Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023
Πώς το φορολογικό αυξάνει τους φόρους και μειώνει τα... έσοδα - Οι 7 παρενέργειες Το φορολογικό τεκμήριο θα μεγαλώνει αναλόγως και του τζίρου. Άρα κάθε επιχείρηση θα έχει κίνητρο να μη λαμβάνει - εκδίδει τιμολόγια.
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Το νέο φορολογικό μπορεί να φέρει έσοδα άνω των 500 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει την ανεργία και την… φοροδιαφυγή.
Κατ' αρχήν τα έσοδα θα έρθουν με βίαιο τρόπο, με τον οριζόντιο τρόπο φορολόγησης που επέλεξε η κυβέρνηση. Και αυτό δεν είναι ούτε αποδεκτό, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ούτε έξυπνο-αποδοτικό. Καθώς ωθεί σε παράλληλα οικονομικά μονοπάτια.
Αυτό που φαίνεται να μην τονίστηκε ιδιαίτερα και κατά τη συζήτηση στη Βουλή είναι δύο «ύπουλες» προβλέψεις που μπορεί να προκαλέσουν δημοσιονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Το τεκμήριο του… κέρδους (10.920 ευρώ αναδρομικά φέτος) θα αυξάνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Θα ανέλθει περίπου 11.500 ευρώ το 2024 καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο βασικός-εισαγωγικός μισθός κατά 5% από τον προσεχή Μάιο…
Το εν λόγω τεκμήριο προσαυξάνεται αναλόγως με τους υπαλλήλους που απασχολεί μια ατομική επιχείρηση. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φροντίσει είτε να μειώσει τον (επίσημο) χρόνο απασχόλησης, δηλαδή να κρατήσει τον/τους υπάλληλο/ους με μερική απασχόληση, δηλαδή υπο-ασφαλισμένο αφού θα τον απασχολεί κρυφά για περισσότερες ώρες, είτε να τον απολύσει (και ίσως συνεχίσει να απασχολεί στην γκρίζα ζώνη της ανασφάλιστης εργασίας).
Το φορολογικό τεκμήριο θα μεγαλώνει αναλόγως και του… τζίρου. Άρα κάθε επιχείρηση θα έχει κίνητρο να μην λαμβάνει - εκδίδει τιμολόγια, κάτι που θα κρατήσει καθηλωμένο τον τζίρο και θα φορολογηθεί ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας στα όρια (ή κοντά εκεί) του τεκμηρίου (10.920 ευρώ για τα εισοδήματα του2023…)
Συνδυαστικά από τα παραπάνω:
1. Θα επηρεαστεί η απασχόληση και η ανεργία ίσως παραμείνει άνω του 10% για μεγαλύτερο διάστημα.
2. Κατά συνέπεια δεν θα δοθούν οι 3ετίες στους μισθωτούς και θα μείνε καθηλωμένη η εργατική αμοιβή εν μέσω ακραίας ακρίβειας.
3. Ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) θα κληθεί να καταβάλει περισσότερα επιδόματα και να χρηματοδοτήσει κίνητρα και προγράμματα κατάρτισης.
4. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα υποχωρήσουν αφενός λόγω μεγαλύτερης ανεργίας ή υπο-ασφαλισμένης απασχόλησης, αφετέρου δε από την (μελλοντική) μη αναπροσαρμογή των αμοιβών (μη υπολογισμού των 3ετιών).
5. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα πιεστούν αφού οι επαγγελματίες κάθε κλάδου θα έχουν κάθε κίνητρο να μην εκδίδουν παραστατικά. Ουσιαστικά θα ενισχυθεί το ερώτημα μεταξύ των συναλλασσομένων: «Με απόδειξη ή όχι;».
6. Όσο δεν συλλαμβάνεται η φοροδιαφυγή, τόσο θα ενισχύεται η κυβερνητική ρητορική περί διατήρησης των υψηλών έμμεσων φόρων προκείμενου να στηριχτούν τα έσοδα ώστε να επιτύχει δημοσιονομικά αποτελέσματα (πλεονάσματα) η χώρα.
7. Αλλά με υψηλούς έμμεσους φόρους τροφοδοτείται η ακρίβεια, πέφτει η κατανάλωση, μειώνονται οι τουριστικές αφίξεις, περιορίζεται η παραγωγή, προκαλείται ανεργία…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου