Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2023

Έκθεση - Πανελλήνιες 2023: Αυτό είναι το θέμα που έπεσε στα ΓΕΛ Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάστηκαν σήμερα οι υποψηφίοι των ΓΕΛ για τις Πανελλήνιες 2023. Ποιο θέμα «έπεσε» στην Έκθεση.


 



 

 


Στα εξεταστικά κέντρα βρέθηκαν από νωρίς το πρωί οι 85.000 τελειόφοιτοι των ΓΕΛ για να δώσουν το πρώτο μάθημα για τις Πανελλήνιες 2023. Η διαδικασία με τα θέματα κύλησε ομαλά και λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής, το υπ. Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα θα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση είχε να κάνει με τον φεμινισμό και τη βία κατά των γυναικών.


Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη, ενώ το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα. Το τρίτο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστο Οικονόμου.




Στο ερώτημα Δ, οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία, την οποία θα εκφωνούσαν ως εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θα έπρεπε να αναφέρουν τα φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Το iEidiseis σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς θα δημοσιεύει τα θέματα και τις απαντήσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023.


Δείτε εδώ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τα ΓΕΛ το 2023:

Σε λίγη ώρα θα βγουν και απαντήσεις των θεμάτων.

Αλλαγή στη βαθμολόγηση της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης

Φέτος οι Πανελλήνιες πραγματοποιούνται με κάποιες αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης των θεμάτων. Αναφορικά με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας η αλλαγή που θα ισχύει από φέτος είναι ότι άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα, για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Αυτή η αλλαγή εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει τους μαθητές από το 20.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου