Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023

Η Κίνα δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινό μέλλον «Μια παγκόσμια κοινότητα κοινού μέλλοντος: Προτάσεις και Δράσεις της Κίνας», ο τίτλος της Λευκής Βίβλου. Τι αναφέρει.




AP Photo/Louise Delmotte

 


Σπύρος Σιδέρης
 


Η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε την Τρίτη (26/9) μια Λευκή Βίβλο για να παρουσιάσει τη θεωρητική βάση, την πρακτική και την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας κοινότητας κοινού μέλλοντος, καθώς παρουσιάζοντας το όραμα της Κίνας για την πορεία της ανθρώπινης ανάπτυξης, αντιτίθεται στην ηγεμονική σκέψη ορισμένων χωρών που επιδιώκουν την υπεροχή.


Η Λευκή Βίβλος, με τίτλο «Μια παγκόσμια κοινότητα κοινού μέλλοντος: Προτάσεις και Δράσεις της Κίνας», εισήγαγε το υπόβαθρο για να θέσει η Κίνα την έννοια της παγκόσμιας κοινότητας του κοινού μέλλοντος, καθώς ο κόσμος υφίσταται αλλαγές σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, με διάφορα προβλήματα που θέτουν πρωτοφανείς προκλήσεις για την ανθρώπινη κοινωνία.

Το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος είναι καταδικασμένο να αποτύχει, ανέφερε η Λευκή Βίβλος. Ωστόσο, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να προσκολλώνται σε αυτή τη νοοτροπία, επιδιώκοντας τυφλά την απόλυτη ασφάλεια και τα μονοπωλιακά πλεονεκτήματα, τα οποία μακροπρόθεσμα δεν θα ωφελήσουν καθόλου την ανάπτυξή τους, αλλά θα δημιουργήσουν μεγάλη απειλή για τον κόσμο.
 








Είναι ολοένα και πιο προφανές ότι η εμμονή με την ανώτερη δύναμη και η νοοτροπία του μηδενικού αθροίσματος έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες της εποχής μας, αναφέρει η Λευκή Βίβλος, επισημαίνοντας ότι η νέα εποχή απαιτεί νέες ιδέες.

Η οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινό μέλλον σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώξουμε το άνοιγμα, τη συμμετοχικότητα, το αμοιβαίο όφελος, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, αναφέρει η Λευκή Βίβλος. Ο στόχος δεν είναι η αντικατάσταση ενός συστήματος ή πολιτισμού με ένα άλλο. Αντίθετα, πρόκειται για χώρες με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα, ιδεολογίες, ιστορίες, κοινά δικαιώματα και κοινές ευθύνες στις παγκόσμιες υποθέσεις.


Το όραμα μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινό μέλλον βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στην πλευρά της ανθρώπινης προόδου. Εισάγει μια νέα προσέγγιση για τις διεθνείς σχέσεις, παρέχει νέες ιδέες για την παγκόσμια διακυβέρνηση, ανοίγει νέες προοπτικές για τις διεθνείς ανταλλαγές και σχεδιάζει ένα νέο σχέδιο για έναν καλύτερο κόσμο, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο.

Ένα τέτοιο σημαντικό όραμα υπερβαίνει ξεπερασμένες νοοτροπίες όπως το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, η πολιτική ισχύος και οι αντιπαραθέσεις του Ψυχρού Πολέμου. Έχει γίνει ο γενικός στόχος της διπλωματίας των μεγάλων χωρών της Κίνας στη νέα εποχή και ένα μεγάλο λάβαρο που οδηγεί την τάση των καιρών και την κατεύθυνση της ανθρώπινης προόδου.

Η έννοια της παγκόσμιας κοινότητας του κοινού μέλλοντος έχει βαθιές ρίζες στη βαθιά πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας και στη μοναδική εμπειρία εκσυγχρονισμού της. Μεταφέρει τις διπλωματικές παραδόσεις της Κίνας και αντλεί από τα εξαιρετικά επιτεύγματα όλων των άλλων πολιτισμών, αναφέρει η Λευκή Βίβλος. Εκδηλώνει επίσης τις διαχρονικές ιστορικές παραδόσεις της Κίνας, τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της εποχής και τον πλούτο των ανθρωπιστικών αξιών.


Η Λευκή Βίβλος επεσήμανε επίσης την κατεύθυνση και το σχέδιο για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινό μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ενός νέου τύπου οικονομικής παγκοσμιοποίησης, στην οποία οι χώρες πρέπει να ακολουθήσουν μια πολιτική ανοίγματος και να αντιταχθούν ρητά στον προστατευτισμό, την ανέγερση φραγμών και φραγμών, τις μονομερείς κυρώσεις και τις τακτικές μέγιστης πίεσης, έτσι ώστε να συνδέσουν τις οικονομίες και να οικοδομήσουν από κοινού μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία.

Ορισμένες χώρες επιδιώκουν να αποσυνδεθούν από την Κίνα, περικλείοντας τον εαυτό τους σε «μικρές αυλές, υψηλούς φράχτες», κάτι που τελικά θα γυρίσει μόνο μπούμερανγκ, αναφέρει η Λευκή Βίβλος. Επίσης, ορισμένοι υπερβάλλουν για την ανάγκη «μείωσης της εξάρτησης» και της «απεξάρτησης από κινδύνους», κάτι που ουσιαστικά δημιουργεί νέους κινδύνους.

Η κατεύθυνση και το σχέδιο περιλαμβάνουν επίσης την τήρηση ενός σχεδίου ειρηνικής ανάπτυξης, την προώθηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων, την άσκηση πραγματικής πολυμέρειας και την προώθηση των κοινών αξιών της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου