Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2023

Εργασία συνταξιούχου: Φόροι και Εισφορά Αλληλεγγύης «τρώνε» τα κίνητρα - Πότε συμφέρει το ελεύθερο επάγγελμα (Παραδείγματα) Τα δεδομένα για τους συνταξιούχους με την αλλαγή στο πέναλτι απασχόλησης.





 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Μόνο όσοι λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη και βρουν μία… κακοπληρωμένη εργασία ή απασχόληση με παρτ τάιμ (μερικές ώρες την ημέρα ή μερικές ημέρες το μήνα) θα είναι ωφελημένοι με τα… κίνητρα για την εργασία των συνταξιούχων.


Με το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταργείται η πρόβλεψη για μείωση της σύνταξης κατά 30% σε περίπτωση ανάληψης εργασίας. Και στη θέση της τοποθετείται μη ανταποδοτικός πόρος 10% ο οποίος πηγαίνει για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ. Μάλιστα το σχετικό άρθρο φέρει και τον… επίζηλο τίτλο «κίνητρα ενίσχυσης της απασχόλησης των συνταξιούχων». Λες και το θέμα είναι η εργασία των συνταξιούχων και όχι οι ευκαιρίες για τους νέους. Έτσι τα χρήματα, αντί του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) και υπέρ των (πραγματικών) κινήτρων γα την απασχόληση των νέων, κατευθύνονται στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων χρήσης…

Με την αλλαγή στο πέναλτι απασχόλησης έχουμε τα ακόλουθα δεδομένα:
 






1. Για ένα χαμηλοσυνταξιούχο των 700 ευρώ παύει η περικοπή της σύνταξης κατά 210 ευρώ (-30%). Όμως η ζημιά περιοριζόταν καθώς γλιτώνει 13 ευρώ από την εισφορά υγείας (6%). Άρα τα όφελος από την μεταβολή είναι 197 ευρώ. Αν αναλάβει εργασία με 1.000 ευρώ θα εισφέρει στον ΕΦΚΑ 100 ευρώ (10%), ενώ θα πληρώσει παραπάνω φόρο 22% κατά το επιπλέον μέρος της εισπραχθείσας σύνταξης των 197 ευρώ. Άρα γλιτώνει 197 και με τη νέα ρύθμιση πληρώνει παραπάνω 144 ευρώ (100+44). Όφελος 53 ευρώ.
2. Αν είχε υψηλή σύνταξη 1.500 ευρώ και καλοπληρωμένη εργασία 1.500 ευρώ, αρχικά έχανε 450 ευρώ το μήνα από την παρακράτηση του 30%, αλλά τώρα θα πληρώνει παραπάνω 105 ευρώ φόρο (για το ποσό της περικοπής του 30% που θα εισπράττει στο εξής), 27 ευρώ εισφορά υγείας και 45 ευρώ Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Παράλληλα θα επιβαρύνεται και με 175 ευρώ το μήνα (2.100 σε ετήσια βάση) εισφορά 10%. Άρα έχανε 450 ευρώ και τώρα θα χάνει 355…
3. Αντιθέτως, σαφώς χαμένοι είναι όσοι έχουν χαμηλές συντάξεις, π.χ. 600 ευρώ και έχουν πραγματική ανάγκη να βγουν να εργαστούν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Με το παλαιό σύστημα έχαναν 174 ευρώ το μήνα (-30% συν 6% εισφορά υγείας), αλλά εάν λάβουν μεικτό μισθό 1.800 ευρώ θα έχουν μηνιαίες κρατήσεις 210 ευρώ (2.520 το χρόνο). Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος- χαμηλοσυνταξιούχο έχει απώλειες, εν σχέσει με το υπάρχον καθεστώς, 36 ευρώ το μήνα.

Κοντολογίς, η επιλεγείσα διάταξη δεν εισήχθη για την ενίσχυση των φτωχοποιημένων (και με τον νόμο Κατρούγκαλου) χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά σαν ουσιαστικό κίνητρο να βγουν στην αγορά εργασίας όσοι έχουν ένα κάπως καλύτερο εισόδημα από συντάξεις και να προσφέρουν στην παραγωγή, ελλείψει εξειδικευμένων εργατικών χεριών…

Γι αυτό και δεν συμφέρει τόσο φορολογικά (άθροισμα συντάξεων και μισθού) όσο και ως προς την επιβολή του πέναλτι 10%, η αναζήτηση μιας… καλοπληρωμένης εργασίας.

Αν και, εν τέλει, όπως διαρθρώθηκε η διάταξη, συμφέρει ο συνταξιούχος να δραστηριοποιηθεί σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Και αυτό καθώς η μηνιαία επιβάρυνση είναι περί τα 85 ευρώ (πέραν των ασφαλιστικών εισφορών του συνταξιούχου-απασχολούμενου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου