Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2022

Τσίπρας vs Μητσοτάκης: Μονομαχία στη Βουλή για το «μεγάλο αυτί» της ΕΥΠ







Σφοδρή προμηνύεται η σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και το τσουνάμι αποκαλύψεων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης


Μια κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που την… «περπατάνε» οι κοριοί από πάνω μέχρι κάτω. Ένας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αρνήθηκε να εμφανιστεί επί ενάμιση μήνα στη Βουλή και να βρεθεί απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του είχε καταθέσει πέντε επίκαιρες ερωτήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και ένα νομοσχέδιο, αυτό για την ΕΥΠ, το οποίο ρίχνει ακόμα περισσότερο «μαύρο» στο σκάνδαλο των υποκλοπών.


Τα τρία αυτά στοιχεία είναι ο καμβάς της διήμερης συζήτησης που ξεκινά σε λίγες ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ. Τα… χαμηλά βαρομετρικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ενισχυθούν από το γεγονός πως στην συζήτηση θα τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ενώ, υπενθυμίζεται, πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσέφυγε την Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο, για την υπόθεση των υποκλοπών.



Η «γαλάζια» κυβέρνηση δείχνει με κάθε τροπο, εδώ και καιρό, πως έχει ποντάρει την «μπίλια» της στο «μαύρο» της συγκάλυψης. Βαριά εκτεθειμένη, από τις αποκαλύψεις για τους κοριούς και τις παρακολουθήσεις, η κυβέρνηση ποντάρει τα «ρέστα» της στο… περισσότερο σκοτάδι, επιβεβαιώνοντας κάθε φορά, όλο και περισσότερο, την ένοχη συμπεριφορά της στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται πλέον, υπό το βάρος των χθεσινών αναφορών του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια, να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο που βυθίζει ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι της συγκάλυψης το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Απέναντι του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου του εξέφρασε την έντονη του ανησυχία του για τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. «Δεν θα γίνουν ανεκτά παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ για να παραδώσει στον Πρόεδρο της Αρχής επιστολή με την οποία ζητάει βάσει του νόμου ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απομονωμένη η ΝΔ

Στριμωγμένη στα σχοινιά και πλήρως απομονωμένη βρέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν το βλέμμα και την κριτική τους στις επίμαχες διατάξεις που βρίσκονται στον πυρήνα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ αντίθετοι με το νομοσχέδιο, εμφανίστηκαν σχεδόν στο σύνολο τους και οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις προωθούμενες διατάξεις. Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούσαν τη διάταξη που προβλέπει τη συμπλήρωση διαστήματος τριών ετών για την ενημέρωση του προσώπου που παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου