Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2023

Τράπεζες: Με αυξήσεις στον πελάτη καλύπτουν ήδη τη συνεισφορά “στο ταμείο”;

  


Στη σιωπηρή αύξηση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές προχώρησε μία από τις συστημικές τράπεζες χωρίς πρότερη προσωποποιημένη ειδοποίηση των πελατών (τουλάχιστον στην περίπτωση της εταιρίας του DP).
Συγκεκριμένα, η Alpha Bank την προηγούμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, όταν και εντοπίστηκε το φαινόμενο, στον λογαριασμό της εταιρίας του DP, χρέωσε ως έξοδα αποστολής εμβασμάτων που καταβάλει εξ ολοκλήρου ο αποστολέας το ποσό των 3,50 ευρώ, που είναι αυξημένο κατά περίπου 17% σε σχέση με τα 3 ευρώ που χρεώθηκαν σε παρόμοια συναλλαγή περίπου μία εβδομάδα πριν. Την ίδια ημέρα στον λογαριασμό της εταιρίας του DP εντοπίστηκε και η αύξηση των εξόδων για εμβάσματα με εξ’ ολοκλήρου χρέωση του παραλήπτη. Στην περίπτωση αυτή τα έξοδα αυξήθηκαν από 3 ευρώ σε 4 ευρώ, δηλαδή κατά 33%!

Λαμβανομένου υπόψη του πολύ μεγάλου αριθμού συναλλαγών που πραγματοποιεί η τράπεζα σε ημερήσια βάση, γίνεται αντιληπτό ότι οι ανωτέρω “διαστημικές” αυξήσεις είναι παντελώς αδικαιολόγητες, καθώς πρόκειται για συναλλαγές σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, που δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό των καυσίμων, των τροφίμων, της ενέργειας. Στην πράξη αποτελούν θρασύτατο “άρμεγμα” των πελατών οι οποίοι ήδη βιώνουν τεράστια διαφορά μεταξύ επιτοκίων κατάθεσης και επιτοκίων δανεισμού.

Το καταπληκτικό είναι δε, ότι οι αυξήσεις γίνονται την περίοδο που οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, (της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, δηλαδή και η Alpha) “στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του από το βήμα της 87ης ΔΕΘ.


Οπότε εγείρεται αυτόματα το ερώτημα, εάν οι πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία για την ανακούφιση των οποίων κινητοποιήθηκε η Alpha Bank, εξαιρούνται τουλάχιστον των ανωτέρω εξωπραγματικών αυξήσεων, πολλαπλάσιου ύψους του πληθωρισμού που αφορούν συναλλαγές σε ψηφιακό περιβάλλον.–

Άραγε, τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της Alpha Bank έχουν αντιληφθεί ότι η –χωρίς πρότερη ειδοποίηση- εξωπραγματική αύξηση των εξόδων σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή δεν αποκλείουν ενδεχόμενους συνειρμούς συσχέτισης… της σιωπηρής αύξησης των χρεώσεων στους πελάτες, με τις “δράσεις κοινωνικής ευθύνης”;
https://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου