Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2022

Σέρρες: Αυθαίρετο ή όχι το κτίσμα του λεβητοστασίου; Το μοιραίο λάθος που οδήγησε στην έκρηξη (βίντεο)








Κρίσιμα ερωτήματα για την ανείπωτη τραγωδία σε σχολείο των Σερρών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την τραγωδία στο 9ο δημοτικό σχολείο των Σερρών, όπου έχασε τη ζωή του ένας 11χρονος μαθητής, με τον εισαγγελέα να ζητά άμεση διερεύνηση ευθυνών για το περιστατικό.


Υπενθυμίζεται, ότι η φονική έκρηξη σημειώθηκε στο ισόγειο του ολοήμερου 9ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, όπου βρίσκεται το λεβητοστάσιο. Από το ωστικό κύμα εκσφενδονίστηκε πόρτα περίπου 40 μέτρα μακριά και χτύπησε το παιδί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Η τραγική ειρωνεία, είναι πως αν τα παιδιά εκείνη την ώρα είχαν μάθημα και δεν ήταν σε διάλειμμα, ο 11χρονος θα ζούσε. Επίσης, αν δεν έβρεχε και ο 11χρονος και τα άλλα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν δεν στέκονταν στο υπόστεγο απέναντι από το λεβητοστάσιο, δεν θα είχε συμβεί το μοιραίο.



Εντωμεταξύ, ερωτήματα προκύπτουν από τη μία σχετικά με το γιατί επετράπητε να γίνει η συντήρηση σε ώρες που υπήρχαν μαθητές στο σχολείο και όχι κάποια άλλη στιγμή για λόγους ασφαλείας και, αφετέρου, κατά πόσο ήταν νόμιμα κτισμένο το εν λόγω λεβητοστάσιο τόσο κοντά στο σχολείο.

Γιατί αν προκύψει ότι πρόκειται για αυθαίρετο κτίσμα, οι ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν για την τραγωδία θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.


Σε ένδειξη πένθους, τα σχολεία του Δήμου Σερρών θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την κηδεία του άτυχου μαθητή, ενώ ανεστάλησαν επίσης όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.
Αυτό είναι το κτίσμα όπου βρισκόταν το λεβητοστάσιο

«Ο καυστήρας άναψε και έσκασε ο λέβητας»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο συντηρητών καυστήρων Σερρών, οι βάνες του λέβητα φέρονται να είχαν κλείσειμε αποτέλεσμα να εκραγεί ο καυστήρας.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κοτσανπαπάς, μίλησε στο Star και ανέφερε πως «άναψε για κάποιο λόγο, είτε από το θερμοστάτη, είτε από διακόπτη, είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Ο καυστήρας όταν άναψε έσκασε ο λέβητας, γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα».


«Διαφωνούσα με το έργο» λέει ο διευθυντής του σχολείου

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του σχολείου μίλησε για την αντίθεσή του στην εγκατάσταση του νέου συστήματος θέρμανσης, καθώς πρόσφατα εγκαταστάθηκε μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτηρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου.

Με βάση τις δηλώσεις του κ. Νικόλαου Τσιότσιου, εκείνος διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.


Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ότι γνωρίζω», είπε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο και τελικά αυτό έγινε σε δυόμιση χρόνια, ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες. Όμως, «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών, γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία», είπε.

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.


Για τη φονική έκρηξη, επεσήμανε το εξής: «το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη».


Η ανακοίνωση του δήμου Σερρών μετά την έκρηξη:

«Δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας της απώλειας του μαθητή της Στ´ Τάξης από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Οι σκέψεις μας αυτές τις ώρες είναι μόνο στην οικογένεια του αδικοχαμένου αυτού παιδιού, στην οποία εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Στους δύο μαθητές μας, που τραυματίστηκαν ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στη διαλεύκανση κάθε πτυχής του δυστυχήματος, που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά.

Ήδη, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών.

Εξαιτίας της ανείπωτης τραγωδίας σε ένδειξη πένθους ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας.

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο, δε, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου