Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: 2 ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, 1 νέο κρούσμα σαλμονέλας Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν 45 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 101 με λοίμωξη του αναπνευστικού - Αύξηση θετικότητας του κορονοϊού




ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 

 

Στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.800 αυτοψίες από τις αρμόδιες περιοχές, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα,


Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον γενικό γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη και τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Ο κ Καμπούρης, σημείωσε πως γίνονται συστηματικές απολυμάνσεις σε περιοχές όπου περισυλλέγονται τα νεκρά ζώα, με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

 








Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, τα δεδομένα του δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης, το διάστημα από τις 19/92023 στις 8 το πρωί έως 20/9/2023 στις 8 το πρωί καταμετρήθηκαν 1.236 προσελεύσεις στα επείγοντα περιστατικά.

Οι 45 από αυτές τις περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη γαστρεντερικού συστήματος και 101 λοιμώξεις αναπνευστικού. Παράλληλα, δηλώθηκε ένα κρούσμα από σαλμονέλα, που συνδέεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.


Ο κ. Σερέτης πρόσθεσε ότι «για τον θάνατο συμπολίτη μας, ενημερωθήκαμε από το Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ότι ο έλεγχος για λεπτοσπείρωση ήταν αρνητικός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αύξηση που παρουσιάζεται στον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας SARS-CoV-2 (κορονοϊός), που παρατηρείται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπως και στις περισσότερες περιφέρειες την επικράτειας.
Τι είπαν για την ασφάλεια και καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία

Σχετικά με το Δίκτυο Ελέγχου της Υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 676 δειγματοληψίες, από τις οποίες οι 175 έγιναν το τελευταίο 24ώρο.

Μετά από εκτεταμένες δειγματοληψίες και ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στη διάρκεια των τελευταίων 7 ημερών από τη ΔΕΥΑΜ Βόλου, την Π.Ε. Θεσσαλίας και το Π.Ε.Δ.Υ. Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜ Βόλου είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και άλλες οικιακές χρήσεις πχ ατομική υγιεινή).


Σε καταναλωτές με ειδικά προβλήματα υγείας (υπερτασικοί και όσοι ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε αλάτι) συστήνεται να αποφεύγεται η πόση, εξαιτίας της σχετικά υψηλής αλατότητας, που μπορεί να εμφανίζεται λόγω χρήσης γεωτρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση χαρακτηρίζεται το νερό που παρέχεται στις Δημοτικές Ενότητες Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρυνίτσας καθώς και στους οικισμούς Χανίων και Δρακείας, επειδή εκεί δεν έχει αποκατασταθεί η χλωρίωση.

Εκτός από την αλλαγή από τον Δήμο Βόλου με τις υποσημειώσεις που προαναφέρθηκαν δεν σημειώθηκαν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όλα όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενη ενημέρωση. Το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια πραγματοποιεί καθημερινά δειγματοληψίες στους Δήμους και σε Δημοτικά διαμερίσματα.
Δείτε το βίντεο από την ενημέρωση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου