Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023

6 αξεσουάρ αυτοκινήτου που τα θεωρούμε πεταμένα λεφτά Έξι περιπτώσεις, όπου σπαταλάμε χρήματα για να εξοπλίσουμε το αυτοκίνητό μας με περιττά αξεσουάρ.











Γράφει ο Πέτρος Πιτσίνης
 


Η Ελλάδα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ του πιο γερασμένου στόλου επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, ο μέσος Έλληνας καθυστερεί να αλλάξει αυτοκίνητο και όποτε φτάσει αυτή η ώρα, είναι διατεθειμένος να ξοδέψει μερικά χρήματα παραπάνω σε πρόσθετο εξοπλισμό, για να απολαύσει δεόντως το πολυπόθητο «καινούργιο κοσκινάκι» του.


Εδώ κρύβονται ωστόσο παγίδες, αφού αρκετά από τα αξεσουάρ ενός σύγχρονου Ι.Χ. είναι περιττά, οπότε μιλάμε στην κυριολεξία για πεταμένα χρήματα. Δείτε έξι τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου δεν αξίζει κατά την άποψή μας να επενδύσετε ούτε ένα ευρώ στο πλαίσιο μίας δήθεν αναβάθμισης του εξοπλισμού του νέου σας αυτοκινήτου.




Φωτεινή προβολή λογότυπου



H ιδέα του εξωτερικού καθρέφτη με προβολέα του λογότυπου της μάρκας στο έδαφος άρεσε αρχικά με την πρωτοτυπία της. Στην πορεία έγινε όμως του…συρμού και δεν προκαλεί πλέον σε κανέναν εντύπωση. Αν μάλιστα σας χτυπήσουν τον εξωτερικό καθρέφτη, πράγμα πολύ συνηθισμένο σε αστικό περιβάλλον, θα ακριβοπληρώσετε τον καινούργιο λόγω του ενσωματωμένου προβολέα του.
Εσωτερικός φωτισμός



Βιώνουμε μία φάση πλειοδοσίας κρυφού φωτισμού από τις εταιρείες αυτοκινήτου, οι οποίες προσφέρουν μάλιστα πολλές δυνατότητες επιλογής χρώματος. Οι ίδιες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία ενέργεια στο πλαίσιο της εξατομίκευσης κάθε αυτοκινήτου στα γούστα και στα μέτρα του κατόχου του, ποιος ιδιοκτήτης όμως μίας λιμουζίνας ή ενός οικογενειακού SUV θα ήθελε ροζ, κόκκινο ή μπλε ελεκτρίκ φωτισμό στο σαλόνι του;
Εντολές με κινήσεις του χεριού



Ο έλεγχος και οι ρυθμίσεις του συστήματος πολυμέσων με κινήσεις του χεριού είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστική είναι για παράδειγμα η ρύθμιση της έντασης του ήχου με μία κυκλική κίνηση του δείκτη του χεριού στον αέρα. Πρόκειται κατά την άποψή μας για μία εντελώς περιττή εξοπλιστική προσθήκη, αφού μία σύγχρονη οθόνη αφής αρκεί για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες.


Αν μάλιστα είστε και τύπος εκδηλωτικός, που τονίζει την ομιλία του με χειρονομίες, θα δείτε να αλλάζει ξαφνικά ο σταθμός που ακούτε και η ένταση της μουσικής, επειδή το σύστημα ερμηνεύει τις κινήσεις των χεριών σας ως ρυθμίσεις.
Αυτόματο σύστημα παρκαρίσματος



Ακούγεται τέλειο, ωστόσο η διαδικασία αυτόματου παρκαρίσματος χωρίς τη μεσολάβηση του οδηγού έχει αρκετά τρωτά. Για παράδειγμα οι ελιγμοί πραγματοποιούνται πολύ αργά, ενώ το σύστημα δεν βρίσκει εύκολα τα κατάλληλα κενά για να παρκάρει το όχημα.

Επίσης, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις προβλέπουν υπερβολικά μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα σταθμευμένα οχήματα και προσπερνούν ως ακατάλληλους τους μικρότερους χώρους, όπου θα μπορούσαμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας χειροκίνητα. Κάτι φυσικά ιδιαίτερα σημαντικό στις ελληνικές πόλεις, όπου έχουμε εκπαιδευτεί να παρκάρουμε με ακρίβεια λίγων εκατοστών και δεν αφήνουμε ούτε πόντο να πάει χαμένος.
Τηλεόραση για τον οδηγό




Για προφανείς λόγους ασφαλείας, η τηλεοπτική λήψη στην κεντρική οθόνη ενός αυτοκινήτου είναι δυνατή, μόνον όταν βρίσκεται ακινητοποιημένο. Άρα δεν έχει νόημα ένα τέτοιο αξεσουάρ, παρά μόνο σε περιπτώσεις όπως π.χ. ενός ταξιτζή που περιμένει ώρα για πελάτες στην πιάτσα. Αντιθέτως, συνιστάται η τηλεόραση για τους πίσω επιβάτες, ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε συχνά με το αυτοκίνητο.
Τεράστια κλειδιά



Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε τα κλειδιά για τις πόρτες και την κλειδαριά της μίζας του αυτοκινήτου μας. Σήμερα έχουν εξελιχθεί σε υπολογιστές μεγέθους μίας παλάμης, με τους οποίους μπορούμε να ρυθμίσουμε διάφορες λειτουργίες από τον τηλεχειρισμό του κλιματισμού του αυτοκινήτου έως την ενημέρωση π.χ. για πόσα χιλιόμετρα αρκεί ακόμη το καύσιμο στο ρεζερβουάρ μας.

Τα νέα μεγάλα κλειδιά δεν χωρούν πλέον στις τσέπες μας και ζυγίζουν σχεδόν όσο ένα μοντέρνο κινητό τηλέφωνο, ενώ αν τύχει και τα χάσετε ή πάθουν ζημιά, στοιχίζουν πανάκριβα η αντικατάσταση και η επισκευή τους. Η λύση θα ήταν η επάνοδος στα μικρά κλειδιά και η δυνατότητα αποθήκευσης των διαφόρων λειτουργιών στο Smartphone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου