Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023

Κυβερνητική Βαβέλ: Ο Θεοχάρης προαναγγέλλει αυξήσεις στη φορολογία, το Μαξίμου του βγάζει «κίτρινη κάρτα» Οι κυβερνητικές κακοφωνίες συνεχίζονται, ενώ «παγώνουν» κρίσιμα νομοσχέδια.







 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Με τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου να καταγράφουν «αντοχή» της κυβερνητικής παράταξης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σχετική «αντοχή» απέναντι στις καταγεγραμμένες πιέσεις που προκαλούν τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη από το καλοκαίρι (ακρίβεια, πυρκαγιές, πλημμύρες κα ), το Μέγαρο Μαξίμου πατάει προληπτικό «φρένο» στην υλοποίηση εξαγγελιών που είχαν δρομολογηθεί και τώρα αναβάλλονται για αργότερα, τουλάχιστον μέχρι τις αυτοδιοικητικές κάλπες.


Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι κακοφωνίες συνεχίζονται, αναγκάζοντας το κυβερνητικό επιτελείο να βγάλει μία ακόμα «κίτρινη κάρτα» αυτή τη φορά, προς τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και μάλιστα είναι αποφασισμένη να πάρει και το πολιτικό κόστος. Η ηχηρή και χωρίς περιστροφές διάψευση του κ. Θεοχάρη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη, είναι απολύτως ενδεικτική της ενόχλησης αλλά και της αγωνίας της κυβέρνησης να μην δίνονται αφορμές για συζητήσεις που ερεθίζουν τα ανακλαστικά της κοινωνίας.
Πάει πίσω το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Το πρώτο που αναβάλλεται είτε για μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, είτε ενδεχομένως και για μετά τις Ευρωεκλογές, είναι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παρ ότι η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε δεύτερες σκέψεις, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που διχάζει τόσο τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα, έγιναν αρκετές συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου για το πότε τελικώς είναι ο κατάλληλος χρόνος κατάθεσης. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάθεσης, αν και με αφορμή την εκλογή Κασσελάκη, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι η κοινωνία αποδείχθηκε περισσότερο ώριμη να αποδεχθεί το δικαίωμα του καθενός στη ζωή του . Αλλοι προέκριναν την ψήφιση του νομοσχεδίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του χρόνου και άλλοι αργότερα, πιθανώς και μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
 









Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κορμός του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών είναι ήδη έτοιμος, ωστόσο, πριν την κατάθεσή του να πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες «ζυμώσεις» τόσο με την εκκλησία, όσο και με τη δεξιά, συντηρητική πτέρυγα του κόμματος του, η οποία έχει ήδη στείλει μήνυμα ότι θα το καταψηφίσει. Πολύ περισσότερο, αν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της τεκνοθεσίας, που κατά πολλούς δεν μπορεί να λείπει, αν και αποτελεί «τεράστιο αγκάθι» για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στον «πάγο» η νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών

Μία δεύτερη πρωτοβουλία που φαίνεται ότι παγώνει τουλάχιστον προσώρας είναι αυτή για τη νομιμοποίηση έως και 300.000 μεταναστών που είχαν προαναγγείλει οι υπουργοί Μετανάστευσης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καιρίδης και Αυγενάκης για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι εκπρόσωποι της δεξιάς πτέρυγας κατέθεσαν την διαφωνία τους με την προοπτική και λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Μαρινάκης σχολίασε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι ελληνοποιήσεις

«Μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως το εργασιακό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα χωρίς την παραβίαση των ανωτάτων ωρών εργασίας και κάποιων εργαζόμενων να μπορούν να εργάζονται νόμιμα και σε δεύτερο εργοδότη. Άρα είναι μια συνολική πολιτική που όχι -το ξανά λέω- δεν περιέχει ελληνοποιήσεις, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου