Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2022

Τσίπρας - Μητσοτάκης: Μετωπική στη Βουλή μετά από 5 «αρνήσεις» και 1,5 μήνα απουσίας



Ετοιμος για σφοδρή επίθεση ο Αλέξης Τσίπρας. Τα κορυφαία σημεία σύγκρουσης για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ και των παρακολουθήσεων.




Το «χαλί» για την «απολογία» Μητσοτάκη μετά από ενάμιση μήνα «κρυφτού» για το σκάνδαλο των υποκλοπών στρώνει η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να κλιμακώνει την επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου με τη χθεσινή καταδρομική επίσκεψή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αφορμή τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.


Μετά από πέντε εβδομάδες σιωπής και άρνησης του Πρωθυπουργού να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται για την κοινοβουλευτική σύγκρουση την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ υπό τη βαριά σκιά των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη Δευτέρα δεν ήταν τυχαία. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η αποκάλυψη πως εκτός των πολιτικών αντιπάλων, υπουργών, συνεργατών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων και μάλιστα από την ΕΥΠ είχαν βρεθεί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ κ. Λαλούσης και ο πρώην ΓΔΑΕΕ κ. Λάγιος. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να «συμπληρώσει» το παζλ των υποκλοπών, με την Κουμουνδούρου να εκτιμά πλέον πως στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν ο έλεγχος της ροής χρημάτων από τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα που υπογράφηκαν την τελευταία τριετία επί διακυβέρνησης ΝΔ.

«Η παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο και πρόσθεσε: «Έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε αυτή τη βαριά σκιά να πλανάται πάνω από το πολιτικό μας σύστημα αλλά και πάνω από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας».

Παρά το «σφυροκόπημα» που έχει ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όταν και κυκλοφόρησε το πρωτοσέλιδο του Documento, η κυβέρνηση ακόμα και μετά την επίσκεψη Τσίπρα στον Άρειο Πάγο δεν προέβη σε κάποια ρητή και ξεκάθαρη διάψευση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για σιωπηρή επιβεβαίωση των αποκαλύψεων, προϊδεάζοντας για την «μάχη» της Πέμπτης καθώς «τα ψέματα και οι υπεκφυγές τελειώνουν».

Αφαιρούνται αρμοδιότητες από την ΑΔΑΕ

Την ίδια ώρα πάντως, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση έχει αρχίσει να παίρνει μία πρόγευση του μπρα ντε φερ για τις υποκλοπές, δεχόμενη τα πυρά συλλήβδην όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά των ανεξάρτητων Αρχών, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αναμόρφωσης της ΕΥΠ με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στο σύνολό τους οι επικριτές του νομοσχεδίου υπογραμμίζουν τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα του, αφού αφαιρεί αρμοδιότητες από την ΑΔΑΕ όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα, ενώ κορυφαίο σημείο σύγκρουσης αποτελεί η «θεσμοποίηση» της σιωπής γύρω από τις παρακολουθήσεις, όπως αυτή διασφαλίζεται μέσα από την άρνηση της κυβέρνησης να επαναφέρει τη διάταξη για ενημέρωση των παρακολουθούμενων από την ΑΔΑΕ και την σπουδή της να μπορεί να γίνει αυτό υπό προϋποθέσεις μετά το πέρας μίας ολόκληρης τριετίας.

«Πρόκειται για έναν καθαρό διάδρομο για τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης με το νομοσχέδιο αυτό θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις μέχρι τις εκλογές και να συγκαλύψει το σκάνδαλο των παρακρατικών παρακολουθήσεων, είτε αυτές γίνονταν με το κακόβουλο λογισμικό είτε με την επίσημη διαδικασία της επισύνδεσης από την ΕΥΠ, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο και για χρήση κακόβουλων λογισμικών νόμιμα πλέον στο μέλλον», σημειώνει έμπειρος κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου για το σκάνδαλο είναι η αποστροφή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Επιτροπή: «Μπορεί όσο δεν γίνονται εκλογές να την γλιτώνετε, αλλά την επομένη των εκλογών με μια νέα κυβέρνηση, αυτή η υπόθεση δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Και αυτό είναι πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό».

Στους «πονοκεφάλους» του Μαξίμου διαφαίνεται πως προστίθεται και η μελέτη κόλαφος από ανεξάρτητη Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου κατόπιν παραγγελίας της Εξεταστικής PEGA, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά πιθανόν να έχει χρησιμοποιήσει το κακόβουλο λογισμικό, ασχέτως εάν το έχει προμηθευτεί ή όχι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επιμένει να αρνείται την αντιπολιτευτική «μονοκαλλιέργεια» με τις υποκλοπές και συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία, καθώς μετά τη Φλώρινα σήμερα επισκέπτεται την Καστοριά. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρίσκεται η ακρίβεια και ο δύσκολος χειμώνας που για τις περιοχές αυτές της χώρας προδιαγράφεται εξαιρετικά βαρύς, με τους κατοίκους να βρίσκονται προ αδιεξόδου, καθώς το ύψος των καυσίμων καθιστά πολυτέλεια τη θέρμανση. «Η διατήρηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα σε αυτά τα ύψη με αυτόν τον πληθωρισμό αποτελεί κρατική αισχροκέρδεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας από τη Φλώρινα πως «το ζήτημα των καυσίμων γίνεται ζήτημα επιβίωσης για τη Δυτική Μακεδονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου