Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Διευκρινίσεις δίνει η ΕΥΠ γιατί έστειλε σήμα σε υπουργούς και αξιωματούχους: «Προσοχή στα κινητά» Τι φοβάται η ΕΥΠ στις τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών και αξιωματούχων της κυβέρνησης.
Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Για μία προβλεπόμενη και απαραίτητη ενημέρωση προς όλους τους αξιωματούχους που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, η οποία έπρεπε να γίνει βάσει πρωτοκόλλου για την ασφάλεια των ευαίσθητων πληροφοριών, κάνουν λόγο πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη αναφερόμενες στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» για επείγον σήμα της ΕΥΠ σε υπουργούς, προκειμένου να ενημερωθούν ότι οι επικοινωνίες τους μέσω γνωστών διαδικτυακών εφαρμογών δεν είναι ασφαλείς.
Πηγές της Κατεχάκη σημειώνουν στο iEidiseis ότι το σήμα δεν εστάλη μόνο σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη αλλά και προς όλους τους αξιωματούχους που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις και διαχειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το σχετικό σήμα με την ενημέρωση εστάλη τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε πιο «διευρυμένο χαρακτήρα» σε σχέση με τον αριθμό των αποδεκτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, η ενημέρωση έγινε από την Εθνική Αρχή Ασφαλείας Πληροφοριών που υπάγεται στη Διεύθυνση Κυβερνοχώρου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Μάλιστα, η ΕΥΠ προετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις -«κλειδιά» και διαχειρίζονται κρίσιμες πληροφορίες. Η εκπαίδευση θα αφορά στη διαχείριση πληροφοριών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία απέναντι σε «διαρροές».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής η ΕΥΠ έστειλε προειδοποίηση σε υπουργούς όχι τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία και τροφοδοτώντας σενάρια αναφορικά με το τι πραγματικά οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Στη σχετική επιστολή η ΕΥΠ προειδοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους καθώς και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης επικοινωνίας δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και αδιάβλητες. Τους ζητάει να μη χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές για ευαίσθητα θέματα που άπτονται του κυβερνητικού έργου, προτρέποντάς τους να τις υποκαταστήσουν με άλλη, λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία.
Η Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Στις 22 Νοεμβρίου, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν απαγόρευσε στους υπουργούς της κυβέρνησής της να χρησιμοποιούν τις ευρέως γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων επικαλούμενη σε έγγραφό της κενά και τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση – ασφάλειά τους. «Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι απαλλαγμένα από ελαττώματα και επομένως δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των επικοινωνιών και των πληροφοριών που διακινούνται μέσω αυτών», αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφεται από την κ. Μπορν και δημοσιοποίησε την περασμένη Τετάρτη η γαλλική εφημερίδα Le Point.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου