Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023

Ενημέρωση για τις συζητήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Η Κουμουνδούρου εστιάζει την προσοχή της πίσω από συγκεκριμένα σημεία της Διακήρυξης Μητσοτάκη-Ερντογάν.






 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί με θετικό βλέμμα την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που κατέληξε στην υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών» μεταξύ των δυο χωρών, εντούτοις η Κουμουνδούρου εστιάζει την προσοχή της πίσω από συγκεκριμένα σημεία της Διακήρυξης που συνυπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητώντας ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Υπέρ της προώθησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζητώντας, ωστόσο, διευκρινίσεις εάν η Διακήρυξη που υπεγράφη μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν κατοχυρώνει τα συμφέροντα της χώρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα σε ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τονίζει πώς «είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία» και χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διασύνδεση Χάγης - αναθεώρησης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει μάλιστα, στην ίδια ανάρτηση, πως «με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα [σ.σ. χθες] μίλησε για “τουρκική”. Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς, όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής». 



Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση

Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού πρώτα ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021-2023, πατριδοκαπηλίας και εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών για πολιτικά οφέλη» ζητά ενημέρωση για την Διακήρυξη Φιλίας που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρέφοντας την προσοχή της σε ειδικότερες πτυχές της Διακήρυξης.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ενημέρωση στο πεδίο που αφορά «την παράγραφο OP1(α) για την υπαγωγή των διερευνητικών συνομιλιών στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου, που συνεπάγεται de facto αναβάθμισή τους σε πολιτικές διαπραγματεύσεις. Την παράγραφο OP2 η οποία προβλέπει δέσμευση "αποχής από δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να απαξιώσει ή να θέσει σε κίνδυνο τη Διακήρυξη ή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη." Θα πρέπει να είναι σαφές ότι τίποτα σε αυτήν την παράγραφο δεν επηρεάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και το δικαίωμα άμυνας των ελληνικών νησιών και δεν οδηγεί σε απεμπόληση δικαιωμάτων της, όπως προβλέπονται από το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο γενικότερα».

Σε δεύτερο επίπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «μία μόλις μέρα πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι προτεραιότητα για την χώρα του αποτελεί η αγορά F16 από τις ΗΠΑ και Eurofighter από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ την προηγούμενη περίοδο αναφέρθηκε σταθερά στην σημασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας». Σε αυτό το πλαίσιο η Κουμουνδούρου σημειώνει πως «επιβεβαιώνει σαφώς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι, μεταξύ άλλων, για την Τουρκία απώτερος στόχος της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα είναι η αξιοποίησή της στο πλαίσιο των αμερικανοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων για συγκεκριμένα οφέλη».


Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει καταθέτοντας σχετική πρόταση, είναι απαραίτητη η χάραξη μιας συγκροτημένης στρατηγικής ώστε την αμέσως επόμενη περίοδο να τεθούν αρνητικές και θετικές προϋποθέσεις στην πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και στην πώληση F16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. Προϋποθέσεις που θα έχουν απώτερο στόχο αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου