Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2023

Αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ...

 



Το δίλημμα «αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ», δίπλα στο πολυσυζητημένο «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης», πρόσθεσε χθες ο αρχηγός της... αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη καταδεικνύοντας τη διάθεση του να αναδείξει εκ παραλλήλου στην προεκλογική εκστρατεία του τη διάβρωση των εισοδημάτων με τα ζητήματα δικαιοσύνης και κράτους δικαίου.

«Όλοι πια ξέρουμε ότι δίπλα στο δίλλημα: “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης”, υπάρχει και το δίλλημα: “Αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ”» τόνισε στην ομιλία του στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας. Καταλόγισε δε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ευθύνη για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που αυξάνουν τις τιμές στην ελληνική αγορά καταγγέλλοντας «σχέδιο Μητσοτάκη». «Αφήνει τις τιμές να πάνε στο θεό ανεξέλεγκτα. Και ταυτόχρονα κρατάει σταθερά υψηλή τη τιμή του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες τις μειώνουν. Με τον τρόπο αυτό, δίπλα στην ιδιωτική αισχροκέρδεια έχουμε και τη κρατική αισχροκέρδεια. Τα δημόσια ταμεία γεμίζουν από το υστέρημα των καταναλωτών» κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε και την έκταση των φαινομένων αισχροκέρδειας στην Ελλάδα επικαλούμενος τα καταναλωτικά προϊόντα, τις τιμές των καυσίμων και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Ειδικότερα κατήγγειλε ότι στην Ελλάδα «η ψαλίδα της διαφοράς των τιμών από το χωράφι στο ράφι είναι  η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη» και τόνισε ότι σήμερα ένας μέσος καταναλωτής «δαπανά το 40% έως 50% του μισθού του μόνο για σούπερ μάρκετ». Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ πλέον 7 στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει τις ποσότητες για αγορές ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης και οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό όπως και οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής δύναμής τους.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε παράλληλα οξύτατη κριτική στον πρωθυπουργό για τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ότι δεν επρόκειτο να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στο ρεύμα. «Υποσχέθηκε, από δω από τη ΔΕΘ, ότι δεν θα υπάρξει παρά μια ασήμαντη αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Κι αμέσως μετά ξεπούλησε τη ΔΕΗ κι έδωσε το σύνθημα της αισχροκέρδειας» είπε και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ευνοεί «την αισχροκέρδεια των λίγων και ισχυρών μέσω της αφαίμαξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων».

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε προτάσεις από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αισχροκέρδειας. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε:

–      Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και «απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας» ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα.

–      Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.

–      Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

–      Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

–      Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή.

–      Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

–      Δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας...

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου