Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023

Φρέσκα λεμόνια από... το μπαλκόνι σας - Πώς θα φυτέψετε τη δική σας λεμονιά Πώς θα φυτέψετε λεμονιά σε γλάστρα, στο… μπαλκόνι.





Artur Aldyrkhanov / Unsplash

 

 


Ένα από τα πιο διαδεδομένα και απαραίτητα εσπεριδοειδή είναι το λεμόνι, το οποίο χρησιμοποιείται σε αμέτρητα φαγητά, αλλά και στην καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή.


Η καλλιέργεια μιας λεμονιάς σε μπαλκόνι είναι δυνατή, ωστόσο το συγκεκριμένο φυτό απαιτεί αρκετή φροντίδα και γνώσεις. Παρακάτω έχουμε έναν αναλυτικό οδηγό, που σας εξηγεί βήμα – βήμα τι πρέπει να προσέξετε εάν θέλετε να φυτέψετε μια λεμονιά σε γλάστρα.




Η ιδανική θέση για τη λεμονιά

Η λεμονιά είναι ευαίσθητη στο κρύο και τους ανέμους, ειδικά όταν φυτεύεται σε γλάστρα, επομένως επιλέγουμε μια προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι μας. Τις ημέρες που ο παγετός και ο άνεμος είναι πολύ έντονοι, μπορούμε να τοποθετήσουμε προστατευτικά δίχτυα ή να μετακινήσουμε τη λεμονιά μέσα στο σπίτι, δίπλα σε κάποιο παράθυρο, αλλά μακριά από το καλοριφέρ.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να τοποθετούμε τη γλάστρα με τη λεμονιά σε ένα ηλιόλουστο σημείο, καθώς αυτό θα συμβάλει στην αυξημένη καρποφορία του φυτού.
Η επιλογή της γλάστρας

Για την καλλιέργεια της λεμονιάς σε γλάστρα, επιλέγουμε μια μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα με αρκετό βάθος και διάμετρο, τουλάχιστον 40-50 εκατοστά. Αυτό επιτρέπει στη λεμονιά να αναπτύξει ένα υγιές ριζικό σύστημα.

Για καλή αποστράγγιση, προσθέτουμε μια λεπτή στρώση χαλικιού στον πάτο της γλάστρας και φροντίζουμε η γλάστρα να έχει τρύπα στον πάτο της, για καλύτερο στράγγισμα.

Κατόπιν, γεμίζουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου ή κοινό χώμα εμπλουτισμένο με κομπόστ. Στη συνέχεια, φυτεύουμε το φυτό στη γλάστρα, συμπληρώνουμε με χώμα και ποτίζουμε καλά.
Φροντίδα της λεμονιάς και συντήρηση

Η λεμονιά απαιτεί ένα βαθμό ενασχόλησης, όσον αφορά τη συντήρηση. Θα πρέπει να ποτίζουμε τη γλάστρα τρεις φορές την εβδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και δυο φορές τη βδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο, λαμβάνοντας υπόψη την αποστράγγιση του χώματος και τη θερμοκρασία. Πρέπει ωστόσο να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση και κιτρίνισμα στα φύλλα.


Όσον αφορά τη λίπανση, η λεμονιά χρειάζεται πλήρες βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε μαγνήσιο για να διατηρήσει το φύλλωμα της ζωηρό. Επιπλέον, χρειάζεται συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για τη λεμονιά σε γλάστρα κάθε χρόνο, μετά τη συγκομιδή, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Κλαδεύουμε ελαφρά τη λεμονιά, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχετικά σφαιρικό σχήμα της, αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς, καθώς και τους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται κατακόρυφα και δεν καρποφορούν. Οι τομές του κλαδέματος, θα πρέπει να επουλώνονται με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών. Το κλάδεμα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την αφαίρεση ξερών, άρρωστων βλαστών και την αραιοποίηση του φύλλωμα για προστασία από ασθένειες.

Για την προστασία της λεμονιάς σε γλάστρα από το έντομο του φυλλοκνίστη, μπορούμε να ψεκίσουμε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή να δημιουργήσουμε ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα με σκόρδο.

Πώς να διατηρήσουμε μία λεμονιά στο μπαλκόνι μας:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου