genikonosokomeioko.gr
Ο τραγικός θάνατος της 63χρονης στην Κω, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή πάνω σε καρότσα φορτηγού επειδή δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, αναδεικνύει τα σοβαρότατα προβλήματα στελέχωσης των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά, τα οποία κάθε χρόνο φιλοξενούν εκατομμύρια τουριστών.
Για το περιστατικό μίλησε ο ανιψιός της 63χρονης, ο οποίος αποκάλυψε ότι το νοσοκομείο του νησιού δεν έχει πνευμονολόγο, καρδιολόγο, παθολόγο και παιδίατρο, τονίζοντας ότι αρκετός κόσμος επιλέγει να πάει στην Τουρκία για εξετάσεις…
«Πήγε στα γενέθλια που είχε το εγγονάκι της. Ήταν μια χαρά και ξαφνικά ένιωσε έναν πόνο στο κεφάλι και έπεσε κάτω.. Δεν είχε προβλήματα υγείας, ήταν μια χαρά. Οι συγγενείς που ήταν εκεί πήραν το ΕΚΑΒ, αλλά υπήρχαν και δύο γιατροί στο σπίτι, ο ένας ορθοδοντικός και ο άλλος στρατιωτικός, οι οποίοι της έκαναν μαλάξεις και τεχνικές αναπνοές», είπε αρχικά ο πατέρας Αναστάσιος Τσούκνιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα παίρναμε τηλέφωνο και το ασθενοφόρο το οποίο είχε πάει σε άλλο συμβάν σε ένα ξενοδοχείο για να παραλάβει ένα παιδάκι. Τα ασθενοφόρα είναι τέσσερα αλλά ένα δουλεύει. Τα άλλα τρία, από δωρεές των μεταναστών της Αυστραλίας και της Αμερικής, κάθονται γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Έτσι, τη βάλανε στο φορτηγάκι και ειδοποιήσαμε και την αστυνομία να ανοίξει τον δρόμο».
Καταλήγοντας τόνισε: «Το 2023 στο νησί του Ιπποκράτη δεν έχουμε προσωπικό. Δεν έχουμε πνευμονολόγο, δε έχουμε καρδιολόγο, παθολόγο, παιδίατρο. Έχουμε νοσοκομείο και δεν έχουμε γιατρό. Κι αυτό ισχύει εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι της Κω έχουν αγανακτήσει. Φεύγουν οι κάτοικοι της Κω και πηγαίνουν στην Τουρκία για απλές εξετάσεις».
Χωρίς βασικές ειδικότητες τα νησιά
Στην Κω που την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε 2 εκατομμύρια τουρίστες εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει παθολόγος, υπάρχει ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος. «Μπορεί να υπάρξει και μέσα στην ίδια ημέρα και τρεις φορές διακομιδή, οπότε να αναγκαστεί να έρθει τρεις φορές το αεροπλάνο στην Κω», ανέφερε η Μαρία Φρατζάκη Συντονίστρια ΕΣΥ, Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα ΓΝ – ΚΥ Κω.
Παρότι προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Στη Ρόδο από τις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Στο νοσοκομείο της Λήμνου ο μοναδικός αναισθησιολόγος είναι σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια.
Στο ίδιο νοσοκομείο υπηρετεί 1 παθολόγος, 1 νεφρολόγος και ένας χειρουργός.
«Έχουμε φτάσει σε μέρα που έχουμε κάνει μέχρι και τρεις – τέσσερις διακομιδές με την απουσία του αναισθησιολόγου», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κατσιγιαννόπουλος, πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Νοσοκομείου Λήμνου.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η Σαντορίνη δεν έχει αναισθησιολόγο και παθολόγο.
Στην Τήνο δεν υπάρχει Παθολόγος και υπάρχει ένας παιδίατρος που εξετάζει όλους τους κατοίκους.
Την ίδια ώρα Ίος, Άνδρος, Μήλος και Πάρος δεν έχουν μικροβιολόγο ενώ στη Σύρο έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στην καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά.
Με προσωρινές μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βρει προσωρινή λύση αλλά η εξασφάλιση καταλυμάτων για τους υγειονομικούς καταλήγει σε οδύσσεια.
«Ακόμα και κατοικίες που χρησιμοποιούνται το χειμώνα από γιατρούς τη θερινή περίοδο εκδιώκονται για να χρησιμοποιήσουν τα οικήματά τους για ημερήσια μίσθωση», είπε η Παναγιώτα Βούλγαρη Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.
ΠΟΕΔΗΝ: Κάθε μέρα κινδυνεύουν ζωές λόγω υποστελέχωσης
Νέο «καμπανάκι» για την υποστελέχωση των νοσοκομείων των νησιών από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο με αφορμή το περιστατικό στην Κω με την 63χρονη που άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα αγροτικού, καθώς δεν την παρέλαβε ποτέ ασθενοφόρο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ, κάθε μέρα κινδυνεύουν ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου.
«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση».
«Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή», αναφέρει ο κ. Γιαννακός.
Και σημειώνει πως το ΕΚΑΒ επιχειρεί με 1 μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.
Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.
«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου