, ως σύνορα του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ορίζονται αυτά που είχαν καταγραφεί από το 2014, όταν κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία οι εν λόγω Λαϊκές Δημοκρατίες. Στο πλαίσιο της σημερινής πολεμικής σύγκρουσης, όμως, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει αρκετά μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς και μένει να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με αυτά τα εδάφη, στα οποία συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες.

Ο σχετικός χάρτης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου