Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023

Φρέντι Μέρκιουρι: Χειρόγραφα αποκαλύπτουν πώς θα είχε ονομαστεί το Bohemian Rhapsody Το εύρημα αυτό ήταν ανάμεσα σε ένα αρχείο στίχων του Μέρκιουρι που θα εκτεθεί στη Νέα Υόρκη.





AP PHOTO

 

 

Ο ύμνος των Queen «Bohemian Rhapsody» παραλίγο να πάρει το όνομα σχεδόν «Mongolian Rhapsody», όπως αποκάλυψαν οι πρώιμοι στίχοι που έγραψε ο frontman Φρέντι Μέρκιουρι.


Οι στίχοι γράφτηκαν σε πρόχειρο χαρτί το 1974, ένα χρόνο πριν το τραγούδι κυκλοφορήσει και γνωρίσει τεράστια επιτυχία.

Ο Μέρκιουρι, ο οποίος πέθανε το 1991 μετά από AIDS, τελικά διέγραψε το «Mongolian» και το αντικατέστησε με το «Bohemian», μια πράξη που άλλαξε την ιστορία της μουσικής. Τα προσχέδια δείχνουν πώς η αρχή του διάσημου δεύτερου στίχου - «Μαμά, μόλις σκότωσα έναν άντρα» ήταν αρχικά: «Μαμά, άρχισε πόλεμος, πρέπει να φύγω απόψε».














Το εύρημα ήταν ανάμεσα σε ένα αρχείο στίχων του Μέρκιουρι που θα εκτεθεί στη Νέα Υόρκη έως την επόμενη εβδομάδα προτού πουληθούν ως μέρος μιας συλλογής με περισσότερα από 1.500 αντικείμενα που κάποτε ανήκαν στον τραγουδιστή.


Οι στίχοι του «Bohemian Rhapsody» από μόνοι τους αναμένεται να πουληθούν έως και 1,2 εκατ. λίρες, ενώ τα προσχέδια των «Somebody To Love» και «We Are The Champions» θα μπορούσαν να πουληθούν έως και 180.000 λίρες και 300.000 λίρες αντίστοιχα. Το προσχέδιο του «Bohemian Rhapsody» είναι γραμμένο σε 15 σελίδες από φυλλάδιο αεροπορικής εταιρίας.



Μια τρίτη σελίδα, που εστιάζει στην οπερατική ενότητα του κομματιού, καλύπτεται πλήρως με μερικές από τις φράσεις που έγιναν εμβληματικές, όπως «Galileo», «Fandango» και «Scaramouche».


Ωστόσο, υπάρχουν και λέξεις που δεν μπήκαν ποτέ στο τελικό τραγούδι, όπως το «Matador» και το «Belladona».

Ο Δρ. Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός βιβλίων και χειρογράφων στον οίκο Sotheby's, ο οποίος διαχειρίζεται τις πωλήσεις, είπε: «Χάρη στην απόλυτη πολυπλοκότητα της μουσικής του «Bohemian Rhapsody», και ιδιαίτερα στην ασυνήθιστη και ποικίλη δομή του, το τραγούδι βασίζεται ιδιαίτερα στους στίχους του για να προσδώσει τη συνοχή του.

«Σε αυτές τις σελίδες βλέπουμε τον Φρέντι Μέρκιουρι να παλεύει με μεγάλους οπερετικούς όρους με βαθιά θέματα – αμαρτία, καταδίκη, στωική αποδοχή – και γινόμαστε μάρτυρες των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλει για να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να ενσαρκώσει αυτά τα συναισθήματα και να δημιουργήσει την πιο ασυνήθιστη αφήγηση. Εντελώς σε αντίθεση με οτιδήποτε είχε κυκλοφορήσει πριν, το «Bohemian Rhapsody» ήταν το μεγαλύτερο ρίσκο της μπάντας, το οποίο έγινε γρήγορα η μεγαλύτερη επιτυχία τους», ανέφερε.




Το «Bohemian Rhapsody» κυκλοφόρησε ως το βασικό single στο τέταρτο άλμπουμ τους, «A Night At The Opera».

Τα στελέχη της μουσικής προειδοποίησαν τον Μέρκιουρι και τα άλλα μέρη του συγκροτήματος ότι, στα 5 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα, το τραγούδι ήταν πολύ μεγάλο και δεν θα γινόταν ποτέ επιτυχία. Οι κριτικές ήταν αρχικά ανάμεικτες, αλλά αμέσως αποδείχτηκε εξαιρετικά δημοφιλές στο ευρύ κοινό και σήμερα θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών.

Οι στίχοι του «Somebody To Love» γράφτηκαν επίσης σε πρόχειρα χαρτιά, που εκτείνονται σε 19 σελίδες με μαύρο, μπλε, κόκκινο και πράσινο μελάνι.

Άλλοι στίχοι που πωλούνται είναι εκείνοι του «Don't Stop Me Now», το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο άλμπουμ των Queen το 1978 «Jazz». Το τραγούδι πιστεύεται ότι ήταν ένα αυτοβιογραφικό έργο του Φρέντι Μέρκιουρι. Οι στίχοι αναμένεται να πουληθούν μεταξύ 120.000 και 180.000 λιρών.






Οι στίχοι για το «We Are The Champions», που κυκλοφόρησε με το έκτο άλμπουμ του συγκροτήματος «News Of The World» το 1977, είναι γραμμένοι σε εννέα σελίδες.

Όλοι οι στίχοι θα εκτίθενται στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's της Νέας Υόρκης μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο Λονδίνο για μια έκθεση διάρκειας ενός μήνα τον Αύγουστο πριν από την πώλησή τους τον Σεπτέμβριο.






Σχεδόν όλη η ιδιωτική συλλογή αντικειμένων του Φρέντι πρόκειται να πουληθεί στη δημοπρασία - Freddie Mercury: A World of His Own. Όλα αυτά ήταν κάποτε αποθηκευμένα στο αγαπημένο σπίτι του θρύλου της ροκ, το Garden Lodge στο Kensington, στο δυτικό Λονδίνο, όπου πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1991.

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα αντίγραφο του Στέμματος του Αγίου Εδουάρδου και του μανδύα του από ψεύτικη γούνα, κόκκινο βελούδο και στρας που φορούσε ο τραγουδιστής σε μερικές από τις πιο διάσημες συναυλίες του.

Ακόμη, περιλαμβάνουν το θρυλικό «Live Aid» το 1985, καθώς και την τελική ερμηνεία του «God Save The Queen» κατά την τελευταία του περιοδεία με τους Queen το 1986, που θα φτάσουν τις 80.000 λίρες.

Οι θαυμαστές των Queen θα μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους μια ακουστική κιθάρα Martin D-35 του 1975, στην οποία πιστεύεται ότι ο Μέρκιουρι έγραψε και ηχογράφησε το «Crazy Little Thing Called Love», για περίπου 30.000 έως 50.000 λίρες.

Η συλλογή στο Garden Lodge έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη για περίπου 30 χρόνια. Άφησε το σπίτι και τα υπάρχοντά του στη φίλη του Mary Austin, η οποία είπε στο BBC τον Απρίλιο: «Είναι μια πολύ έξυπνη, εκλεπτυσμένη συλλογή και δεν νομίζω ότι θα το απέδιδε κανείς πραγματικά… στον Φρέντι».

Ο αριθμός των αντικειμένων της συλλογής ανέρχεται σε πάνω από 1.500 με τη συνολική τους αξία να εκτιμάται πάνω από 6 εκατ. λίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου