Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023

Τριετίες: «Ξεπαγώνουν» από 1η Ιανουαρίου – Πόση η αύξηση στον μισθό «Από την 1η Ιανουαρίου 2024 "ξεπαγώνουν" οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012» είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2023.





Unsplash

 


 


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε το Σάββατο (16/09), από τη βήμα της ΔΕΘ 2023, πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 πρόκειται να ξεπαγώσουν οι τριετίες, επομένως οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει τέτοιο δικαίωμα, θα δουν αύξηση στον μισθό τους.


Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με αυστηρότερο έλεγχο στην αγορά, αλλά κυρίως με ενίσχυση του εισοδήματος. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 "ξεπαγώνουν" οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Φέρνουμε νωρίτερα, ένα-δύο χρόνια, κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%».


 










Τι είναι οι τριετίες και τι ισχύει τώρα

Οι τριετίες είναι ένα επίδομα που δίνεται με τη μορφή αύξηση σε όποιον συμπληρώνει τρία χρόνια προϋπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη και ειδικότητα. Οι τριετίες, εν ολίγοις, αναγνωρίζονται από κάθε επιχείρηση και το «κοντέρ» δε μηδενίζεται στην περίπτωση αλλαγής εργοδότη.

Επισημαίνεται ότι, τώρα, οι τριετίες ισχύουν αλλά μόνο για τους εργαζόμενους που είχαν «γράψει» έστω μια τριετία πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Να διευκρινίσουμε, επίσης, ότι οι τριετίες αφορούν μόνο στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δεν «πιάνουν», δηλαδή, όσους καλύπτονται από άλλες συλλογικές συμβάσεις ή έχουν αυξημένο μισθό από ατομική διαπραγμάτευση.

Οι εργαζόμενοι, όμως, που συμπλήρωσαν τριετίες μετά το 2012 δεν δικαιούνται της αύξησης (+10% του κατώτατου), καθώς ο μνημονιακός νόμος του 2012 ανέφερε ρητά ότι οι τριετίες θα επανέλθουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
Τι θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2024 – Παραδείγματα

Από την 1η Απριλίου, ο νέος κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ, επομένως όσοι έχουν προϋπηρεσία μία τριετία, θα λάβουν αύξηση 78 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1.092 ευρώ τον χρόνο. Όσοι έχουν δύο τριετίες, θα λάβουν αύξηση 156 ευρώ τον μήνα ή 2.184 ευρώ τον χρόνο, ενώ όσοι έχουν τρεις τριετίες, θα δουν αύξηση 234 ευρώ τον μήνα και 3.276 ευρώ τον χρόνο.


Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το εν λόγω μέτρο με τις τριετίες θα εξειδικευτεί από το Υπουργείο Εργασίας κατά το προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου