Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023

Λέκκας: Γιατί ανησυχούμε για τον σεισμό στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών η δόνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης και όχι για την Ελλάδα


Η ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το πρωί στην Τουρκία όχι μόνο ξύπνησε μνήμες από τον μεγάλο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ του 1999, αλλά επιβεβαίωσε και τα λεγόμενα των Ελλήνων σεισμολόγων, σχετικά με το ενδεχόμενο σεισμού στη γειτονική χώρα.


Οπως εξήγησε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμός αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. «Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό σεισμό, έναν σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα, το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα» είπε ο καθηγητής και συνέχισε: «Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 τον μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών».

Στη συνέχεια είχε ακολουθήσει και ο ολέθριος σεισμός στη χώρα μας, με επίκεντρο την Πάρνηθα. «Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι, δηλαδή, σε έναν κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν από 20 λεπτά περίπου, έδωσε τον σεισμό των 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει» επισήμανε ο Ευθύμιος Λέκκας και στη συνέχεια διευκρίνισε: «Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος, όπως επηρεάστηκε το 1999. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τον επηρέασε το 1999, αλλά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος έκανε σαφές πως, όταν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, θα μπορούν οι επιστήμονες να εξετάσουν αν η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει την Ελλάδα ή όχι. «Οταν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, θα δούμε τα χαρακτηριστικά, ώστε να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι. Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, αλλά δεν ξέρουμε πότε. Οσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες» τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου