Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2023

Επτά δρόμοι που διεκδικούν βραβείο Γκίνες με τα ρεκόρ και τις προδιαγραφές τους Ποιος είναι ο πιο στενός δρόμος στον κόσμο, ποιος έχει τις περισσότερες γέφυρες ή στροφές, ποιος εμφανίζει τη μεγαλύτερη κλίση και ποιος διασχίζει ολόκληρες ηπείρους; Διαβάστε τις απαντήσεις.







 

 


Πριν λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες οδικές αρτηρίες του πλανήτη. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, που κατέχουν παγκόσμια ρεκόρ όσον αφορά στο πλάτος και στο μήκος, στη χάραξη, στον τύπο του οδοστρώματος, κλπ. Οι επτά τέτοιες περιπτώσεις, που παρουσιάζουμε, προκαλούν θαυμασμό, δέος ή ακόμη και χαμόγελα με τις προδιαγραφές τους, για τις οποίες θα άξιζαν μία καταχώρηση στο γνωστό Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.



Tibbitt to Contwoyto Winter Road (TCWR), Καναδά

Ο πιο παγωμένος αυτοκινητόδρομος στον πλανήτη έχει 568 χιλιόμετρα μήκος, βρίσκεται στο Βόρειο Καναδά και πρέπει να χαράσσεται κάθε χρόνο εκ νέου. Η αφετηρία του βρίσκεται στη λίμνη Tibbit Lake και το τέλος του στη λίμνη Contwoyto Lake, ενώ λειτουργεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο για τα φορτηγά τροφοδοσίας των ορυχείων στο βόρειο τμήμα του Καναδά. Μετά δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης του, επειδή τα 495 χιλιόμετρα της διαδρομής είναι πάνω σε παγωμένες λίμνες, οι οποίες αρχίζουν να λιώνουν από την άνοιξη και μετά.

ADVERTISEMENT









Atlantic Coast Road, Νορβηγία

Ο συγκεκριμένος δρόμος εγκαινιάστηκε το 1989 και ψηφίστηκε στη Νορβηγία το 2005 ως ‘’Η Κατασκευή του Αιώνα’’. Σε ένα τμήμα μόλις 8,3 χιλιομέτρων υπάρχουν συνολικά οκτώ γέφυρες, που συνδέουν τον οικισμό Vevang με το νησιωτικό χωριό Karvag. Άρα μιλάμε για τον δρόμο με τις περισσότερες γέφυρες στον κόσμο σε σχέση με το μήκος του. Η Atlantic Coast Road δεν αποτελεί μόνο μία τουριστική ατραξιόν, αλλά αρέσει και τους ντόπιους, επειδή προσφέρει πολλές δυνατότητες για ψάρεμα. Ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιήθηκε επίσης το 2021 για τα γυρίσματα της ταινίας του Τζέιμς Μποντ ‘’Νο time to Die’’ (Δεν υπάρχει χρόνος να πεθάνεις).


Baldwin Street, Nέα Ζηλανδία

Η Baldwin Street στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας κατέχει με το σπαθί της το Βραβείο Γκίνες για τον δρόμο με τη μεγαλύτερη κλίση, η οποία φτάνει στη δική της περίπτωση τις 35 μοίρες! Ο τάπητας οδοποιίας είναι φτιαγμένος από μπετόν και όχι άσφαλτο, επειδή θα μπορούσε να λιώσει σε συνθήκες καύσωνα, οπότε θα κυλούσε η ρευστή άσφαλτος σαν ποτάμι στην απότομη κατηφόρα.


Panamericana (από Βόρεια έως Νότια Αμερική)

H Panamericana έχει πάνω από 30.000 χιλιόμετρα μήκος, που αντιστοιχούν στο 75% της περιφέρειας της Γης, ενώ ξεκινάει από τη Βόρεια Αλάσκα και καταλήγει στο νότιο άκρο της Αργεντινή. Ο μεγαλύτερος σε μήκος δρόμος παγκοσμίως διασχίζει 17 χώρες, περνά από τέσσερις διαφορετικές κλιματικές ζώνες και στο σύνολο της διαδρομής του αλλάζει έξι φορές η ώρα. Η Panamericana συνεχίζεται κανονικά από την αρχή έως το τέλος της, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα μεταξύ της Διώρυγας του Παναμάς και της Βόρειας Κολομβίας, το οποίο δεν είναι βατό.



Ebenezer Place, Σκωτία

Ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο, αλλά η οδός Ebenezer Place που βρίσκεται στο λιμάνι Wick της Σκωτίας έχει μόλις 2,0 μέτρα μήκος. Το πιο σύντομο δρομάκι του πλανήτη συνδέει τις οδούς Riverstreet και Union Street, ενώ στην Ebenezer Place υπάρχει η είσοδος ενός μόνο κτιρίου και πιο συγκεκριμένα του μπιστρό με τον αριθμό 1, που ανήκει στο ξενοδοχείο Mackays Hotel. Οι δημοτικές Αρχές είχαν υποχρεώσει μάλιστα το 1883 τον τότε ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Αλεξάντερ Σινκλέρ, να τοποθετήσει μία πινακίδα με το όνομα του δρόμου, η οποία αποτελεί πλέον αξιοθέατο για τους τουρίστες.


Spreuerhofstrasse, Γερμανία

Bρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της γερμανικής πόλης Ρόιτλινγκεν και αποτελεί την επιτομή του όρου ‘’στενάκι’’, καθώς έχει μέσο πλάτος μόλις 40 εκατοστά. Ο στενότερος δρόμος στον κόσμο είναι καταχωρημένος στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, έχει μέσο πλάτος 40 εκατοστά και στο πιο…στριμωχτό σημείο του μόλις 31 πόντους. Φυσικά τον επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, οι οποίοι έχουν κλέψει πάνω από 20 φορές τις πινακίδες του για σουβενίρ, οπότε αποφάσισαν οι Δημοτικές Αρχές να χρησιμοποιήσουν ειδικές βίδες στήριξης, για να αποτρέψουν τις κλοπές.

Lombard Street, ΗΠΑ




Η Lombard Street αποτελεί σίγουρα τη διασημότερη οδό της επτάδας μας, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό σε άπειρες ταινίες και έχει φωτογραφηθεί άλλες τόσες. Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες του Σαν Φρανσίσκο και οδηγεί προς τη φημισμένη γέφυρα Golden Gate Bridge. Στα μόλις 145 μέτρα του τμήματος μεταξύ της Hyde Street και της Leavenworth Street υπάρχουν δέκα κλειστές φουρκέτες, που συνιστούν ανεπίσημο παγκόσμιο ρεκόρ για τον δρόμο με τις περισσότερες στροφές σε σχέση με το μήκος του. Μάλιστα οι κατηφορικές σερπαντίνες και τα πολύχρωμα λουλούδια των παρτεριών της Lombard Street αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς μαγνήτες της πόλης του Σαν Φρανσίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου