Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2022

Ο Σαμαράς έστειλε μηνύματα στον Μητσοτάκη από τις υποκλοπές έως τα εθνικά





Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου


«Βέλη» Σαμαρά για όλα τα καυτά θέματα. Πώς ερμηνεύουν οι «γαλάζιοι» τις αναφορές του για υποκλοπές, εθνικά και ενεργειακά ζητήματα.


Ζωηρές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και εύλογη και έντονη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η χθεσινή, εφ όλης της ύλης παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, παρόντος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, προειδοποίησε χωρίς περιστροφές ότι αν η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, «θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μία δημοκρατική εκτροπή».


«Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν αυτά θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μία αντι-δημοκρατική εκτροπή. Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το «απόρρητο» είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας θεμελίωσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα! Τέτοια φαινόμενα δεν τα ανέχεται. Κι αυτό έχει σχέση με το ποιοι είμαστε, τι εκπροσωπούμε και που θέλουμε να πάμε τον τόπο. Έχει σχέση με την ίδια την ταυτότητά μας!» είπε ο κ. Σαμαράς, σε μία εμφανώς πιο αιχμηρή παρέμβαση από εκείνη στα Αγώγεια του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος επίσης έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.




«Εμμέσως, έστειλε το μήνυμα ότι αν επιβεβαιωθούν οι αποκαλύψεις, τότε θα υπάρξουν εξελίξεις», έλεγαν γαλάζιοι βουλευτές μετά το πέρας της εκδήλωσης, ενώ κάποιοι εξ αυτών, το πήγαιναν ακόμα παραπέρα, συνδέοντας τα δύο τετ α τετ των κ. Σαμαρά και Καραμανλή, με την κοινή τους βούληση να εγγυηθούν τις αρχές και το μέλλον της παράταξης, στην περίπτωση που υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις πριν από τις εκλογές.
Ενεργειακά, εθνικά και ακρίβεια

Η αμηχανία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς η παρέμβαση έγινε μόλις την παραμονή της σημερινής κρίσιμης αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα με τον Αλ. Τσίπρα, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα παράνομα λογισμικά και άλλες διατάξεις θεσμικής θωράκισης του απόρρητου κα.

Οι υποψιασμένοι γαλάζιοι, ωστόσο, δεν έμειναν μόνο στη «βόμβα» που φύλαξε για λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς, καθώς διέκριναν έντονα κριτική διάθεση σε σωρεία κρίσιμων ζητημάτων, από τα ενεργειακά και τα ελληνοτουρκικά ως τη διαχείριση της ακρίβειας και του δημογραφικού, με τη στήριξη και τις αιχμές να εναλλάσσονται με τέχνη στην ομιλία του. Παράλληλα, δεν διέφυγε από κανέναν η θετική του αναφορά στον Κων. Καραμανλή, για το βέτο που απείλησε ότι θα έθετε στο Βουκουρέστι , για να ασκήσει έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έμμεση προς τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε τα βέλη του στον ΥΠΕΞ κ. Ν. Δένδια και πρωτίστως στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι αν και το «2014, επί κυβέρνησης… Σαμαροβενιζέλων, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη, δώσαμε τις πρώτες άδειες έρευνας και εξόρυξης σε εταιρείες» μετά το 2019, πάλι δεν έγινε τίποτα. «Γιατί και από υπουργικά χείλη ακούστηκε κάτι ανάλογο με τους οικολόγους: Ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό, γιατί είμαστε, λέει, με την ταχεία πράσινη μετάβαση «Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως, τελευταία από τον Πρωθυπουργό. Αλλά κι από τον αρμόδιο υπουργό. Έτσι, προχωρούν άμεσα οι έρευνες για φυσικό αέριο, τουλάχιστον σε κάποια σημεία δυτικά της Κρήτης» είπε και κατέληξε:


«Σε λίγο η Ευρώπη θα «πεινάει» για ενέργεια. Και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταΐσει. Κι εμείς σήμερα είμαστε κι αμυντικά πιο ισχυροί».
Κυπριακό - Επιδόματα

Επικριτικός ήταν και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που πολεμάνε πεισματικά για την πατρίδα τους, αλλά εμείς για τη δική μας Πατρίδα; Να κάνουμε πάντα πίσω;

Έμμεση κριτική άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε, «πρέπει ως έθνος να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Καλά είναι τα επιδόματα, απαραίτητα σε περιόδους κρίσης και πανδημίας, αλλά κοιτάζοντας από ψηλά την πραγματικότητα, λέω ότι αυτό δεν πρέπει να μας γίνει εθισμός. Πρότεινε, δε, να μη φορολογούνται οι επιχειρήσεις για πέντε χρόνια.

Τέλος, διαφώνησε κάθετα σε όσους συνδέουν το μεταναστευτικό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου. «Χώρες που μαραζώνουν δημογραφικά, δεν πάνε πουθενά. Θεωρώ απαράδεκτη την άποψη ότι η λύση του δημογραφικού μπορεί να συνδέεται με το μεταναστευτικό. Απαιτείται εθνική πολιτική για να κάνουν οι Ελληνες παιδιά», είπε.


Έκλεισε, δε, την ομιλία του δηλώνοντας παρών για τη μεγάλη παράταξη που δεν ξεχνά την πολιτική κληρονομιά του Κ. Καραμανλή «Είμαστε η μεγάλη παράταξη της Δεξιάς και του Ιστορικού Κέντρου - του πατριωτικού Κέντρου! Η παράταξη που δεν ντρέπεται για την Ιστορία της - αλλά γράφει Ιστορία», κατέληξε με ένα μήνυμα ενότητας αλλά και υπαινιγμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου